Egzama neden olur belirtileri nelerdir bulaşıcı bir hastalık mıdır?

Hemen hemen bir çok kişinin şikayet ettiği cilt hastalıklarının başında gelen egzama nedir, belirtileri nelerdir? gibi sorunların yanıtını sizin için derledik.

Egzama neden olur belirtileri  nelerdir bulaşıcı bir hastalık mıdır?

Yapılan çeşitli araştırmalara rağmen egzamanın neden olduğu ve net bir tedavi yöntemi hakkında bir bilgiye henüz ulaşılamıyor. İnsanlarda oldukça yaygın olarak ortaya çıkan egzama hastalığı, ciltte küçük kızarıklıkların olmasıyla başlayan, şişlikler ve kaşıntı gibi belirtileri olan deri hastalığıdır. Her ne kadar tıpta neden olduğuna dair bir bilgi olmasa bile egzaman rahatsızlığınızı yatıştırabilirsiniz. İşte belirtileri ve egzamayla başa çıkabileceğiniz o maddeler...

EGZAMANIN DÖNEMSEL OLARAK FARKLI DÖKÜNTÜLER OLABİLİR...

-Akut dönemde kızarıklık, şişlik, minik su toplayan kabarıklıklar ve sulantı 
hastalar şiddetli kaşıntı ve yanmadan yakınırlar.
-Bazı hastalarda kızarıklık ve kepeklenme olmaksızın sadece kaşıntı ve yanma yakınması olabilir.
-Subakut dönemde minik yakacık şeklinde kepeklenmeler ve kabuklanmalar görülürken kronik dönemde deri kuruyup kalınlaşır.
-Renk değişikliği oluşur ve deride çatlamalar meydana gelir.
-Egzamada iltihaplanan deri bölgesinde kızarıklıklar meydana gelir ve egzamanın en tipik belirtilerinden biri olan kaşıntı başlar. Aynı zamanda iltihaplı bölge kurur ve üstünde sivilceye benzer oluşumlar meydana gelir; yer yer su toplanır. Egzamalı bölge kaşınırsa, enfeksiyonlu bölge genişler ve yayılır, deri kanar ve iltihaplanıp ağrıya sebep olabilir. Kaşımakla meydana gelen çatlaklardan giren mikroplar egzamanın daha hızlı yayılmasına ve bu bölgenin diğer hastalıklara da açık hale gelmesine neden olur.

BULAŞICI MI?

Sıklıkla sorulan bir diğer soru da egzamanın bulaşıcı olup olmadığıdır. Ancak yaygın olarak görünen cilt hastalığı bulaşıcı değil, alerjik bir reaksiyon olarak bilinmektedir. Vücutta farklı bölgelere hızlı bir şekilde yayılabilmekle beraber iyileşmiş bir yara vücutta tekrarlayabilir!

NEDEN OLUR?

Egzamaya neden olan uyaranlar çeşitlidir ve egzama tipine göre değişiklik gösterir. Bunlar dıştan veya içten kaynaklanabilir. Deterjanlar, sabunlar, boyalar, giysiler, parfümler, kolonya, makyaj ürünleri, krem ve losyonlar, lastik maddeler, metaller gibi günlük hayatımızda karşılaştığımız pek çok madde deriye temas ederek ekzemaya neden olabilir. Elde deterjan ve sabunlar; yüzde sabun, makyaj malzemeleri; ağız ve dudaklarda diş macunu ve gargaralar; saçta boya ve şampuanlar; ayakkabı ve terlikler egzama nedenleri arasındadır.

 

Yorumlar