Biber dolması nasıl yapılır malzemeleri nelerdir?

Biber dolması nasıl yapılır? Biber dolması için malzemeler nelerdir? Sofraların vazgeçilmez lezzetini bir de bizim tarifimizle deneyin.

Biber dolması nasıl yapılır malzemeleri nelerdir?

Bugün siz değerli elmaelma.com okuyucularımız için leziz mi leziz sofraların baş tacı biber dolmasını yapmaya karar verdik. Zeytinyağlı olarak yapacağımız biber dolmasının tadına doyamayacaksınız. İşte biber dolması malzemeleri ve tarifi...

MALZEMELER

10 adet orta boy dolmalık biber
3 adet orta boy kuru soğan
6 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 su bardağı pirinç
3/4 su bardağı sıcak su
1 adet orta boy domates (üzerlerini kapatmak için)
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı nane
1/2 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı yenibahar

YAPILIŞI

Orta boy dolmalık biberlerin sap kısımlarını yavaşça çıkartın. Çekirdekli iç kısımlarını çıkartıp bol suda yıkayın. Fazla sularını süzdürüp iç kısımlarını hafifçe tuzlayın. Domatesi, pişirme işlemi esnasında dolmaların üzerine kapamak için iri parçalar halinde doğrayın.Kuru soğanları küçük küpler halinde yemeklik doğrayın. Sap kısımlarını ayıkladığınız kuş üzümlerini, kumunun gitmesi ve şişmesi için sıcak suda bekletin. Pirinci bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürün. Zeytinyağını bir tencerede kızdırın. Kuru soğanları ekleyip dirilikleri gidene kadar orta ateşte kavurmaya başlayın. Kavrulmakta olan soğanlara dolmalık fıstıkları katıp fıstıklar hafif bir renk alana kadar kavurma işlemini sürdürün. Ardından yıkanmış pirinç, suyu süzülmüş ve durulanmış kuş üzümü, tuz, toz şeker, nane, karabiber ve yenibahar katıp karıştırın. Sıcak su ekleyip pirinçler suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin (Pirinçler hafif diri kalmış olmalı). Hazırladığınız dolma harcını, iç kısmını çıkardığınız dolmalık biberlere doldurun. Ağız kısımlarında şişme ve pişme payı bırakmaya özen gösterin. Dolmalık biberlerin üst kısımlarını doğranmış domateslerle kapatın. Hazırladığınız dolmaları pişirme tenceresine dik bir şekilde dizin. Ayrı bir yerde hazırladığınız zeytinyağlı ve sıcak sulu karışımı dolmaların yarısına gelecek şekilde tencereye aktarın. Dolmaları, kapağı kapalı tencerede ve kısık ateşte pişirme suyu bitip pirinçler göz göz olana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Ilık ya da soğuk olarak sevdiklerinizle paylaşın.

 

Yorumlar