Bel soğukluğu nedir kısırlığa yol açıyor!

Bel soğukluğu nedir? Cinsel yolla bulaşan bu hastalık kısırlığa neden olabiliyor! İşte nedenleri ve belirtileri...

Bel soğukluğu nedir kısırlığa yol açıyor!

Bel soğukluğu nedir? Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülen bu hastalık cinsel yolla bulaşmaktadır. Çok eşli ve ilişki sırasında korunmayan kişilerde görülme sıklığı daha fazla olan bel soğukluğu, tedavi edilmezse kısır bırakabiliyor. İşte bel soğukluğunun nedenleri ve belirtileri...

CİNSEL YOLLA BULAŞIR!

Cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Neisseria gonorrhoeae adlı bir bakteriden kaynaklanır. Diğer mikroplarda olduğu gibi, başka bir kişide enfekte olmuş bir bölgeye dokunmaktan bel soğukluğuna neden olan bakteriyi alabilirsiniz. Bu mikroplar vücutta birkaç saniyeden daha uzun bir süre boyunca yaşayamazlar, bu nedenle bel soğukluğu, klozet veya kıyafetler gibi nesnelere dokunarak bulaşmaz.

KISIRLIĞA YOL AÇAR

Küresel olarak, her yıl yaklaşık 78 milyon yeni gonore vakası teşhis edilmektedir. Bel soğukluğu kolayca tedavi edilir, ancak ciddi ve bazen kalıcı komplikasyonlara neden olabilir. Gonore enfeksiyonu uterusu veya fallop tüplerini etkilediği zaman kadınlarda pelvik inflamatuar hastalık görülür. Pelvik inflamatuar hastalık ile ilişkili en ciddi komplikasyon infertilitedir. Bel soğukluğu olan erkeklerde komplikasyonlar arasında epididimit ve infertilite (kısırlık) bulunur.

VAJİNAL, ANAL,ORAL İLİŞKİ YOLUYLA BULAŞIR

Neisseria gonorrhoeae isimli bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle cinsel olarak aktif olunan 15-40 yaşlarında sık görülür. Bu hastalık vajinal, anal ya da oral ilişki yoluyla bulaşır. Aynı zamanda doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir.

ERKEKLER VE KADINLARDA FARKLI SEMPTOMLAR YAŞANIR

Aktif gonorreal enfeksiyona rağmen semptomlar olmayabilir.Semptomlar, enfeksiyona maruz kaldıktan sonraki 1-14 gün arasında herhangi bir yerde ortaya çıkabilir.Erkekler ve kadınlar biraz farklı semptomlar yaşarlar.

Erkeklerde; idrar yaparken yanma ve penisten gelen beyaz,sarı,yeşilimsi akıntı,penis başında şişme ya da kızarıklık,testislerde şişme ya da ağrı prostat iltihabına neden olur. Geçmeyen boğaz enfeksiyonu, gözlerde ağrı, kızarıklık veya ışığa hassasiyet görülmektedir. Bu aynı belirtiler kadınlarda da görülebilir.Bu belirtiler görüldükten sonra hastalık tedavi edilse bile bakteri vücutta birkaç hafta daha kalır.Kadınlardaki belirtiler ise; vajinal akıntı,idrar yanması,ağrı,idrar yollarından koyu renkli akıntı,sık idrara çıkma,adet döneminin ağrılı geçmesi gibi çeşitli semptomları vardır.Hem erkek hem de kadınlar enfeksiyon bölgesindeki bakterinin kan yoluyla yayılması sonrasında sistematik belirtiler ortaya çıkmaktadır.Bu belirtilerden bazıları şunlardır: Aralıklı ateş, eklem ağrıları,eklem iltihapları ki bunlar özellikle ayak bileği ya da el bileğini etkilemektedir. 

MENENJİTE NEDEN OLABİLİR

Bu bakteri çok nadir olarak kalbin iç tabakasını tutarak iltihaplanmaya (endokardit) ve beyin zarını tutarak menenjite neden olur. Bu hastalıklar nadir görülse de oldukça ciddi sonuçlar doğurabilir.

İLK 24 SAATTE İLAÇ TEDAVİSİ KORUMA SAĞLAR

Bel soğukluğu maruziyeti sonrası ilk 24 saatte başlanan etkin ilaç tedavisi koruma sağlar. Partnerin de aynı anda tedavi edilmesi enfeksiyonu kontrol altına almada önemlidir. Güncel tedavide seftriakson, sefoksim, sefiksim, doksosiklin, streptomisin, levofloksasin ve azitromisin isimli etken maddeleri içeren antibiyotiklerin çeşitli kombinasyonları verilmektedir. Hangi antibiyotiğin hangi dozda verileceği hastalığın nereyi tuttuğuna, yaygınlığına ve diğer hasta faktörlerine göre doktorunuz tarafından seçilir.Son yıllarda bazı antibiyotiklere karşı direnç gelişmiştir. Sizin için en doğru antibiyotiğin hangisi olduğuna doktorunuz karar verecektir. Tedavi süresince cinsel ilişkiden kaçınmanız gerekmektedir.İlaç tedavisi tamamlandıktan sonra yeniden test yaptırmanız gerekebilir.

Yorumlar