Ayak bileği ağrısı neden olur uzun süre topuklu ayakkabı giyerseniz...

Ayak bileği neden ağırır? Uzmanlar uyarıyor! Ayak ve ayak bileği şikayetleri genellikle çalışan kadınlarda daha fazla oluyor. İşte nedeni!

Ayak bileği ağrısı neden olur uzun süre topuklu ayakkabı giyerseniz...

Ayaklarımız vücut ağırlığımızın yükünü en çok çeken eklemlerin başında gelmektedir ve bu nedenle gün içerisinde belli bir süre sonra ağırmaya başlamaktadır. Özellikle topuklu ayakkabı giyen kadınlarda ayak bileği ağrısının daha çok görüldüğünü biliyor muydunuz? Vücut ağırlığının topuk ve parmak diplerine binmesinden dolayı ayak ve ayak bileği ciddi şekilde etkilenmekte bu da ağrıya neden olmaktadır. Ayak bileği ağrısının neden olduğuna dair bilinmesi gereken tüm bilgileri Uzman Fizyoterapist Altan Yalım'dan öğrendik. 

UZUN SÜRE TOPUKLU AYAKKABI GİYMEK UYGUN DEĞİLDİR 

Genellikle çalışan kadınların tercih ettiği yüksek topuklu ayakkabılar, vücut ağırlığının topuk ve ayak parmak diplerine binmesine sebep olur. Bu da bir süre sonra ayakta ağrıya neden olmaktadır. Topuklu ayakkabıyı günde 10 ya da 12 saat kullanmak hiç akıllıca bir iş değildir. Ancak sosyal zorunluluk hallerinde günde 4-5 saat tolere edilebilir.

Ayak ve ayak bileği ağrısını önlemek için bazı önlemler almamız gerekiyor. Bunlardan bazıları şunlardır; 

KISA ARALIKLARLA YÜRÜYÜŞ YAPIN 

Maşa başında çalışan kadınların gerek kilo alma gerekse bacaklarında tolardamarları ve kaslarında sorun oluşmaktadır. Hareketsizlikten dolayı bir süre sonrada selülit oluşmaya başlamaktadır. Bu nedenle her 1 saatte ya da 1,5 saatte bir kısa aralıklar ve mesafelerlede olsa yürüyüş yapmaları gerekmektedir. 

SICAK-SOĞUK SU BANYOSU YAPIN 

Özellikle büyük şehirlerde, toplu taşıma kullananlar uzun süre ayakta durmaya maruz kaldığı için eve döndüklerinde sıcak-soğuk su banyosu yaparak ayaklarındaki ağrıları azaltabilecek bir etkiye sahip olmaktadır. 

DÜZ TABANLIK PROBLEMİ VARSA KİŞİYE ÖZEL TABANLIK KULLANIN 

Ayaklarınızda tüz tabanlık sorunları varsa, kişiye özel tabanlıklar kullanmanız faydalı olacaktır. Ayak bileği ve parmak eklemlerini korumaya özen gösterin. Bunun yanı sıra ayak egzersizlerini de es geçmeyin. 

ÇİMLERDE YÜRÜYÜN 

Haftasonları çimlerde kısa yürüyüşler yapın. Toprak ayaklarınızdaki kötü enerjiyi çekecek ve rahatlamanızı sağlayacaktır. Böylece bütün bir hafta boyunca ayakkabılara sıkışmış ayaklarınız rahatlayacaktır.  

AYAKLARINIZDA HİSSİZLİK VE KUVVETSİZLİK VARSA...

Ayağınızdaki rahatsızlık ciddi boyuttaysa mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız. Yani eğer ayağınızda hissizlik, kuvvetsizlik, veya aşırı ağrı hissediyorsanız mutlaka bir yardım almanız gerekecektir. Ayak masajını da es geçmeyin. Ayak masajı kişiyi oldukça rahatlatmaktadır. Hem fiziken hem de ruhan kişiyi rahatlatan bu masaj sayesinde ayaklarınız rahatlayacaktır. 

 

 

 

Yorumlar