Diş ipi nedir? Diş ipi nasıl kullanılır ve yararları nelerdir?

Daha sağlıklı dişler için uzmanlar mutlaka diş ipi kullanmanızı öneriyor. Peki nedir bu diş ipi ve nasıl kullanılır?

Diş ipi nedir? Diş ipi nasıl kullanılır ve yararları nelerdir?

Günümüzde pek çok insan daha sağlıklı bir diş temizliği için diş ipi kullanmaktadır, diş ipi kullanımından sonra dişleriniz ve diş etleriniz daha temiz olur, çünkü diş ipi diş fırçalarının ulaşamadığı yerlere ulaşır. Nefesiniz tazelenir ve diş etlerinizin sağlığı iyileşir. Peki diş iğini nasıl kullanmanız gerektiğini biliyor musunuz? İşte sizler için derledik...

Diş ipi iki elin işaret parmakları ya da baş parmakları arasında gergin bir şekilde tutulmalıdır. Bundan sonra dişlerin arasına sokularak temizlenmelidir. Bu temizleme aşamasında diş etlerine zarar verilmemesine özen gösterilmelidir. Diş etlerinin tahrip edilmesinden kaçınılmalıdır. Diş iplerinden çok daha fazla yararlanmak için yapmanız gereken bazı püf noktalarda vardır. Bunlardan da bahsedelim. İlk olarak ne kadar bir ip almalısınız onu söyleyelim. Diş temizliği için yaklaşık olarak 35-45 cm ip yeterlidir. Bu miktarlarda ip alınmalıdır. Bu ipin büyük bir kısmı parmağa sarılmalıdır. Dişlerin temizlenmesi için yaklaşık olarak; 4-5 cm ip açıkta bırakılmalı ve diş bu kısımdaki ip ile temizlenmelidir. Diş iplerinin yine gergin olmasına özen gösterilmelidir.

Eğer baş parmaklar kullanılıyorsa baş parmaklar arasında, işaret parmakları kullanılıyorsa işaret parmakları arasında ip iyice gerginleştirilmelidir. Bundan sonra yukarı aşağı şekilde ip dişler arasında hareket ettirilmelidir. Burada nazik davranmak gerekmektedir. Aksi halde diş etlerinize zarar verebilirsiniz. Başka bir diş aralığına geçtiğinizde ipi kaydırarak ipin temiz tarafını kullanmalısınız. Diş ipleri ile ilgili yapılan hatalardan birisi diş iplerinin birden fazla sefer kullanılmasıdır. Bu uygulama yanlıştır. Diş ipleri sadece tek seferlik kullanılmalıdır. Bir kez kullanılan ip tekrar kullanılmamalıdır. Aynı zamanda farklı diş aralıklarına geçerken de ipin bölümü değiştirilmeli, temiz bir bölüm kullanılmalıdır.

Diş ipleri, dişler fırçalandıktan sonra kullanılmalıdır. Önemli bir hususta budur. Yani diş ipi kullanacaklar ilk olarak dişlerini fırçalamalı, daha sonra ise diş ipini kullanmalıdır. Kısaca diş ipinin kullanımı özetlersek; yaklaşık olarak 40 cm ip alınmalı ve parmaklar arasında gergin bir hale getirilmelidir. Burada yaklaşık 5 cm ip bırakılmalı ve dişler arası bölge temizlenmeli, yani bir aralığa geçerken ipin temiz tarafı kullanılmalıdır.

Yorumlar