Burun tıkanıklığı neden olur geceleri horluyorsanız...

Burun tıkanıklığı neden olur? Burun tıkanıklığı nasıl geçer? Burun tıkanıklığınız kronikse dikkat! Ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor!

Burun tıkanıklığı neden olur geceleri horluyorsanız...

Nefes almak hayat demektir. Ancak zaman zaman burnumuz tıkanabilmekte ve bu durum tam bir işkenceye dönüşebilmektedir. Mevsimlerin değişimi hava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte burun tıkanıklığı ve buna eşlik eden şikayetler de ne yazık ki artmaktadır. Burun tıkanıklığı gözardı edilecek bir konu değildir. Özellikle de kronik bir burun tıkanıklığınız varsa! Çünkü kronik burun tıkanıklığı, sağlık sorunlarına yol açmakta ve yaşam kalitesini ciddi oranda düşürmektedir. Gün içerisinde baş ağrılarına maruz kalıyorsanız ya da yataktan yorgun uyanıyorsanız sebebi bu olabilir.Peki burun tıkanıklığı neden olur? Burun tıkanıklığını ne derece önemsemeliyiz ?Bu sorunun yanıtını Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Bahadır Baykal'dan öğrendik. 

YAŞAM KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR!

Gün içerisinde 10.00 litre burundan hava geçmektedir. Hemen herkes, çocuk veya erişkin burun tıkanıklığı sorunu yaşamaktadır. Burun tıkanıklığı geçici çözümlerle halledilmeye çalışılır ve çoğu zaman pek  önemsenmemektedir. Halbuki burun tıkanıklığı gözardı edilecek bir sağlık problemi değildir. Eğer burun tıkanıklığınız kronikse, bu durum uykusuzluk ve yorgunluk gibi yaşam kalitesini düşüren sorunlara yol açabilmektedir.Uzun vadede burun tıkanıklığı, kalp büyümesi gibi çok daha fazla ciddi problemlere yol açabilmekteidr. 

ÖNEMLİ BELİRTİLERDEN BİRİ HORLAMADIR!

Kronik burun tıkanıklığı olan hastalardaki önemli belirtilerden biri horlamadır. Kişinin sabah uyandığında ağzında kuruluk hissi vardır. Burununuzun iç kısmı eğri ise, yani deviasyon ya da burun etlerinizin büyümesinden oluşan kronik bir burun tıkanıklığınız varsa,oksijen yetersizliğinize maruz kaldığınızdan dolayı vücudunuz bundan olumsuz etkilenecektir. Kaliteli uyku uyuyamayan kişi de yorgunluk ve konsantrasyon güçlüğü gelişir, yüksek tansiyonu takiben kalp ritm bozukluğu başlar ve bir müddet sonra kalp büyür.

BURUN KEMİĞİNİN EĞRİLİĞİ ANNE KARNINDA BİLE MEYDANA GELEBİLİR 

Her burun tıkanıklığı kronik olmayabilir. Soğuk algınlığı ve sinüzit gibi hastalıklar da geçici burun tıkanıklığına yol açmaktadır.  Burnun iç kısmının eğri olması, gebelikte anne karnında bile meydana gelebilir. Bebeğin dönme hareketleri esnasında, burun travmaya maruz kalabilir. Toplumda burun eti olarak bilinen konka adını verdiğimiz burun için yapıların şişmesi de oldukça sık rastlanan kronik burun tıkanıklığı sebeplerindendir. Kadınlarda adet dönemlerinde ve gebelikte yaşanan hormonal değişimlerde burun etlerinin şişmesine yol açar.

burun tıkanıklığı

ALERJİLER BURUN TIKANIKLIĞINA YOL AÇMAKTADIR 

Sürekli olan alerjiler burun tıkanıklığının önemli sebeplerinden biridir. Özellikle alerjik zemine sahip hastalarda gelişen polip gibi yapılar burnu tamamen tıkayabilir. Burun tıkanıklığı burnu tahriş eden her türlü maddeye karşı gelişen reaksiyon sonucu da oluşabilir. En sık görüleni tütün dumanıdır.Bazı hastalar başarılı bir ameliyat geçirse bile tam olarak rahatlayamazlar. Bunun sebebi sigaradır. 

burun tıkanıklığı

BURUN EĞRİLİĞİNDE TEK ÇÖZÜM AMELİYAT! 

Eğer burun eğriliğiniz varsa tek çözümü ameliyattır. Burun içerisinde yer alan kemik ve kıkırdak düzeltildiği taktirde nefes sorunu da düzelmektedir. Burun ameliyatları günümüzde artık çok fazla yapılmaktadır ve korkulan bir operasyon olmaktan çıkmış durumdadır. Sık tekrarlayan sinüzit ataklarında ise öncelikle ilaç tedavisi ile iltihabı kurutup, sonrasında deviasyon, konka bülloza gibi anatomik problemler ameliyatla halledilebilmektedir. 

Yorumlar