Depresyondan çıkma yolları nelerdir aşamaları ve belirtileri nelerdir?

Çağımızın rahatsızlığı olan depresyon günümüzde bir çok kişide görülmektedir. Birçok yaş grubunda göründen bu rahatsızlıklan kurtulabilmek için derleme yaptık!

Depresyondan çıkma yolları nelerdir aşamaları ve belirtileri nelerdir?

Depresyonun birçok belirtileri bulunmaktadır. Ancak çağımızın yeni hastalığı olarak görülen ve hemen hemen her yaş grubunda görülebilen bu rahatsızlıktan kurtulabilmek için beli başlı yöntemler bulunmaktadır. Prof. Dr. Ercan Abay sizin için depresyon hakkında alınması gereken bazı yöntemler hakkında bilgi verdi....

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çökkün duygudurum: Kişide çökkün, kederli, kasvetli ve sıkıntılı bir duygudurum hakimdir.
İlgisizlik: Önceden severek yapılan günlük etkinliklere (okumak, egzersiz yapmak, TV seyretmek gibi) ilginin azalabilir.
Uyku bozuklukları: Bu durumda uyku durumuna geçememe, sık sık uyanma, sabah erken uyanma ya da uyku halinin artması gibi tablolar gözlenebilir. Depresyondaki kişiler uyumadıkları halde yatmaya eğilimlidir ki bu da söz konusu rahatsızlığın sürmesinde dikkat çekici bir özelliktir.
İştah sorunları: Kişi kilo kaybedebilir. Son bir ayda diyet yapmadan ortalama kilonun %5'i kadar, en az 4-5kg. verilebilir. Bazı depresif kişilerde de kilo artışı olabilmektedir.
Konsantrasyon güçlüğü: Depresyon halinde kişide dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon güçlüğü görülür.
Yorgunluk: Fiziksel enerjide azalma ortaya çıkar.
Psikomotor huzursuzluk ya da retardasyon: Depresyon tablosu kişide ajitasyon hali ya da psikolojik fonksiyonlarda azalmaya yol açar.
Suçluluk-değersizlik düşünceleri: Yaşanan olaylardan suçluluk duyulabildiği gibi kişinin kendini değersiz hissetmesine de rastlanabilir.
Yaşamı tehdit eden düşünceler: Kişide ölüm düşünceleri, eğilimleri ya da girişimleri yani intihara yatkınlık görülebilir.

Sıraladığımız bu belirtiler sizde de görülüyorsa bu noktada majör depresyonla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu noktada psikiyatr yardım almanız gerekebilir. 

İLAÇLAR BAĞIMLILIK YAPAR MI?

Depresyon kendi içerisinde hafif, orta ve ağır olmak üzere ayrılmaktadır. Bu durumda psikoterapi ve ilaç tedavisi ön plana çıkmaktadır. Bu süreçte kişinin spor yapması beslenme düzenini oluşturması ve kendine dikkat etmesi önemlilik taşımaktadır. Hafif depresyonda ssık seanslar ile psikoterapi alınabilir ancak ağır depresyonda ilaç tedavisi yer almaktadır. Ancak söylentilere göre ilaçların bağımlılık yapması hakkındaki söylentiler geçerliliğini korumamaktadır. Bu tür ilaçların bazı yan etkileri bazı kişilerde görülebilse de, bunlar 1-2 hafta içinde geçmektedir. 

Yorumlar