Bebek gazı nasıl çıkarılır anneler nasıl beslenmeli?

Bebekler bazen karınları tok da olsa altları temiz de olsa sürekli ağlarlar. Bunun nedeni gaz problemidir. Peki bebekte gaz önlenebilir mi? İşte tavsiyeler...

Bebek gazı nasıl çıkarılır anneler nasıl beslenmeli?

Yeni doğan bebeklerin ilk üç ayında gerçekleştirilen doktor ziyaretlerinin yüzde 10 ile 15'inin nedeni olan gaz problemi, her annenin sıklıkla karşı karşıya kaldığı problemlerden biridir. Bebeklerin bu huzursuzluğunun altında yatan neden olan infantil kolik ise farklı nedenlerden kaynaklanmakta ve pek çok farklı şekilde giderilebilmektedir.

ANNELERİN TÜKETTİĞİ BESİNLER

Bebeklerde gaz oluşumunun kaynaklandığı nedenlere dair pek çok farklı hipotez
bulunmaktadır. Bunlardan birincisi annenin tükettiği besinlerle ilgilidir. Annenin inek alerjik olabilecek besinler tüketmesi sonucunda bebekte bulunan bağırsakların geçirgenliği artmakta ve bu besinler bebeğe geçerek gaz oluşumuna neden olmaktadır. Bu tür sorun yaratması muhtemel besinler arasında ise kabuklu deniz ürünleri, inek sütü ve inek sütünden üretilen besinler, çikolata, soya, fıstık, yeşil biber, kahve ve baharatlı yiyecekler yer almaktadır.

ANNENİN RUH HALİ

Gaz oluşumunun kaynaklandığı öne sürülen bir başka neden ise annede meydana gelen duygusal sıkıntılardır. Annenin hissettiği ruhsal değişkenlikler ile endişe gibi hislerin, ailede yaşanan çatışmaların, stresin, eşten ve sosyal çevreden gelen desteğin yeterli olmamasının, annenin bebeğe vakit ayıramamasının, sıkıntılı gebelik ya da travmatik doğum süreçlerinin bebeğin gaz problemi için önemli risk faktörleri arasında yer aldığı belirtilmektedir. Bebek üçüncü aydan itibaren rahatlıyor Merkezi sinir sisteminin gelişimi, bebekte gaz problemine neden olan bir başka soruN kaynağı olarak görülmektedir. Doğduktan sonraki ilk aylarda bebeğin bağırsaklarında yaşanan melatonin azlığı, yeterli gevşeme ve rahatlama süresini sağlayamamaktadır. Üçüncü aydan itibaren melatonin düzenli olarak salınıma başladığında ise gaz probleminin yavaşça ortadan kaybolduğu görülmektedir.

EMZİREN ANNELER NASIL BESLENMELİ

Yenidoğan bebekler, annelerinin salgıladıkları sütün yanı sıra annelerinin yedikleri ile de beslendikleri için emziren annelerin beslenme şekilleri son derece büyük bir önem arz etmektedir. Doğru yapılmadığı takdirde bebeklerde gaz probleminin meydana gelmesine sebep olabilen beslenme faaliyetleri, olabildiğince dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Normalde aldığı enerjinin 750 kalori fazlasını alması gereken emziren anneler, emzirme sürecinde aldıkları sıvı alımını da attırmalıdırlar. Günde yaklaşık üç litre sıvı tüketmeleri gereken emziren anneler; çay ve kahve gibi süt verimini düşüren sıvılar yerine su, süt, şerbet, limonata, ayran, komposto ve hoşaf gibi içecekler tüketmelidirler. Sigara içen annelerin bebeklerinde, içmeyen annelerin bebeklerine oranla 2 kat daha fazla görülen gaz problemi nedeniyle emziren annelerin bu süreçte sigara içmemeleri tavsiye edilmektedir.

ALINACAK ÖNLEMLER

Bebeğinizi emzirirken dik pozisyonda tutmalı ve yeterli sürede emzirmelisiniz. Beslenmenin ardından bebeğinizin sırtını sıvazlamalı, parmak uçlarınızla oldukça hafif bir şekilde sırtına vurarak gazını çıkarmalısınız. Bebeğinizin biberonla beslenme esnasında hava yutmadığından emin olmalısınız. Biberon seçimlerinizde biberon deliğinin bebeğinizin bulunduğu ay ile uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. Bebeğiniz kucağınızdayken hafifçe dans edermiş veya sallarmış gibi yaparak bebeğinizi okşamalı ve hem görsel hem işitsel hem de dokunsal uyaranlarla bebeğinize yaklaşmalısınız. Bu süreçte çocuğunuzu aşırı sallamaktan da kaçınmalısınız. Bebeğinizin gazını gidermek için kullanacağınız ilaçlar çoğu zaman etkili olmayacağı ve yan etkilere sahip olacağı için ilaç kullanmaktan mümkün olduğunca kaçınmaya çalışmalısınız. Ağlama saatlerine yaklaşıldığında bebeğinizi banyoya sokabilir veya sonrasında masaj yaparak bebeğinizin rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Banyo esnasında bebeğiniz ılık su
içerisinde iken karın masajı yapabilir, karnının üstüne yatırabilir veya ayakları sıcak
tutabilirsiniz. Emme isteği fazla olan bir bebeğiniz varsa beslenmenin ardından sakinleşebilmesini sağlayabilmek amacıyla kısa süreli emzik verebilirsiniz.

Yorumlar