Bugünkü iftar menünüze herkes bayılacak

Bugünkü iftar menünüze herkes bayılacak. Menüde şehriye çorbası, karnıyarık, bulgur pilavı, çoban salatası ve haşhaşlı irmik tatlısı var.

Bugünkü iftar menünüze herkes bayılacak

"Bugün iftarda ne pişirsem?" diye düşünürken biz elmaelma.com okurları için harika bir menü çıkardık. Bugünkü iftar menüsünde şehriye çorbası, karnıyarık, bulgur pilavı, çoban salatası ve haşhaşlı irmik tatlısı var. Menünüze hem siz hem de sevdikleriniz payılacaksınız.

ŞEHRİYE ÇORBASI TARİFİ VE YAPILIŞI

1 çay bardağı arpa şehriye,
1 yemek kaşığı domates salçası,
1 adet domates rendesi,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
Tuz,
Nane,
6 su bardağı su veya tavuk suyu (su bardağı ölçüsü: 200 ml.)

Öncelikle 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile 1 yemek kaşığı salça tencereye alınır ve biraz kavrulur. Kavrulan salçanın üzerine domates rendesi ilave edilip karıştırılır ve 1 dakika kadar pişirilir. Daha sonra, üzerine 6 su bardağı su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Çorbanın suyu kaynamaya başlayınca içerisine arpa şehriyeler ilave edilir. Çorbanın tuzu ayarlanır ve şehriyeler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir (8-10 dakika). Şehriyeler yumuşayınca çorbanın üzerine nane ilave edilir ve karıştırılarak ocaktan alınır. Hazırlanan salçalı arpa şehriye çorbası sıcak olarak servise sunulur. Bu ölçüler ile 5-6 kişilik çorba elde edilir.

Not: Arzu ederseniz çorbayı ocaktan almadan önce bir tutam ince kıyılmış maydanoz ilave edebilirsiniz.

KARNIYARIK TARİFİ VE YAPILIŞI

6 küçük patlıcan,
250 gram dana kıyma,
2 soğan,
2-3 domates,
2-3 sivri biber,
Yarım demet maydanoz,
3-4 kaşık sıvı yağ,
Tuz,
Karabiber.

Karnıyarık yapmak için öncelikle patlıcanlar alacalı olacak şekilde soyulur ve tuzlu su içerisinde yarım saat bekletilir. Daha sonra tekrar yıkanıp kurulanır ve önceden ısıtılmış 230° fırında yumuşayıncaya kadar pişirilir. Fırından alınan patlıcanlar tepsiye yerleştirilir ve patlıcanların orta kısmına, bıçak alta geçmeyecek şekilde uzunlamasına bir çizik atılır. Patlıcanların içi açılır ve bir kenarda bekletilir. İç harcını hazırlamak için soğanlar ve biberler ince ince doğranıp sıvı yağda kavrulur.
Üzerine kıyma ilave edilip suyunu çekene kadar karıştırarak kavrulur.
Domateslerin kabukları soyulup küçük küçük doğranır ve kıymanın üzerine eklenip biraz pişirilir. Son olarak tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanoz ilave edilip karıştırılır ve ocaktan alınır. Patlıcanların içine hazırlanan iç harcından doldurulur ve üzerilerine domates ile biber dilimleri yerleştirilir. Tepsinin içerisine çok az su ilave edilir ve hazırlanan karnıyarık, önceden ısıtılmış 175° fırında pişirilir.
Pişirilen yemek fırından alınır ve sıcak olarak servis edilir.

ÇOBAN SALATA TARİFİ VE YAPILIŞI

1 adet orta boy kuru soğan,
1 adet büyük boy salatalık ( veya 2 küçük salatalık),
2 adet domates,
1 adet sivri biber veya çarliston biber,
Yarım limon suyu,
1 tutam maydanoz,
2 yemek kaşığı zeytinyağı (veya ay çiçek yağı),
Tuz.

Çoban salata yapımı için öncelikle bütün sebzeler güzelce yıkanır. Soğanın kabukları soyulup, ince ince doğranır ve geniş bir kap kase içerisine koyulur.
Salatalığın kabukları alacalı bir şekilde soyulur ve küp küp doğranıp, soğanın üzerine ilave edilir. Domates küp küp doğranır ve doğranmış olan soğan ile salatalığın üzerine eklenir (arzuya göre domatesin kabuklarını soyabilirsiniz).
Biber ortadan ikiye bölünüp, çekirdekleri çıkartılır ve ince ince doğranır. Doğranan sebzelerin üzerine yarım limon suyu (arzuya göre çoğaltılabilir), 2 yemek kaşığı yağ ve tuz ilave edilip, güzelce harmanlanır. Hazırlanan çoban salata, suyu ile birlikte servis tabağına alınır. Salatanın üzeri ince kıyılmış maydanoz ile süslenerek servis edilir (arzuya göre maydanozu salatanın içerisine de ekleyebilirsiniz). Bu ölçüler ile 3-4 kişilik salata elde ediliyor.
Her an elinizin altında bulunan malzemeleri ile yapımı kolay bir salata. Bütün yemeklerin yanına yakışan bu salatayı, günün her anında kolayca hazırlayıp, tüketebilirsiniz. Arzu ederseniz içerisine yeşil soğan ve taze nane de ilave edebilisiniz.

HAŞHAŞLI İRMİK TATLISI TARİFİ VE MALZEMELERİ

3 adet yumurta
1 su bardağı irmik
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı mavi haşhaş tohumu
1 su bardağı un
1/2 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Şerbeti için:1,5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
3 damla limon suyu
Üzeri için: 2 paket krem şanti
1,5 su bardağı soğuk süt
1/2 çay bardağı toz antep fıstığı

İlk olarak şerbetini hazırlıyoruz. Şerbeti için gerekli olan su ve şekeri bir tencereye alıp, şeker eriyene dek tahta bir kaşıkla karıştırın. Ardından ocağın altını açın ve kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra içine limon suyunu ilave edin. Bu şekilde 5 dakika daha kaynatın ve ocağın altını kapatıp, soğumaya bırakın. Derin bir kap içinde yumurta ve şekeri bir mikser yardımıyla çırpın, yaklaşık 5 dakika. Daha sonra keki için gerekli olan diğer tüm malzemeleri de ekleyin ve güzelce karıştırın. Yağlanmış kare bir borcama hazırladığınız kek karışımını dökün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üstü kızarana dek yaklaşık 30 dakika boyunca pişmeye bırakın. Üstü için 2 paket krem şantiyi, 1,5 su bardağı soğuk sütle iyice çırpın ve dolaba kaldırın. Kek piştikten sonra fırından alın. Üstüne henüz sıcakken bir kürdan yardımıyla delikler açın ve soğumuş olan şerbeti kekin üstüne dökün. Kek şerbeti tamamen çektikten ve soğuduktan sonra, üstüne dolapta soğumaya bıraktığınız krem şantiyi güzelce sürün. Buzdolabında 1-2 saat kadar daha dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis edin.

Şimdiden herkese hayırlı iftarlar...

 

 

Yorumlar