Çıtır mantı nasıl yapılır, gerekli malzemeler nelerdir?

Çıtır çıtır dokusu, nefis sosu ile mantının bu şekline aşık olacaksınız! İşte çıtır mantı tarifi...

Çıtır mantı nasıl yapılır, gerekli malzemeler nelerdir?

Bildiğiniz mantıyı unutun! Klasik mantının çıtır çıtır pişirilmesi ile oluşan dışı kıtır içi yumuşacık ve muhteşem bir sos ile denemeye ne dersiniz? Mantının bu haline aşık olacağınıza eminiz! Evet biraz meşakatli fakat lezzeti enfes! Sizler için çıtır mantı tarifi ve püf noktalarını hazırladık! İster misafirlerinize, isterseniz kendinize bir hediye vererek bu tarifi uygulayabilirsiniz...

MALZEMELER

Hamur İçin:

3 su bardağı un
1 adet yumurta
1 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz

İç Harcı İçin:

500 gram dana kıyma
1 adet soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Sosu İçin:

1 çorba kasesi süzme yoğurt
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı sumak

Püf Noktası

Küçük bohçalar yapmak tavada kızartma süresini kısaltacaktır.

Pişirme Önerisi

Dilerseniz aynı hamuru haşlayarak klasik mantı olarak hazırlayabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Hamurunun Hazırlanışı: Unu geniş bir kaba eleyin.
Tuz, su ve yumurtayı ilave edip homojen bir hamur olana kadar yoğurmaya devam edin. Bezeler halinde tezgah üzerinde dinlenmeye bırakın ve üzerine nemli temiz bir bez örtün.

İç Harcın Hazırlanışı: Soğanları küp küp doğrayın ve kıyma ile birlikte yoğurun, baharatları ilave edin. İç harcı , hamur bezeleri dinlenirken dolapta muhafaza edin. Dinlenen hamur ve harcı dolaptan çıkarın. Tezgahı unlayıp merdana veya oklava yardımı ile yuvarlak bir şekilde incelterek açın. Hamurunuzu dilediğiniz büyüklükte açınca, bıçak yardımı ile yatay ve dikey şeritlerle kareler oluşacak şekilde kesin.
Oluşan minik karelerin ortasına kıymalı iç harcınızı ekleyerek karşılıklı kenarları birleşecek şekilde bohça şeklini verin. Bütün hamur ve harcınızı bu şekilde şekillendirin. Geniş bir tavayı zeytinyağı ve tereyağı ile yağlayın. Yağladığınız tavaya mantıları dizin. Kızartmaya başlayın, daha sonra geniş bir tabak yardımı ile çevirerek diğer yüzünü de pişirin. Mantı kızarırken, sarımsaklı yoğurt hazırlayın.
Tereyağını bir tavada eritin, sumak, nane ve pulbiberi ilave edin. Biber salçasını ilave edin ve işte sosunuz hazır. Tavada cızırdayan mantıları yoğurt ve tereyağı ile lezzetlendirin.

Yorumlar