Dutun faydaları nelerdir günlük tüketilmesi gereken miktar

Mevsimin en tatlı meyvelerinden biri de duttur. Günde bir çay bardağı dut tükettiğinizde vücudunuzda olan değişimlere inanamayacaksınız!

Dutun faydaları nelerdir günlük tüketilmesi gereken miktar

Yaz aylarının en tatlı ve şerbetli meyvelerinden biri de duttur. Yaz mevsimi kapıyı çalınca dut mevsimi açıldı demektir! Tadının lezzeti kadar faydaları da o kadar fazla! Kalp hastalığı ve bağışıklık sisteminde oldukça etkili olan dut günde sadece 1 çay bardağı tüketerek mucizeler yaratabilirsiniz! İşte dutun inanamayacağınız o faydaları...

1 ÇAY BARDAĞI DUT BİR PORSİYON MEYVE İLE EŞDEĞER!

Posalı besinler bağırsak hareketlerini düzenleyerek, sindirilen besinlerin çok uzun süre bağırsakta kalmasını ve zararlı bileşenlerin geri emilmesini engelliyor. Ayrıca bağırsaktan yağın da geri emilimini engelleyerek kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı oluyor. Dut da içerdiği posalar (lif) sayesinde kötü kolesterolü düşürerek kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı oluyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE BİREBİR 

C vitamini vücudu zararlı mikroorganizmalara veya kanserojenlere karşı koruyan en önemli ve en güçlü antioksidanlardan biri. 1 porsiyon dut da (1 çay bardağı) günlük C vitamini alımına önemli bir katkı sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendirmeye destek oluyor. Kendi küçük faydaları büyük bu lezzetli meyveden kahvaltınıza da ekleyerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.

KANSIZLIĞI OLANLAR İÇİN...

Dut içerdiği demir sayesinde, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu artırıyor. Kırmızı kan hücreleri ise doku ve organların oksijenlenmesini artırarak, metabolizmanın hızlanmasını sağlıyor. Ayrıca bu sayede kansızlık ve demir eksikliğinin de önlenmesine destek oluyor.

GÖZ SAĞLIĞINDA OLDUKÇA ETKİLİ!

Dutun içinde bulunan zeaksantin, özellikle gözün retina kısmında oluşabilecek oksidatif strese karşı koruyucu olmakla beraber, katarakt gibi hastalıklara karşı da koruyucudur.

KAN DAMARLARINDAKİ DARALMAYI ÖNLÜYOR!

Dut içerdiği resveratrol sayesinde kan damarlarındaki belli mekanizmaların işleyişini doğrudan etkiliyor. Resveratrol, kan damarlarında daralmayı önleyen nitrik oksit salınımını sağlayarak, kan basıncının düşürülmesini sağlıyor ve inme, kalp krizi gibi hastalıkların oluşumunu önlüyor.

Yorumlar