Akran zorbalığı nedir velilerin gözünden kaçan büyük tehlike!

Akran zorbalığı nedir? Okullarda velilerin gözünden kaçan akran zorbalığı çocukları okuldan soğutan en yaygın neden ve önlemenin yolları.

Akran zorbalığı nedir velilerin gözünden kaçan büyük tehlike!

Çocukları okuldan soğutan, akademik başarılarını düşüren, yaşıtlarından uzaklaştıran hatta saldırgan ve şiddet eğilimli bireylere dönüştüren akran zorbalığı okullarda gözden kaçan en büyük tehlike.

Çocuk Gelişimcisi ve Anne-Çocuk Yazarı Deniz Temur, okullar açılmadan önce velilere akran zorbalığı konusunda bilgi edinmeleri ve çocuklarıyla açık iletişime geçmelerini önerdi. Akran zorbalığına okullarda çok sık rastlandığını söyleyen Deniz Temur, "Bir çocuğun ya da ergenin, bir başka çocuğu sistemli ve sürekli bir şekilde aşağılaması, küçümsemesi, dalga geçmesi, fiziki baskınlık kurması gibi  tekrarlayıcı nitelikteki saldırılara akran zorbalığı denir" dedi.

ZORBALIKLA ŞİDDETİ KARIŞTIRMAYIN

Yetişkinlerin fiziksel bir darbe olmadığı sürece çocuk ve ergenlerin davranışlarını önemsememe, görmezden gelme eğilimleri olduğununun altını çizen Deniz Temur, zorbalık yapan çocukların çoğunlukla 'şaka' kisvesi altında kendilerini gizlediklerini ve büyüklerinde zorbalığa maruz kalan çocuğa 'arkadaşın o senin, şaka yapmış gibi' telkinlerde bulunarak çocukları yalnız bıraktıkları uyarısında bulundu. 

Temur şöyle devam etti:

"Sözkonusu zorbalık olunca yetişkinler bu durumu şiddet ve saldırganlıkla karıştırıyor. Bir çocuğun zorbalığa maruz kalması için ille de fiziksel bir şiddet görmesi gerekmez. Zorbalığı ayırt eden en büyük özellik sürekli devam etmesidir. Yani her okul günü ve mesela her teneffüs devam eder. Çocuklar arasında bir güç dengesizliği bulunur. Örneğin zorbalık yapan çocuk fiziken daha gelişmiş olabilir yada ekonomik olarak daha iyi durumda olabilir. Bunun dışında zorbalığa uğrayan çocukların farklılıkları da zorbalık sebebi olabilir. Örneğin farklı renk saça sahip olmak, boyunun kısa olması gibi. Bu tip durumlarda grup içinde aşağılama, baskı ile sürekli istediklerin yaptırma gibi sistemli bir işkence alanı oluşturulur. Genellikle zorbalığa maruz kalan çocuklar grup dışına itilerek yalnız bırakılır."

VELİ FARKINDALIĞI SORUNU ÇÖZEBİLİR

Akran zorbalığını sonlandırmanın en etkili yolu çocukla iyi bir iletişim kurmaktan geçtiğini söyleyen Deniz Temur, "Çocuklarınızla arkadaşları hakkında konuşun.  Yaşadıklarını anlattıklarında okuldaki sorunlarının biteceğine ikna olmayan çocuklar asla konuşmaz. Bu nedenle çocuklarınıza mutlaka güven verin. Mutlaka okula gidin özellikle de serbest zamanlarda çocuğunuzun diğer arkadaşlarıyla ilişkisini inceleyin. Çocuğunuzun size anlattıklarına inanın ve okuldaki eğitimcilerden sorunları çözücü çözüm önerileri isteyin ve mutlaka zorbalık yapan çocuğun ailesini çözüme dahil edin" diye konuştu.

CEZALAR SORUNU ÇÖZMEZ

"Akran zorbalığını ceza ile çözümezsiniz" uyarısında bulunan Deniz Temur, son olarak şu uyarılarda bulundu:

- Ceza ve disiplin uygulamaları akran zorbalığını daha da körükler. 

- Çocukların bu tip davranışları yetişkinlerden öğrenir. Bu nedenle sorunu kökten çözmek için yetişkinlerin davranışlarını düzeltmeleri gerekir.

- Mümkün oldukça erken yaşta çocuklara başkalarıyla davranışlarını düzenleyen eğitimler verin.

- 'Daha küçük anlamaz' deyip akran zorbalığı ve arkadaşlarla ilişkiler konusunda iletişimi kapatmayın.

- Çocuğunuz okuldaki zorbalıktan bahsettiğinde onun anlattıklarını önemseyin ve dikkatlice dinleyin.

- Çocuğunuzun zorbalığa uğradında neler hissettiğini anlatmasına yardımcı olun ve duygularını anlamaya çalışın. 

Yorumlar