Aşırı kilo erkeklerde sperm sayısını ve kalitesini düşürüyor

Fazla kilo erkeklerin hem sperm sayısını hem de kalitesini düşünüyor. Andologia dergisinde yayınlanan son araştırmalara göre her 6 erkekten birinin spermleri fazla kilo nedeniyle tehlikede.

Aşırı kilo erkeklerde sperm sayısını ve kalitesini düşürüyor

Gelecekte çocuk sahibi olmak isteyebileceğinizi düşünüyorsanız, kilo vermeye başlamanın vakti gelmiş olabilir. Yeni araştırmalara göre, obez olmak, erkeklerin spermlerini olumsuz etkileyerek çiftlerin daha zor çocuk sahibi olmalarına neden oluyor. 

Andologia dergisinde yayınlanan çalışmada obeze erkeklerde daha düşük sperm hacmi, sperm sayısı, konsantrasyon ve motilite ile birlikte sperm kusurlarının daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Fazla kilolu olmanın, ovulasyonu etkileyerek kadının doğurganlığını etkileyebileceği uzun zamandır bilinmekte iken, son araştırmalar erkeklerin ağırlığının da aynı derecede önemli olabileceğini ortaya koydu.

Çalışmada vücut ağırlının sperm sayısı ve kalitesini nasıl etkilediğini ölçmek için bilgisayar ortamında 1000'den fazla erkeğin spermi incelendi ve karşılaştırıldı. 

FAZLA KİLO SPERMLERİ TEHLİKEYE SOKUYOR

Araştırmanın öncü yazarı Dr Gottumukkala Ramaraju, spermlerin obez erkeklerde sağlık ve üreme performanslarının niteliksel ve nicelik açısından tehlikeye attığını söyledi. 

Mevcut veri setinden elde edilen sonuçlar, kısırlık (infertilite) tedavisi arayan çiftler için, gebelik denemesinden önce erkeklerin kilo vermesi hamilelik başarısını arttırıyor. 

Araştırma, Harvard Halk Sağlığı Okulu'ndan yapılan 2012 yılındaki bir çalışmanın ardından, 14 kısmi kilolu, obez ve sağlıklı kilolu erkeklerdeki sperm sayısını karşılaştıran bir veri ile birlikte bir infertilite merkezinin verilerini birleştirdi.

Bilim adamları aşırı kilolu erkeklerin düşük sperm sayısına sahip olma olasılıklarının yüzde 11, boşalımlarında spermlerin sağlıklı bir ağırlık olarak düşünülenlere oranla yüzde 39 daha yüksek olduğunu keşfettiler.

Obez erkeklerin hafif eşlerden daha düşük sperm sayısına sahip olma oranı ise yüzde 42 daha yüksekti çıktı.

En yeni bulgulara değinen Profesör Geeta Nargund,  şunları söyledi:

"Obezitenin erkek üreme potansiyelini sperm kalitesini ve niceliğini azaltarak olumsuz etkilediği iyi biliniyor.

Bu son araştırmalar önceki bulguları güçlendiriyor ve doğurganlık kliniklerine katılan erkeklere danışmanlık yapmamıza yardımcı oluyor. Sedanter yaşam tarzında bir artış, zayıf diyet ve düzenli egzersiz eksikliği erkeklerde obeziteye katkıda bulunuyor."

Prof. Nargund, kilo vermesinin yanı sıra, sperm fonksiyonlarını etkileyen çeşitli yaşam biçimi faktörlerinin bulunduğunu ve "doğal ve desteklenmiş anlayışın başarı oranlarını artırmak için erkekleri eğitmek ve spermlerini iyileştirmek için onlara yardım etmemiz" gerektiğini söyledi.

Sigara, aşırı alkol alımı, eğlence ilaçları ve anabolik steroidler, zavallı diyet, hareketsiz yaşam tarzı ve aşırı vücut ağırlığı kullanımı, sperm kalitesi ve miktarı üzerinde etkili olabilir.

6 ERKEKTEN BİRİNDE VAR

Prof. Nargund, şöyle devam ediyor:

"Vücudun yeni sperm oluşturması üç ayı buluyor, bu nedenle çabalarının garanti altına alınması için aylar önce yaşam tarzı değişiklikleri yapmaları lazım.

Altı çiftin birinde İngiltere'de doğurganlık sorunları var ve vakaların neredeyse yarısında erkek infertilitesi problem. Babalık yaşının ilerletilmesi doğurganlığın azalmasıyla da bağlantılıdır. Paradigmayı infertilitedeki tedaviden önlemeye kaydırmamız ve doğurganlık eğitiminin bunu başarmak için hayati önemi var."

Yorumlar