Bebeğe banyo yaptırmak zararlı mı beyni geliştiriyor!

Bebeğe banyo yaptırmak zararlı mı?Herzaman çekinilen bir durum olan bebeğe banyo yaptırmanın, bebek sağlığına olan faydalarına inanamayacaksınız!

Bebeğe banyo yaptırmak zararlı mı beyni geliştiriyor!

Bebeğe banyo yaptırmak zararlı mı ? Bu soru tüm ebeveynlerin kafasını karıştırmakta ve yalan yanlış bilgilerin etrafta  dolaşmasıyla ebeveynleri huzursuz etmektedir.Bebeğe banyo yaptırmak herzaman çekinilen bir durum olmuştur. Peki anne babayı korkutan bu durumun aslında bebek sağlığı açısından çok önem taşıdığını biliyor muydunuz? Banyo yapmak bebeğin beyin sağlığını inanılmaz ölçüde olumlu olarak etkiliyor. İşte banyo yapmanın bebeğin beyin sağlığına olan faydaları! 

BEYİN SAĞLIĞINI OLUMLU YÖNDE ETKİLİYOR

Bebeklere banyo yaptırmak, çoğu annenin en çok çekindiği şeylerden biridir.Nedense bebeğe banyo yaptırmanın çokta gerekli olmadığı gibi toplumumuzda genel bir algı var. Aslında bu yanlış bir davranıştır. Çünkü bebeğe banyo yaptırmak bebeklerdeki beyin gelişimini olumlu yönde etkilemektedir.Bu bebekler banyo yapmayanlara göre daha mutlu ve daha sağlıklı olmaktadır. Banyo esnasında bebek, ebeveynleriyle de sağlıklı iletişim kurabilmektedir. Hem fiziksel hem ruhsal olarak rahatlayan bebeğinizin yaşam kaliteside artmaktadır. 

EL VE GÖZ KARDİNASYONLARINDA GELİŞME OLUR

Sağlıklı bir bebeğin ilk şartı tüm duyularının uyarılmasıdır. Bunu yapabileceğiniz tek yer ise banyodur. Banyoda rahatlayan bebeğiniz uyarılacaktır.Özellikle köpüklü hazırlanan banyolarda, bebekler burada oluşan boloncuklarla oynamaktan keyif alırlar. Bu oyun sayesinde el ve göz kordinasyonlarında gelişme olur.Nesneleri keşfetmeye başlayan bebeğiniz için, seçilebilecek en keyifli yollardan biridir. 

KELİME DAĞARCIĞI GENİŞLİYOR 

Banyo esnasında aile ile bebek arasında bir temas olacağından, sürekli aranızda bir iletişim olacaktır. Bebeği yıkarken, şampuanlarken, kurularken sürekli olarak bir sohbet ortamı oluşturulur. Bebek konuşabilecek büyüklükte olmasa bile ailesinin onunla geçtiği iletişimden olumlu olarak etkilenir. Yapılan araştırmalar bebekleriyle bu şekilde sohbet eden ailelerin bebekleri 2 yaşına geldiğinde sahip oldukları kelime dağarcığı diğer bebeklere oranla daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. 

bebek sağlığı

STRESİ AZALTIYOR

Özellikle banyo ve masaj yapıldığında, bebekte stres düzeyi azalıyor. Bu durum aileler içinde geçerli.Karşılıklı cilt teması kurulduğu için hem bebek hem de ebeveynin kortizol seviyesi azalıyor. Kortizol stres düzeyini belirler ve bunun sonucu olarak da stres seviyesi oldukça düşüyor.

DİĞER BEBEKLERE GÖRE BİR ADIM ÖNDELER

Bebeğinizin beyin gelişimine masaj yaparak oldukça büyük bir katkı sağlayabileceğini biliyor muydunuz? Bebeğin yıkanılıp ardından masaj yapılması sırasında,bebeğin göz teması kurma oranlarının arttığı gözlemlenmiştir.Rutin olarak dokunulmayan ve masaj yapılmayan bebeklere göre, düzenli olarak masaj yapılan bebekler yüzde 50 oranından daha fazla göz teması kurabilme özelliğine ulaşıyorlar.Diğer bebeklere göre 3 kat daha fazla olumlu ifade göstermektedirler.

UYKU ÖNCESİ HUYSUZLUKLARI AZALIYOR 

Bebeğin beyin gelişimini etkileyen faktörlerden biri de banyo esnasında kullanılan ürünlerdir. Banyoda kullandığınız kokulu ürünler, bebeğinizin rahatlamasını sağlıyor.Aynı rahatlamayı bebeğinizin vücudunda da hissettirmek için, hassas tenine uyum sağlayacak kokulu banyo ürünlerini banyo esnasında kullanabilirsiniz.Bu şekilde yıkanan bebeklerin uyku öncesi huysuzlukları diğer bebeklere göre yüzde 25 daha az oluyor.Duyarlı bir ebeveyn olmanın ilk şartlarından biri de bebeğinizin banyosudur.Daha mutlu, sağlıklı ve huzurlu olmasını istiyorsanız bu tavsiyeleri gözardı etmemelisiniz. 

 

Yorumlar