2 yaş bir sendrom mudur?

Çocuklarda 2 yaş 'sendrom mudur?' yoksa fırsat yaşı mıdır?

Zeynep Tatarer

2 yaş çocukların genelde her şeye muhalefet olduğu, birbirinden farklı pek çok duyguyu birlikte yaşadığı, bu yüzden zaman zaman öfke nöbetleri geçirdiği bir dönemdir. Çocuk gelişimi için oldukça önemli olan bu dönem “Belalı Yaş” (The Terrible Two’s) ya da “Negatiflik Yaşı” (The Age of Negativizm) olarak da bilinir.

Peki bu dönem gerçekten bu kadar olumsuz bir dönem midir?

Yaklaşık iki senedir her şeyiyle annesine bağlı olan bir bebek ilk kez bu dönemde tatmaya başlar ayrı bir benlik olduğunu. Bu hem korkutucu hem de eğlencelidir onlar için. Tümüyle bir bütün olduğu annesinden ayrı olmak annesinin onu artık terk edebileceği endişesini yaratır ki bu duruma Ayrılma Anksiyetesi denir. Öte yandan artık tek başına yürüyebilmek, aklından geçenleri kelimelere dökebilmek, özgür olabilmek keyif verir.

Bu dönemde olumsuz ebeveyn tutumları çocukların bu yeni yeni tattığı otonomi hissinden dolayı suçluluk veya endişe duymasına sebep olabilir. Ya da doğru bir yaklaşımla bu dönemi çocuğunuzun psikososyal gelişimi için güzel bir fırsata çevirebilirsiniz.

Çocuğunuz oyuncaklarını başka çocuklarla paylaşmak istemiyor mu? Onun bu kararına saygı duyun. Bir kişinin paylaşmayı öğrenebilmesi için önce tamamen sahip olması gerekir. 4-5 yaşına kadar sahip olma hissini tümüyle yaşamış bir çocuk oyuncağını paylaşmaktan kaçınmaz. O vakte kadar da kendisi ile alternatif yollar arayabilirsiniz. Misafir gelmeden evvel çocuğunuza “Paylaşmak istemediğin oyuncakları belirleyebilirsin. Misafir çocuklar gelmeden evvel onları bir yere kaldıralım.” diyebilirsiniz. Yine de paylaşıma sıcak bakmazsa da bu seçimine saygı duyup gelecek misafire gelirken çocuğu için yanında oyuncak getirmesini rica edebilirsiniz.

Benzer şekilde çocuğunuz her gün yemek vakti masaya oturmayı reddediyor olabilir. Bu durumda kuralları hatırlatıp onunla çatışmaya girmek yerine ikinizi karşı kaşıya getirmeyecek çözümler arayabilirsiniz. Mesela ona bir çalar saat alıp yemek masasına koyabilirsiniz. “Saatin çaldığında yemek masasına gelebilirsin” diyerek yardımcı bir nesne kullanabilirsiniz. İnatlaşma aranızda bir güç savaşı yaratabilir. Küçük oyunlarla hem kurallarınızı muhafaza edebilirsiniz hem de patronun kendisi olduğunu hissettirebilirsiniz.

Çocuğunuzun ilerleyen yaşlarda kendi ayakları üzerinde durabilen, başkalarına bağımlı olarak hayatını sürdürmeyi reddeden ve tek başına karar verebilen bireyler olabilmesi için gelin bu döneme belalı yaş demeyi bırakıp fırsat yaşı ismini verelim.

Zeynep Tatarer’i sosyal medyadan da takip edebilirsiniz.

instagram.com/psikologzeyneptatarer

     

"Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendileri sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı İnternethaber Yayıncılık AŞ. (elmaelma.com) hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir."
Yorumlar