Çocukların sağlıklı beslenmesinde nelere dikkat edilmeli sağlıksız beslenme nelere yol açıyor?

Hepimiz biliyoruz ki gelişim çağında olan çocukların yedikleri, içtikleri ve attıkları her adım onların geleceğini ve sağlığını etkiliyor!

Çocukların sağlıklı beslenmesinde nelere dikkat edilmeli sağlıksız beslenme nelere yol açıyor?

Sağlıklı beslenme; çocuğunuzun fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimi üzerinde önemli bir rol oynuyor. Pek çok ebeveyn çocuğuna evde sağlıklı ve dengeli beslenme eğitimi vermeye çalışıyor ancak yapılan planlama, dışarıda zararlı beslenme alışkanlıkları ile değişebiliyor. Bu nedenle çocukların beslenme alışkanlıklarının başta okul olmak üzere dış ortamda da kontrol altında tutulması büyük önem taşıyor. Memorial Hizmet Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bölümü’nden Uz. Dr. Şerare Arbatlı, çocukların dengeli beslenmesi için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

DÜZENSİZ BESLENME OBEZİTEYE NEDEN OLUYOR!

Çocuklarına bir çok imkan sunmasına rağmen dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmayan ebeveynler, gelişim bozukluğu ve obezite gibi durumlarla karşı karşıya kalabilmektedir. Bu rahatsızlıkların arkasındaki en büyük sorunlardan biri aile ortamı diğeri de okul yaşantısıdır. Bazı aileler evde çocuğun beslenme kontrolünü her ne kadar sağlasa da okuldaki yemekler ve ara öğünleri kontrol etmekten zorlanmaktadır. Sağlıklı beslenme toplumsal bir bilinç gerektirmektedir. Çocuk sağlıklı beslenme alışkanlığını evde, okulda, aileyle ve arkadaşlarıyla birlikte öğrenmektedir. Aile üzerine ne kadar görev düşüyorsa, okullar da bu konuda yeteri kadar sorumluluk sahibi olmalıdır.

ÇOCUKLARI TELEVİZYON REKLAMLARINDAN UZAK TUTUN!

Çocuğun toplum yaşamına bilinçli olarak girdiği ilk yer okuldur. Bu nedenle çocuğun ne miktarda, hangi besin türüne ihtiyacı olduğu okulda da öğretilmelidir. Genellikle evde ve okulda beslenmenin önemini öğrenmeyen çocuklarda, yetersiz ve yanlış beslenme alışkanlıkları görülmektedir. Televizyon reklamlarını izleyen çocuklar her yiyeceğin sağlıklı olduğunu düşünerek tüketmektedir. Bu nedenle çocuğun zararlı olabileceği düşünülen reklamlardan uzak tutulması gerekir. Sağlıklı ve bilinçli nesiller yetiştirmek, doğru beslenmeyi öğrenme ile başlamaktadır. Dengeli beslenme alışkanlığı kazanan çocuklar ileriki yaşamında bu alışkanlığını uygulayarak birçok hastalıktan korunmuş olur.

ÇOCUKLARDA DENGELİ BESENME NELERİ ETKİLER?

-Büyüme ve gelişme sağlıklı bir şekilde tamamlanabilir
-Zeka düzeyi güçlenir
-Bağışıklık sistemi güçlenir, hastalıklardan korunma sağlanır
-Odaklanma düzeyi ve öğrenme kapasitesi gelişir
-İlerleyen dönemlerde karşılaşılabilecek kronik hastalıklara karşı korunma gücü artar.

YANLIŞ BESLENEN ÇOCUKLARDA GÖRÜLEBİLECEK OLUMSUZLUKLAR

-Çocuğun algı düzeyi azalır ve öğrenmede güçlük çeker.
-Bağışıklık sistemi zayıflayarak sık sık hastalanır.
-Obezite riski artar
-Anemi ve raşitizm gibi hastalıklar görülür
-Diş çürüklerinin oluştuğu gözlenir.
-Büyüme ve gelişimi olumsuz etkilenir.
-İşlenmiş ve hazır gıdalara dikkat

Çocuklar düzenli bir program ile beslenmelidir. Çocuklar için en önemli öğün kahvaltıdır. Geç yatan ve zaman kısıtlılığı nedeniyle kahvaltı yapmadan dışarı çıkan çocuklar aperatif yiyeceklerle karnını doyurmak zorunda kalmaktadır. Öğle yemeğini okulda yiyen öğrenciler kantindeki katkı maddeli hazır gıdalar yerine okulda kalorisi az ve sebze ağırlıklı yemeklere teşvik edilmelidir. Okul kantinlerindeki hazır gıda ve hazır yiyeceklerden uzak durmaları gerekmektedir.Ara öğün olarak da şeker, çikolata, kek, poğaça, meyve suyu gibi gibi işlenmiş gıdalar yerine meyve, süt, yoğurt, kuruyemiş gibi sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmelidir.

SAĞLIKLI BESLENME ÇOCUKLARDA BAŞARIYI DA DEVAMINDA GETİRİYOR!

Okul kantinleri ile ilgili planlama yapılması; sıcak yemek, sebze ve meyve gibi sağlıklı seçeneklerden oluşan menülerin hazırlanması gerekmektedir. Okul kantinlerde hazır gıdaların satılması engellenmelidir. Akşam yemeği saati aile ile birlikte yenilecek şekilde ayarlanmalıdır. Okulun yemek listesindeki öğlen yemekleri aile tarafından kontrol edip, aynı yemek çeşidini evde yapılmamalı, okuldaki yemeğin kalorisi yüksek olursa, evde daha az kalorili yemekler tercih edilmelidir. Öğrencinin beslenme programı ile ilgili ailenin okul ve öğretmen ile iş birliği içinde olmasında fayda vardır.

Yorumlar