Bayramda ne tatlı yapsam diyenlere 5 kolay bayram tatlısı tarifi

Bayramda ne tatlısı yapsam diyenler elmaelma.com'a. Bayramda kolay tatlı tarifleri arayanlar ve bayram için hangi tatlıyı yapacağını bilmeyenler için 5 tarif.

Bayramda ne tatlı yapsam diyenlere 5 kolay bayram tatlısı tarifi

Bayram demek tatlı demek! Her ne kadar Kurban Bayramı olsa ve sofralar et yemeklerinden geçilmese de tatlılar her zaman bayramın en gösterişli sunumları olurlar. Bayramda ne tatlısı yapacağını bilmeyenler bu günlerde bayrama ne tatlı yapsam diye tarifleri arayıp duruyorlar. Biz elmaelma.com olarak sizin işinizi kolaylaştıralım dedim ve bayram tatlılarından 5 kolay tarif seçtik. Bayram tatlıları arasında cevizli maraş sarması, kupta çilekli pasta, lokma, kedi dilli pasta ve damla sakızlı sarma var. İşte kolay bayram tatlısı tariflerinin detayları...

Bayram tatlısı tariflerine cevizli maraş sarması ile başlayalım. Eğer bayramda misafirlerinize şerbetli bir tatlı servis etmek istiyorsanız cevizli maraş sarma hem kolay hem de lezzetli bir tercih olabilir. Cevizli maraş sarma için gerekli malzemeler 10 adet baklavalık yufka ve 2,5 su bardağı dövülmüş ceviz. Üzeri için ise 4 ila 6 kaşı arası erimiş tereyağ gerekiyor. Cevizli maraş sarmanın şerbeti için ise 1 su bardaığı toz şeker ve 1.5 su bardağı suya ihtiyacınız var. 

Cevizli maraş sarma tarifi için işe yufkalardan birini düz bir zemine sererek başlayabilirsiniz. Yufkanın üzerine fırçayla tereyağı sürün, ardından yufkanın geniş tarafını kalın bir şiş ile bir kez çevirin, kalan kısmına ceviz serpip şiş ile yufkanın tamamını sarın. İki tarafından büzün ve şişi çıkartın. Ortadan ikiye kesin ve her parçayı gül şekli vererek sarın. Diğer baklavalık yufkaları da aynı şekilde hazırlayın.

Üzerlerine eritilmiş tereyağı sürün. Önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında 30 dakika pişirin. Şerbeti için ise, bir sos tenceresinde toz şekeri ve suyu, toz şeker eriyene kadar karıştırın. Sıcak tatlının üzerine sıcak şerbeti gezdirin ve servis edin.

Cevizli maraş sarması

KUPTA ÇİLEKLİ PASTA TARİFİ

Bayram tatlılarında gösteriş sevenlerden iseniz kupta çilekli pasta tarifi misafirlerinizin gözünü kamaştırabilir. Kupta çilekli pasta yapmak için 15-20 adet çileğe ihtiyacınız var. Pandispanyası için ise 5 yumurta, 6 yemek kaşığı toz şeker, 1 su bardağı + 2 yemek kaşığı un, 1 yemek kaşığı kakao, 1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya lazım. Kupta çilekli pastanın kreması için ise ½ su bardağı un,
½ su bardağı nişasta, 1 adet yumurta sarısı, 1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker, 2,5 su bardağı (500 ml.) süt, 1 tepeleme yemek kaşığı (30 gr.) tereyağına ihtiyacınız var.

Kupta çilekli pasta tarifine çilekleri küçük küpler halinde doğrayarak başlayabilirsiniz. Bir kapta yumurta ve toz şekeri iyice çırpın. Un, kakao, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek sıvı karışıma ekleyin ve dıştan içe doğru kapatarak karıştırın. Harcı, tabanına fırın kağıdı serilmiş büyük boy cam fırın kabına yayın. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 10 – 11 dakika pişirin.

Kreması için olan tereyağı hariç bütün malzemeleri bir sos tenceresinde ocağa almadan iyice karıştırın. Nişasta iyice karışınca ocağa alın ve krema kıvamına gelene kadar karıştırın. Karışım krema kıvamına gelince ocaktan alın ve tereyağını ekleyerek karıştırıp, soğuması için kenara alın.

Fırından çıkan ve soğuttuğunuz pandispanyayı servis edeceğiniz kuplara göre alt taban ve orta tabana oturacak şekilde şekiller çıkarın. Kuplarınızın tabanına kestiğiniz pandispanyayı yerleştirin. Üzerine kremayı ilave edin ve küçük küpler halinde doğradığınız çilekleri serpiştirin. Ardından orta taban için çıkardığınız pandispanyayı yerleştirin üzerine krema ilave edin ve bürün bir çileği dilimleyerek üzerine yerleştirin. Bütün kupları aynı şekilde hazırlayın ve soğuk servis edin.

LOKMA TARİFİ

Bayram tatlısı şerbetli hamurlu olur diyenlerdesiniz ama yine de kolay bir tarif mi arıyorsunuz. Hiç uğraşmayın lokma tarifi tam sizin aradığınız şey. Basit ancak bir okadar da geleneksel ve lezzetli olan lokma için gerekli malzemeler listesi şöyle:

1 su bardağı su
1 yemek kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1,5 su bardağı un
1 tutam tuz
 Ayçiçek yağı
 
Şerbeti için ise, 

2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
½ adet limon suyu

Lokma tatlısı yapmanın püf noktası işe şerbeti hazırlamakla başlamaktan geçiyor. Şerbeti için toz şeker ve suyu derin bir tencereye aktarın. Aralarda karıştırarak, orta ateşte koyu bir kıvam alana kadar kaynatın. Limon suyunu da ekleyip, 2 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğuması için bir kenarda bekletin.

Ardından hamuru için,  bir kapta ılık su, kuru maya ve toz şekeri karıştırın. 5 dakika bekletin. Unu karıştırma kabına alın. Orta kısmını havuz olacak şekilde açın. Açtığınız unun ortasına mayalı harcı ilave edin. Ardından kenarlarına tuz serpin. Çatal yardımıyla iyice karıştırın. Kıvam alan hamurun üzerini streç film ile kapladıktan sonra mayalanması için 30 dakika kadar bekletin.

Ayçiçek yağını derin bir tavada kızdırın. Mayalanıp, kabaran hamuru son bir kez karıştırın. Bir kaşık yardımıyla aldığınız hamur parçalarını kızgın yağa bırakın. Kızgın yağda olan lokmaları, arada bir kevgir yardımıyla karıştırarak renk alana kadar kızarmalarını sağlayın. Pişen lokmaları bekletmeden, soğumuş şerbetin bulunduğu tencereye aktarın. Şerbeti içine çekmesi için 5 dakika kadar beklettikten sonra servis edin.

KEDİ DİLLİ PASTA TARİFİ

Kedi dilli pasta hem çikolata hem de sütlü tatlı sevenler için ideal. Kedi dilli pasta yapmak için 24 adet kedi dili, 1,5 yemek kaşığı un, 1,5 yemek kaşığı buğday nişastası, 2 yemek kaşığı toz şeker, 2 su bardağı süt, 1 adet muz, 1 avuç beyaz çikolataya ihtiyacınız var.

Kedi dilini ıslatmak için malzemeler ise şöyle:

1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı toz şeker
Üzeri için Malzemeler
2 su bardağı bitter çikolata
3-4 yemek kaşığı krema

Kedi dilli pasta yapmak için işe küçük bir sos tenceresi içerisinde süt, un, nişasta ve toz şekerini kendi içinde ocağa koymadan bir tur çırparak başlayın. Ardından ocağa alın ve orta ateşte sürekli çırparak akışkan krema kıvamına gelene kadar pişirin. Pişen kremanızın içerisine bir muzu ezerek ilave edin. Ardından beyaz çikolatayı da ekleyip karıştırın. Çikolata tamamen eridikten sonra kenara alın.

Bir kabın içerisinde oda sıcaklığındaki sütü ve şekeri çırpın. Kedi dillerini bu sütün içerisine batırıp çıkartın ve cam bir servis kabının içerisine dizin. Üzerine hazırladığınız kremayı gezdirin. Üstüne yeniden süte batırılıp çıkartılarak hafif yumuşatılmış kedi dilinden dizin. Onun da üzerine kalan tüm kremayı gezdirip hafif soğuması için kenara alın.

Küçük bir karıştırma kabı içerisine bitter çikolatayı koyun. Bain marie usulü çikolatayı su buharında eritin. Eriyen çikolatayı ocaktan alın ve karıştırarak ısısının hafif düşmesini sağlayın. İçerisine kremayı ilave edin ve kesilmemesi için hızlı hızlı çırpın. Hazırladığınız tatlının üzerine çikolata sosunu gezdirip üzerini düzelttikten bir süre oda sıcaklığında bekletin, sonra dolaba kaldırıp soğumaya bırakın. Dilimleyerek servis edin.

DAMLA SAKIZLI SARMA 

Damla sakızlı sarma tarifimiz bayramda sütlü tatlı yapmak isteyenler için. İşte malzeme listesi. 

1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 litre süt
1 parça (nohut büyüklüğünde) damla sakızı
1 tatlı kaşığı tereyağı
 
Arası için ise;

Kaymak
½ su bardağı ceviz – ince kıyılmış
1 avuç pirinç antep fıstığı
1 avuç pirinç fındık
2 yemek kaşığı toz şeker
2 su bardağı Hindistan cevizi

Bir tencereye unu koyup hafif pembeleşene kadar kavurun. Sütü yavaş yavaş karıştırarak una ekleyin. Damla sakızını bir havanda döverek parçalayın. Şeker, tereyağı ve parçaladığınız damla sakızını süte ekleyerek iyice karıştırın. Koyu muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırın. Dikdörtgen bir cam kabı nemlendirin, muhallebiyi içine yayın. Ilındıktan sonra dolaba kaldırın. 2-3 saat soğutun.

Diğer tarafta dövülmüş ceviz, antep fıstığı ve file bademi bir tavaya alıp şeker ile beraber 2 dakika kadar kavurun, kenara alıp soğutun.

Muhallebiniz soğuduktan sonra 5 x 10 cm. genişliğinde dikdörtgen parçalara bölün. Hindistan cevizini yayvan bir kaba alın. Hazırladığınız muhallebi parçalarını Hindistan cevizinin üzerine alın. Ortasına bir tatlı kaşığı kaymak ve hazırladığınız iç harcı koyup rulo yapın.

Diğer parçaları da aynı şekilde hazırlayıp soğuk olarak servis edin.

Yorumlar