Başkalarına hayır demek için ne yapılmalı? Başkalarına hayır diyebilmek için öneriler nelerdir?

Çok mütevazisiniz, kimsenin kötü olmasını istemiyorsunuz ama size çok fazla fayda sağlamayacak tekliflere hayır diyemiyorum diyenlerdenseniz...

Başkalarına hayır demek için ne yapılmalı?  Başkalarına hayır diyebilmek için öneriler nelerdir?

İş yerinde yoğun bir hafta geçirdiniz, haftasonunuzu dinlenmek için sadece kendinize ayırmak istiyorsunuz fakat tam pijamalarınızı giydiniz yatıyordunuz ki arkadaşınızdan pat diye bir telefon geldi ve telefonda yardımınıza ihtiyacı olan bir arkadaşınız için apar topar hazırlanıp çıktınız. Buraya kadar bir problem yok elbette arkadaşlar bugünler içindir...

Fakat bu durum size biraz tanıdık geliyor mu? Biraz düşününce bu sahnelerin aslında hayatınızda sürekli olarak tekrarlandığının ve sürekli olarak birilerinin peşinde koştuğunuzun farkına varacaksınız. Tabiki de empati yapmak güzel bir şey fakat gereğinden fazla empati yapmanın da anlamı yok! Bir yerden sonra bu durum sizi rahatsız etmeye başlıyorsa ve kendinize vakit ayırmak yerine sürekli olarak etrafınızdaki kişilere evet diyorsanız artık bu duruma bir son verme zamandı geldi demektir! 

insanlara hayır demenin yolları nelerdir

Bazen limiti aşmamak koşulu ile 'bencil' olmak gerekiyor! Bu bir başkasının hayatını etkilemeyecek düzeydeyse bizce bir problem yok. Çünkü bazen insanlara hayır diyebilmelyi öğrenmelisiniz, aksi takdirde insanlar bu durumu fırsata çevirip size karşı kullanabilirler. Bu durumdan vazgeçebilmeniz için küçük bir yazı hazırladık...

'Evet'i doğru yerde kullanın!

Arkadaş ortamında veya ilişkilerde bir plan yapılıyorsa ve siz gerçekten gitmek istiyorsanız evet cevabını vermelisiniz. Aksi takdirde eğerki o planda dahil olmak istemiyorsanız sırf karşınızdaki kişi mutlu olsun diye bir şeyleri kabul etmeyin! Hayır dediğiniz zaman suçluluk hissetmeyin çünkü biraz düşünecek olursanız etrafınızdaki insanların size hayır diyebildiği cümleleri hatırlayabilirsiniz. 

'Hayır'ın bahanesi olmaz neyse o!

Size dayatılmak istenilen bir konuda veya sunulan bir teklifte hayır dediğiniz zaman bahanelerinizi açıklamaya çalışmayın hayır dediğiniz için suçluluk psikolojisine kapılıp nedenlerinizi sıralamaktan vazgeçin. Aksi durumda karşı taraftan alacağınız tepkiler ''Aslında çok da önemli değilmiş'' veya ''o zaman daha sonra yapabilirsini'' gibili cümlelere maruz kalmanıza neden olabilir.

Sürekli özür dilemeyin!

En ufak şeylerde sürekli olarak özür dilemeyin. Önce durun bir nefes alın ve ortada gerçekten özür dilenmesi gereken bir durum olduğunda özür dileyin ama bunu sık sık yapmayın.

Fikrinizi söylemekten çekinmeyin!

Arkadaş grubunuzla veya sevgilinizde yemek yemeye gittiniz çoğunluk bir A restoranına gitmek istiyor fakat siz daha önce o restorana gittiniz ve yemeklerini beğenmediniz. O halde düşüncelerinizi karşı tarafa iletmekten çekinmeyin fikrinizi söyleyin ve her zaman düşüncelerinizde dürüst olun!

 

 

Yorumlar