Boyun ve omuz ağrılarını önlemek için etkili tavsiyeler!

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor boyun ve omuz ağrısını önlemek ve boyun fıtığı riskini düşürmek için neler yapmanız gerektiğini anlatıyor.

Boyun ve omuz ağrılarını önlemek için etkili tavsiyeler!

Boyun ve omuz ağrısı şikayetiniz mi var? Boyun ya da bel fıtığına dönüşmeden oturma, ayakta durma ve uyuma pozisyonunuzu düzeltmeniz gerekir.

“Boyun ve bel fıtığında oturuş, duruş ve uyku pozisyonu çok önemlidir. Unutmayın ki öncellikle fıtığın oluşmasını önlemek gerekir. Çünkü boyun ve bel fıtığı tedavisi sadece felç olmayı önler, fıtığın tekrar oluşmasını engellemez. Bu nedenle boyun ve omuz ağrısı yaşamamak, ayrıca boyun fıtığı riskinizi düşürmek için öncellikle doğru oturuş pozisyonunu bilmeniz gerekir. Otururken çenenizi yukarı değil, bükük ve boynunuzu arkaya doğru çekik tutmalısınız. Ayrıca kol destekleri olan sert sandalye kullanmanızda da fayda var. Otururken gevşemeyin, bütün omurganızın sandalye arkalığına dayanacak şekilde dik olmasına dikkat edin. Sandalyenin kollarını kollarınıza destek olarak kullanırsanız, ileriye doğru eğilme durumunda boynunuzda oluşabilecek lüzumsuz zorlanmayı önlemiş olursunuz.”

Ayaktayken nasıl durulmalı

“Ayaktayken ise çenenizi yukarı değil, bükük ve boynunuzu arkaya doğru çekik tutmalısınız. Aynı şekilde belinizin de düz durmasını sağlamalısınız. Dizlerinizi bükmeden öne doğru eğilmeyin; bu, boyun ve omuzlarınızı arkaya çekik ve dik tutabilmenizi kolaylaştıracaktır.”

Uyku pozisyonu nasıl olmalı

“Yüz üstü uyumamaya gayret göstermelisiniz. Yan yatarak uyumanız daha doğru bir pozisyondur. Baş ve boynunuza yastığınız yardımıyla normal bir duruş sağlayarak kollarınızı aşağıda tutmalısınız. Eğer sırtüstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koymalısınız. Yastık baş ve boynunuzu nötr bir durumda desteklemelidir. Boynunuzun gergin durmasından kaçınmalısınız. Yatak altına tahta konması veya sert ortopedik yatak kullanılması fıtık riskinin azalmasını sağlar.”

Fıtığa neden olan hatalar

“Uzanarak televizyon seyredilmemelidir. Sert bir koltuk veya sandalye kullanılmasında fayda var. Araba kullanırken yüksek pozisyonunda oturulmalıdır. Koltuğunuz direksiyonun üzerinden bakmak için gerilme ve eğilmenizi gerektirmeyecek şekilde ne çok alçak ne de çok geride olmalıdır. Destek için poliüretan bir yastık faydalı olabilir, yastık 1-2 cm kalınlığında, sırtınızın genişliğinde ve omuzlarınızın hizasına kadar olmalıdır.”

Yük kaldırırken nelere dikkat edilmeli


Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor “Bir şey kaldırırken dizlerinizi bükün ve kaldırmak için bacak kaslarınızı kullanın. Ani hareketlerden kaçının. Ağırlığı gövdenize yakın tutun ve hiçbir şeyi bel hizanızdan yukarı kaldırmaya çalışmayın. Başınız hizasından yüksekçe bir rafa uzanmanız gerekliyse bir iskemleye çıkın. Uzun süre uzanma veya yukarı bakmaktan kaçının. Aşırı çalışmayın. Eğer bütün gün masa başında çalışıyorsanız, fırsat buldukça kalkıp dolaşın.”

Yorumlar