Anoreksiya nedir neden olur belirtilerine dikkat kadınlarda diş kaybına neden olabiliyor!

Yeme bozukluğu olarak bilinen anoreksiya hastalığı sadece kişinin bedenini zayıflatmasının yanında dişleride olumsuz etkiliyor!

Anoreksiya nedir neden olur belirtilerine dikkat kadınlarda diş kaybına neden olabiliyor!

Özellikle ergenlik çağında fazla kilo aldım düşüncesiyle başlayıp yemek yeme işlevini konrol almaya çalışmayla başlayan ancak bu sürecin ileri boyutlara ulaşmasıyla takıntı haline gelip hiçbir şey yememe boyutlarına ulaşan 'anoreksiya' hastalığı sadece kişinin bedenini değil aynı zamanda çeşitli sağlık problemlerinide beraberinde getirmektedir. Özellikle diş sağlığını da olumsuz yönde etiklen bu hastalık ilerleyen evrelerde diş kaybına da neden olabilir.

YEME BOZUKLUKLARI ÖNEMSENMEYECEK BİR SORUN DEĞİL!

Özellikle genç kadınlarda görülen, kişinin beden algısında bozulmalarla ilerleyen yeme bozuklukları erken müdahale gerektirir. Kişinin kilo almaya karşı ciddi bir korku beslemesi, bilinçli olarak zayıf kalmak için yetersiz beslenmesi ya da yediklerini çıkarması, zamanında müdahale edilmediği takdirde beden sağlığında ciddi bozulmalara yol açar. Özellikle yemek yedikten sonra parmak kullanarak yediklerin çıkarılması sebebiyle yaşanabilecek birincil rahatsızlıkların başını diş ve diş eti problemleri çekiyor. Kısa dönemde diş çürüklerine sebep olabilen, ancak sonrasında diş kayıplarına yol açabilen bu hastalıklar asla hafife alınmamalı.

anoreksiya hastalığı diş sağlığını etkiliyor

ÖNCE DİŞLERİNİZİ, ARDINDAN TÜM BEDEN SAĞLIĞINIZI KAYBEDEBİLİRSİNİZ

Doktor Zülal Palazlı, çoğunlukla sıfır bedene ulaşma isteği ve “ideal güzellik” kavramına saplantı geliştirmeleri sebebiyle gençlerin bu tarz yeme bozukluklarının pençesine düştüğünü, bu nedenle de sağlıklarından olduklarını belirtti. Bu hastalıkların dişler üzerinde de olumsuz sonuçlar doğurduğunu belirten Doktor Palazlı, özellikle sık kusan kişilerde mide asidinin etkisiyle dişlerde ciddi hasarlar hatta kayıplar yaşanabildiğini belirtiyor. “Diş minesinde aşınma, ağız içi yaralarla başlayan diş ve ağız sağlığı sorunları, tedavi edilmezse çok daha ciddi problemlere sebep olabiliyor. Dişlerde yaşanan sorunların, vücudun diğer organlarını da doğrudan etkilediğini unutmamak gerekli. Bu sebeple yeme bozukluklarının temelinde yatan sorunların ivedilikle çözülmesi gereklidir. Gençlere tavsiyem kendileriyle barışmaları, tek bir güzellik anlayışı doğrultusunda şablonlarla hareket etmemeleri.

Yorumlar