Tüp mide ameliyatının faydaları nelerdir?

Sizler içinde obezitede tüp mide tedavisi hakkında merak edilenleri Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Burak Uğraş ’ a sorduk .

Aşırı kilo kişilerin hareket kabiliyetini ve yaşam kalitesini düşüren çok sayıda hastalığı da beraberinde getiren ciddiye alınması gereken sağlık problemlerinden birisidir. Son günlerde aşırı kiloları ile bilinen birçok ünlüyü sağlıklı bir şekilde zayıflamışolarak görüyoruz. Zayıf ve zinde görüntüleriyle karşımıza çıkan ünlülerin birçoğu da tüp mide ameliyatından bahsediyor. “Tüp mide ameliyatı yani “sleeve gastrectomy” olarak bilinen bu operasyon ile midenin büyük kenarını içeren kısmı, yukarıdan aşağıya olacak şekilde çıkartılır. Böylece midenin hacmi %80 oranında küçültülür. Tüp mide ameliyatında iki yöntemle kilo kaybı oluşturulmaktadır. Bu yöntemlerden birincisi mide hacminin küçültülmesidir. Bu sayede çok az yemekle doyularak kilo kaybı yaşanması sağlanır. İkinci faydası ise ghrelin olarak ifade edilen hormonun salgılandığı midenin fundus bölgesinin çıkarılmasıdır. Bu hormon normalde, beynimizde açlık hissinin olmasını sağlar. Bu bölgenin alınması ile beraber açlık hormonun da beyindeki etkisi azalır ve açlık duygusu azalarak kilo kaybı oluşması sağlanır.”
2 1
Tüp mide ameliyatının faydaları “Tüp mide ameliyatı laparoskopik olarak yapılabilmektedir. Bu sayede hasta daha az ağrı hisseder ve daha çabuk iyileşir. Ameliyat kapalı yöntemle gerçekleştirildiğinden hastanede kalma süresi kısadır. Hasta çok daha çabuk bir şekilde günlük hayatına dönebilir. Midenin hacmi küçülürken mide fonksiyonları herhangi bir zarar görmez. Ameliyattan bir ay sonra geçişdönemi sonrası her çeşit gıda alınabilir.” Ameliyattan sonra ne kadar kilo kaybı gerçekleşir? “Tüp mide ameliyatından sonra 2 senelik süreçte, fazla kiloların yaklaşık olarak %50 ile %80'i verilebilmektedir. Kilo verme başarısı, hastanın operasyondan sonra doğru bir beslenme ve egzersiz yöntemini hayat geçirmesi ile mümkündür.” Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Burak Uğraş “Vücut kitle indeksi 35'ten fazla olan ve tip 2 diyabet, hipertansiyon, karaciğer yağlanması, uyku apnesi gibi problemleri olan ya da vücut kitle indeksi 40 ve üstü olan hastalar, ağır ve ciddi psikolojik problemi olmayan tüm hastalar için uygundur. Aşırı kilo problemi olan ve kilo veremeyen hastalar alanında uzmanı bir genel cerraha muayene olarak daha ayrıntılı bilgi alabilirler.”
2 2