Down sendromlu bebeklerin eğitimine ne zaman başlanmalı fizyoterapi şart!

Down sendromlu çocukların eğitimine ne zaman başlanmalı? 0-2 ay içerisinde erken teşhis her alanda olduğu gibi down sendrom içinde önemlidir.

Diğer bebeklere oranla down sendromlu bebeklerin bakımı ve eğitimi biraz daha fazla desteğe ihtiyacı bulunmaktadır. Down sendromu bebeklerin eğitimi hakkında merak edilenleri Down Sendromu Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fulya Ekmen anlattı. 

Eğer çok ciddi bir sağlık sorunu yoksa 0-2 ay içerisinde erken müdahale ve fizyoterapi başlamalı. Ama diğer bebekler gibi onlar da ailenin kabullenmesine, sevgisine, iletişimine ihtiyaç duyarlar. Aileler bebeklik döneminde çocuğun gelişimde kilit rol oynamaktadırlar. Bebekle oynamak, konuşmak, şarkılar söylemek, yeterli uyaran almasını ve sosyal ortamlara sokarak farklı çevreleri tanımasını sağlamak önemlidir. Ama bütün bunlarla birlikte doğumdan itibaren fizyoterapist ve özel eğitim uzmanı desteği almak da gerekmektedir. Down sendromlu bebeklerin gelişim geriliği yaşadığı bilinen bir gerçektir. Bu sebeple çocuğun geri kalmasını bekleyip bir yaşından sonra müdahaleye başlamak doğru değildir. Hedef gecikme başlamadan desteğe başlayarak zaman içinde yaşıtları ile arasında açılacak makasın mümkün olduğunca dar tutulması olmalıdır.

Yorumlar