Emziren anneler nasıl beslenmeli bu gıdalardan uzak durun!

Emziren anneler nasıl beslenmeli? İşte emzirme döneminde annelerin mutlaka uzak durması gereken besinler!

Emziren anneler nasıl beslenmeli bu gıdalardan uzak durun!

Emzirme dönemi hem anne için hem de bebek için oldukça önem taşıyan bir dönemdir. Bu dönemde anneler beslenmelerine normalden daha fazla dikkat etmelidir. Peki emziren anneler nasıl beslenmeli? İşte bu sorunun yanıtını Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslıhan Altuntaş'tan öğrendik. İşte emziren annelerin kesinlikle uzak durması gereken besinler! 

DOĞUMDA BİRİKEN KiLO VE YAĞLAR BEBEĞE SÜT OLARAK DÖNER

Emziren bir annenin beslenmesindeki amaç kendi fizyolojik gereksinmelerini karşılayarak, vücudundaki besin yedeğini dengede tutmak ve salgılanan sütün gerektirdiği besin öğelerini karşılamaktır. Emzirmede annenin salgıladığı süt, aldığı besinlerin bir ürünüdür. Yeni doğan bebeğin beslenmesi için annenin salgıladığı sütün enerjisi ve besin öğeleri, annenin yedikleri ile kendi vücudundaki depolardan sağlanır. Doğumda biriken kilo ve yağlar emzirme döneminde bebeğe süt olarak geri döner.

GÜNLÜK TOPLAM SIVI MİKTARI YAKLAŞIK 3 LİTRE OLMALIDIR 

Emzirme döneminde su metabolizması artmaktadır. Süt miktarınında değişmemesi için sıvı miktarını düzenli olarak arttırmak gerekiyor.Günlük alınan toplam sıvı miktarı yaklaşık 3 litre olmalıdır. Bu miktar pratik ölçüler ile 10-12 su bardağı suyun yanı sıra süt, ayran, hoşaf, komposto, limonata, şerbet, meyve suları şeklindedir.

GAZ YAPAN BESİNLERE DİKKAT! 

Siyah çay, kahve gibi içecekler süt verimini azaltabilir. Tüketimleri sınırlandırılmalıdır. Gaz yapan besinlere dikkat edilmelidir. Mercimek, kuru fasulye vb. bakliyatlar, bulgur, buğday, süt, karalahana, lahana, brokoli, karnabahar, mısır gibi besinler gaz yapabilme ihtimali olan besinlerdir. Doğumdan sonraki ilk 15-20 günde bu besinlerden uzak durmakta fayda vardır. Sonrasında ise bu besinler çok küçük miktarlarda denenmeli annede ya da bebekte gaz sıkıntısı yok ise beslenme düzenine dahil edilmelidir. Eğer annede ya da bebekte gaz problemi var ise anne günde 4-5 fincan rezene tüketebilir.

FAZLA YEMEK FAZLA SÜT YAPMAZ! 

Fazla yemek yemek süt yapar klişelerinden artık kurtulmamız gerekiyor. Çünkü fazla yemek fazla süt yapmıyor. Sütün artmasını istiyorsak, öncelikli olarak kişiye özel hazırlanmış beslenme planları ile birlikte yeterli ve dengeli bir beslenme programının hazırlanması gerekiyor. Doğum sonrası ilk 2 ay düşük kalori ile beslenmek süt verimliliğini ve annenin kendini toparlamasını engeller.

DENGELİ BESLENMEYE ÖZEN GÖSTERİN

Doğumdan sonraki ilk iki ay zayıflama programları yapılması uygun değildir. Doğumdan iki ay sonrasında ise emzirme dönemine uygun, süt kalitesi ve miktarını destekleyen dengeli bir beslenme programı ile kilo verme süreçlerine girilebilir. 

Yorumlar