Bipolar bozukluk nedir ve belirtileri nelerdir?

Çağımızın hastalıklarından biri olan bipoların açılımını ve belirtilerini biliyor musunuz? Önlem alınmazsa çok tehlikeli olabilir...

Bipolar bozukluk nedir ve belirtileri nelerdir?

Son zamanlarda adını sık sık duymaya başladığımız bir hastalık bipolar, yoğun duygu geçişleri olarak tanımlayabileceğimiz fakat önlem alınmazsa sonuçları çok tehlikeli olabilecek bir durum. Sizler için bipolar bozukluk ve belirtilerini derledik. Çok dikkatli olmamızda fayda var, giderek büyüyen bir nüfus olduğumuzu ve tehlikenin sürekli arttığını unutmamalıyız. Manik depresif bozukluk veya manik depresyon adıyla bilinen, öz Türkçesi iki uçlu duygulanım bozukluğu olan, bipolar afektif bozukluk, riskli davranışlar nedeniyle ilişkilere ve kariyere zarar veren, tedavi edilmediği zaman intihara bile yol açan ciddi ruhsal bir hastalıktır. Bipolar bozukluğun sebebi henüz tümüyle anlaşılamamıştır; fakat, çevresel ve genetik etmenlerin rol aldığı düşünülmektedir. Birçok genin hastalık riskine etki ettiği bildirilmektedir. 

Bipolar bozukluk, kişinin depresyon ve/veya mani, hipomani, ve/veya karışık durumlar geçirdiği duygudurum bozuklukları sınıfını kapsayan tanısal kategoridir. Kişinin, depresif eğilimlerin yoğun yaşandığı dönemlerle, taşkınlık, coşkunluk olarak tanımlanabilecek mani dönemleri yaşadığı, bu bağlamda Bipolar Bozukluk ya da Manik Atak olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır. DSM-IV adlı tanı ve istatistik kriteri ile teşhis konur. Bu hastalığın genelde yirmili yaşlarda ortaya çıktığı çeşitli kaynaklarda belirtilmektedir. Tip 1 , Tip 2 ve Tip 3 olarak 3'e ayrılır.

BELİRTİLER

Görevleri tamamlayamama

Depresyon

Sinirlilik

İşteki sorunlar

Alkol-uyuşturucu kullanımı

Düzensiz davranışlar

Uyku problemleri

Fikir uçuşu

 

 

 

Yorumlar