Diş eti hastalığı kanser habercisi olabilir mi ağızdaki bakteriler kansere neden oluyor!

Diş eti hastalığı kanser habercisi olabilir mi? Diş eti hastalığı olanlarda bakın hangi kanser riskinin daha fazla olduğu gösteriliyor!

Diş eti hastalığı kanser habercisi olabilir mi ağızdaki bakteriler kansere neden oluyor!

Diş eti hastalığı kanser habericisi olabilir mi? Araştırmalar, diş eti rahatsızlığı bulunan kişilerin kansere yakalanma riskini daha fazla olduğunu gösteriyor. Peki gerçekten basit olarak değerledirdiğimiz, çoğu zaman doktora bile gitmeye gerek duymadığımız diş eti rahatsızlığı kansere yol açıyor mu ?Bu sorunun yanıtını Diş Hekimi Pertev Kökdemir'den öğrendik.

PANKREAS KANSERİNİN GÖRÜLME OLASILIĞI YÜKSEK

28 Haziran 2016'da yayımlanan araştırmalar, ağzında yüksek oranda belirli bir bakteri bulunan kişilerin, yılda 50 binden fazla kişiyi öldüren pankreas kanseri görülme olasılıklarının daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.

diş eti rahatsızlıkları KANSER RİSKİ YÜZDE 59 DAHA FAZLA 

Araştırmacılar, sağlık sorunları olmayan 371 örnekle, pankreas kanseri gelişen 361 kişiden gelen tükürük örneklerini karşılaştırdı. ‘Porphyromonas gingivalis’ düzeyi yüksek olanlarda pankreas kanseri gelişme riskinin, diğerlerine oranla yüzde 59 daha fazla olduğunu buldu. P. gingivalis, en yaygın zararlı oral bakterilerden biri. Dişleri destekleyen yumuşak dokuya ve kemiğe zarar veren bir diş eti enfeksiyonu olan periodontite güçlü bir şekilde bağlı. 

diş eti iltihabı DİŞ ETİ RAHATSIZLIĞI BULUNAN KİŞİLERİN KANSERE YAKALANMA RİSKİ FAZLA!

Bu çalışma, diş eti hastalığı ve pankreas kanseri ile ilişkili olan önceki araştırmalar üzerine kurulmuştu. Söz konusu diğer araştırmaya 1986 yılında başlanmıştı ve sağlık sektöründe çalışan 50 bin üzerindeki erkek kayıt altına alınmıştı. 1986-2002 yılları arasında araştırmacılar, pankreas kanseri görülen 216 kişinin 67’sinin ağız sağlığı sorunu yaşadığını gözlemledi. Uzmanlar bunu şöyle açıklıyordu: Diş eti rahatsızlığı olan kişilerde, sistemik inflamasyonun biyolojik göstergeleri olan serumlar artıyor. Bunun sonucunda kanser hücrelerinde artış görülüyor. Diş eti rahatsızlıklarının, ağızda bulunan kanserojen maddeleri ve bakterileri artırmasının da bu bağlantının nedeni olabileceği belirtildi. New York Üniversitesi'nden baş araştırmacı Dr. Jiyoung Ahn, inflamasyon kansere bağlı olduğu için, pankreasta iltihaba neden olabilecek bir teori olduğunu söylüyor. Başka bir ihtimal de; bakteriler, sadece kansere neden olan iltihap için bir işarettir.

Yorumlar