Bebeklerde diş kaşıntısı nasıl geçer Protez Uzmanı İlker Arslan elmaelma.com'a anlattı

Bebeklerde diş kaşıntısı nasıl geçer? Bebeklerde diş çıkarma sürecinde yaşanan kaşıntıyı ortadan kaldıran pratik önerileri Protez Uzmanı İlker Arslan anlattı.

Bebeklerde diş kaşıntısı nasıl geçer Protez Uzmanı İlker Arslan elmaelma.com'a anlattı

Bebeğinizin daha rahat diş çıkarabilmesi için ona nasıl yardımcı olabileceğinizi biliyor musunuz? İşte bebeğinizin diş çıkarma sürecinde yaşayabileceği sıkıntılar ve diş kaşıntısına iyi gelebilecek önerileri sizler için hazırladık. 

İshal, ateş gibi belirtiler bebeğinizin dişlenmesi ile aynı anda başlamış farklı bir hastalığın belirtisi olabilir. Dişin ağız içinde görünür hale gelmesi olarak adlandırılan dişlenme (diş çıkarma) ortalama 6. ayda başlayıp 2,5 yaşına kadar devam etmektedir. Bebeklerde dişler genel olarak genetik düzene uyarak çıkar. Dişlenme yaşı ebeveynin ilk diş çıkardığı yaşa bağlı olarak daha erken ya da geç olabilmektedir. Hatta bazı bebekler dişli doğabilmektedir.

Diş çıkarma belirtileri ve şiddeti bebekten bebeğe değişmektedir. Bazı bebekler bu süreci hafif atlatırken bazılarında bu süreç adı gibi dişli olup, hem anneyi hem de miniğini zorlayabilmektedir.

Bu belirtiler: Tükürük (salya) üretiminin artması,Ağrı ve huzursuzluk,Dişetinde kızarıklık ve şişlik,Yanak ve çene bölgesinde kızarıklık,Isırma,İştahsızlık, Kulak çekiştirme , Yanak kaşıma...Bu değişiklikler çok doğaldır ki, bebeğin canını acıtabilir, onu huzursuz ve asabi yapabilir. Ağız içindeki bu değişiklikler sebebiyle rahatsız olan bebek, uykuya dalmakta güçlük çekebilir.

Diş çıkarma ile ilgili olduğu henüz ispatlanmamış diğer belirtiler ise ateş, ishal, vücutta cilt döküntüsü...

Bazı anneler çocuklarının diş çıkarma sürecinde ishali ve hafif ateşinin olduğunu belirtirler. Bu semptomların diş sürmesiyle ilişkisi henüz kanıtlanmadığından, bebeğinizin ateşi 38 derece ve üstündeyse ve/veya ishali varsa, beraberinde diş de çıkartıyor ise doktorunuza danışın. İshal, ateş gibi belirtiler dişlenme ile aynı anda başlamış farklı bir hastalığın belirtileri olabilir.

Peki bebeğinizin daha rahat diş çıkarabilmesi için ona nasıl yardımcı olabileceğinizi biliyor musunuz? 

DİŞ KAŞINTISINI GİDEREN BASİT ÖNERİLER

Dent Suadiye Ağız Diş Sağlığı Polikliniği Protez Uzmanı İlker Arslan, bu durumda neler yapılabileceğinizi şöyle açıkladı;

Diş etine hafif basınç uygulama: Dişetine temiz ve soğuk bezle masaj yapılabilir.

Diş kaşıyıcı kullanımı: Plastik ve boya içermeyen (BPA free) diş kaşıyıcılarını, buzdolabında bir süre beklettikten sonra bebeğinize vererek dişetlerini kaşımasını sağlayabilirsiniz. Kaşıyıcının buzlukta bekletilmemesine dikkat edilmeli. Aksi takdirde bebeğinizin dil, yanak, dudağına yapışabilir.

Besinlerden yardım: Bebeğinizin dişetlerini kaşıması için ona bir havuç ya da salatalık verebilirsiniz ya da yeşil soğanın beyaz kısmını keserek bebeğinize verebilirsiniz. 

Soğuk gıdaların verilmesi: İştahsızlık görülen bebeğinize soğuk meyve püreleri ve su vererek hem ağrısını hafifletmiş olacaksınız hem de besin ve su kaybının önüne geçebileceksiniz.

Ağrıyı azaltacak ilaçların kullanımı: Parasetamol veya ibuprofen içeren şuruplar ağrının azaltılmasında faydalı olabilirler. Ancak diş çıkarırken fazla ilaç kullanmamak daha uygundur. Çünkü altta yatan başka bir hastalığın yarattığı ateşi düşürebileceğinden sizi ve doktorunuzu o hastalıktan habersiz bırakabilir.

BEBEĞİN DİŞ ÇIKARMA SIKINTISI GEÇMİYORSA...

Tüm bunlara rağmen bebeğinizin sıkıntısı geçmiyor ise mutlaka pedodontistinize (çocuk diş hekimi) danışarak; anestezik madde içeren diş jellerini kullanabilirsiniz. Ancak bu jellerin düzensiz ve sıkça kullanımının bebeğinizin çeşitli organları ve özellikle karaciğeri üzerine olumsuz etkileri olabileceğini unutmayınız.

 

 

Yorumlar