Boşanma nedenleri arasında en temel etken geniş aileler

Son dönemde boşanmalardaki artış hızla yükseldi. Boşanmanın nedenleri arasındaki en temel etkeni geniş aileler oluşturdu.

Boşanma nedenleri arasında en temel etken geniş aileler

Yeni evli çiftlerin çabuk boşanmasının nedenleri araştırıldı. Son dönemde artan boşanma vakalarının nedenleri arasında geniş aileler yer aldı. Özyeğin Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilüfer Kafescioğlu'nun yürüttüğü TÜBİTAK destekli proje yeni evli çiftlerin ilişki memnuniyetlerinde ilk üç yıl içindeki değişimi ve bu değişimin nedenlerini gözler önüne seriyor. Araştırmaya göre evliliğin ilk yıllarında kayın aile ilişkileri nedeniyle yaşanan stres, çiftlerde düşük memnuniyete sebep oluyor.

BOŞANMALARIN YARISI İLK 10 YILDA GERÇEKLEŞİYOR

TÜİK'in 2017 raporuna göre Türkiye'de boşanmaların yüzde 38,7'si evliliğin ilk beş yılında, yarıdan fazlası ise ilk 10 yıl içinde gerçekleşiyor. Özyeğin Üniversitesi Psikoloji Yüksek Lisans Programı bünyesinde açılan Çift ve Aile Merkezi'nde çalışmalarını yürüten Çift ve Aile Terapisi Yüksek Lisans Programı Direktörü Doç. Dr. Nilüfer Kafescioğlu'nun projesi, TÜİK verilerinin yansıttığı boşanma rakamlarının sebeplerine odaklanıyor. 252 çiftle yapılan araştırmaya göre, ilk üç yıl içerisinde çiftlerin ilişki memnuniyetlerinde zaman içinde anlamlı bir düşüş gözlemleniyor. Çiftlerin aralarındaki duygusal bağı yıpratan önemli sebeplerden biri ise geniş aile ilişkilerinde yaşanan stres.

İLETİŞİM EN TEMEL SORUNLAR ARASINDA YER ALIYOR

Dünya genelinde yapılan araştırmalarda da benzer bulgular ile evliliğin ilk yıllarının kritik olduğuna dikkat çeken Kafescioğlu, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 2014'te yayınladığı araştırma; şiddetin, alışkanlıkların ve yakın akrabalar ile yaşanan problemlerin boşanma sebeplerinin başında geldiğini gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye'de olumsuz çocukluk yaşantıları üzerine 2257 üniversite öğrencisiyle yaptığı araştırma ise öğrencilerin yüzde 49,7'sinin çocukluklarında istismar, aile içi problemler ve şiddet gibi en az bir olumsuz yaşantıya maruz kaldıklarını gözler önüne seriyor. Bu gibi yaşantılara maruz kalmanın sigara, zararlı miktarda alkol ve madde kullanımı gibi riskli sağlık davranışlarının yanı sıra duygusal problemler, aile ve okul yaşamında problemler ve finansal problemlerle sonuçlandığı biliniyor. Özyeğin Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde 252 çiftle yürüttüğümüz araştırmamız 2014'te yayımlanan raporun derinliklerine iniyor. Kayın aile ile olan ilişkilerden memnuniyetin ve bu konudaki stres seviyelerinin de evlilik ilişkilerinde çok etkili olduğu görülüyor. 

Yorumlar