Baş ağrısı nedenleri nelerdir ne iyi gelir?

Baş ağrısına ne iyi gelir? Baş ağrısı neden olur? Gün içerisinde baş ağrılarıyla mücadele edenler için çözüm yollarını yazdık!

Baş ağrısı nedenleri nelerdir ne iyi gelir?

Baş ağrısı nasıl geçer? Baş ağrısına iyi gelen şeyler nelerdir? Gün içinde iş yerinde, evde, okulda zamansız gelen ve dayanılması güç olan baş ağrılarının önüne geçebilmek için elmaelma.com olarak bazı önerilerde bulunduk! Sizin için hazırladığımız bu önerileri uygulayarak bir çoğumuzun gün içerisinde yaşadığı zamansız baş ağrılarınızın önüne geçebilirsiniz. 

DOĞRU BESLENME İLE ÜSTESİNDEN GELEBİLİRSİNİZ!

Doğru beslenme de baş ağrısı yaşamamak için en az uyku kadar önemlidir. Eğer insülin direnciniz veya şeker düşmeleriniz oluyorsa çok uzun açlık süreleri de baş ağrınızı tetikleyebilir. O nedenle açlık hissettiğiniz an vücudunuza doğru yiyeceklerle cevap verebilmek önemlidir. Burada da kan şekerini çok hızlı yükseltip düşürmeyen yiyecekler tercih edilebilir. Mesela glisemik indeksi düşük yiyecekler olan ekşi meyveler, süt, yoğurt, ayran, kuru baklagiller, bulgur ve esmer ekmekler tercih edilebilir. 

UYKU HAYATIN HER ALANINDA ÖNEMLİ!

Karanlık, sessiz bir ortamda kesintisiz uyuyabildiğinizde ertesi gün baş ağrısı yaşama riskiniz azalır. Karanlıkta ve uykuda salgılanan melatonin ve büyüme hormonunun hem metabolizmayı düzenlediğini hem de bağışıklık sistemini iyileştirdiğini biliyoruz. Daha az baş ağrısı için daha iyi uyku şart. O nedenle gece en geç 23.30’da yatağa gidin ve en erken 06.30’da uyanın. Minimum 6, maksimum 8 saat uyku yeterlidir. Eğer çok fazla uyursanız bu durumda paradoksal olarak baş ağrısı yaşama riskiniz de yükselir. 

KAFEİNLİ İÇECEKLERE DİKKAT!

Fazla kafein içeren içeceklerden (kahve, çay vb.) uzak durmakta fayda var. Her ne kadar kafein damarlarda kasılma yaparak düşük düzeyde olduğunda baş ağrısına iyi gelse de günde 3-4 fincandan fazla içilen kahve vücutta fazla su kaybına, bu da dolaşım yetmezliği ve uykusuzluk yaparak baş ağrısının şiddetlenmesine yol açar. Sürekli yüksek miktarda kahve içmek ve aniden kesmek de yoksunluk durumu nedeni ile baş ağrısını şiddetlendirir. 

ALKOL TETİKLER!

Yüksek miktarda alkol de baş ağrısını tetikleyebilir. Alkol hem susuzluğu hem de şeker düşmesini tetikler, bununla birlikte beyin damarlarını genişletir ve baş ağrısı yaşamanıza neden olur. Eğer alkol kullanacaksınız alkol derecesi düşük olan bira, şarap gibi içkileri tercih etmeniz daha doğru olur. Alkol sonrası vücudun su ihtiyacı artar, bu da dolaşımı etkileyeceği için 2 litre kadar su içmeye özen göstermek gerekir. Eğer çok sık baş ağrısı çekiyorsanız alkolü hayatınızdan tamamen çıkarmanız doğru olacaktır. 

EGZERSİZİ ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİN!

İyi bir metabolizma için doğru beslenme kadar doğru hareket etmek de önemlidir. Verimli uyku için bedenin de yorulması gerekir. Aynı zamanda kalp ritmini hafif hızlandıran egzersizlerin günde 30-45 dakika arasında yapılması vücuttaki beyin dahil tüm hücreleri korur. O nedenle her gün tempolu olarak en az 30 dakika yürümeye özen gösterin. 

Yorumlar