Uzakdoğu modası ‘Harujaku’ya merhaba deyin!

Şuan moda için sizi buradan alıp doğuya, çok uzaklara götüreceğim. Rotamız Japonya. Sizi alıp Japonya’ya götürdüm evet ama nereye bırakayım? Farklı olanı görmek dediysek ‘Harujaku’ya merhaba deyin… 

Şuan moda için sizi buradan alıp doğuya, çok uzaklara götüreceğim. Rotamız Japonya. Zaten bu kadar uzak diyorsam, konumuz modaysa başka nereye götürebilirim ki… Ama bu kez biraz farklı olanı görmeye hazır olun. Sizi alıp Japonya’ya götürdüm evet ama nereye bırakayım? Farklı olanı görmek dediysek ‘Harujaku’ya merhaba deyin…  Kat Kat Giyinip Lahana Olmakla Moda Akımı Arasında Bir Yerlerde Bu ada ülkesi modanın çok farklı ve bence daha yaratıcı bir havasını soluyor. Türkiye’de görsek ‘Bu ne böyle yahu?’ diyeceğimiz kombinler, öncelikle Asya, ardından tüm dünya modasına hükmediyor.
13 1
Modadan Daha Fazlası  Belki çok iddialı olacak ama dediklerimin arkasındayım sevgili okuyucu ‘Harujaku’da modadan daha fazlası var. Akımları ve gündem olanları giymek yerine, gündemi yaratan bir kuşak var orada. Türkiye’de giyip sokağa çıkmaya cesaret edemediğimiz şeyleri üzerine basa basa, göstere göstere giyiyorlar. Moda cesaret işi değil mi zaten? Eksenler hizasında değil, olan eksen dışına çıkıp kendi yörüngeni çizebilmek… İşte tam olarak moda bu. Ve onlar bunu yapıyor. Peki sadece gençler mi? Hayır. Peki sadece kadınlar mı? Moda deyince birçoğunuzun aklına ‘kadın’ geleceğinden bu yanılgıya düşmeyesiniz diye belirtiyorum. Kadın, erkek ve diğerleri… Harujaku’nun modasını inşa edip, dünyaya hükmediyor.
13 2
Nedir peki bu farklılık gayesi? ‘Yüzlerin Kaosu' Büyük şehirlerin türlü türlü yüzü vardır. Yeni, eski, mimari, sanatsal, geleneksel, çağa uygun, teknolojik, zengin, fakir… Liste uzar gider. Tokyo gibi şehirler bu tür özellikleri bir arada barındırır. Toplum ise tüm bu yüzlerin ortak bir paydada buluşmaya çalışmasından oldukça etkilenir ve bu kaosu dışavurur. Benim Harujaku modasına yorumum bu, Japonlar bu karmaşayı modaya dökünce ortaya ‘Harujaku modası’ çıkmış. Bu arada bir düzeltme geçeyim. Burada sadece Harujaku kentinin modasından bahsedeceğiz. Çünkü Tokyo’nun farklı bölgelerinin modayı yansıtma şekli çok farklı. ‘Yüzlerin Kaosu’ demiştik öyle değil mi canım okuyucu…
13 3
Muhteşem Bir Moda Evreni Size Meiji’den bahsetmezsem Meiji’ye ayıp olur. Çünkü Japonya’nın evrilmesinin yapıtaşlarından biri bu imparator. Ha şimdi diyeceksiniz ki ‘Modayla imparator ne alaka?’ Haklısınız tamam ama var bir alakası. 1868-1912 yılları arası İmparator Meiji dönemidir. Bu döneme Meiji Restorasyonu denir. Bir takım reform hareketleri olmuş bu dönem, yani anlayacağınız Meiji kafayı bozmuş. Ben sadece reformlarından birini örnek sunacağım canım okuyucu; ‘Giyim kuşamda batının örnek alınması.’ Bence şuan tam olarak derdimi anlatabildim. Doğunun merkezi olan bir ülkenin, kalkıp giyimde kuşamda batıyı örnek alması tabi ki bir karmaşa oluşturur. İlk dönemlerinde her ne kadar aksasa da, şuan size ‘Harujaku’ modası diye kıvarana kıvrana anlattığım akımı temelleri bu dönemlerde atılmış. Zaten var olan giyim tarzlarının üstüne çok daha farklı, çok daha yabancı bir tarzı benimsemeye çalışan insanlar, her ikisinden de biraz biraz alarak yeni bir şeyler üretmişler. Yaramış mı? Yaramış… 
13 4