En sık görülen vajinal hastalık

Her üç kadından biri bu hastalıktan muzdarip. Sebepleri ve çözüm yolları bilinmesine rağmen önemsenmediği için daha sonraki dönemlerde ciddi hastalıklara sebep olan vajinal akıntıları ihmal etmeyin.

En sık görülen vajinal hastalık

Vajinal hastalıklar arasında en sık görülen mantar enfeksiyonları, ergenlik dönemiyle birlikte kadınları tehdit altına alan hastalıkların başında geliyor.

Vajinal mantarların sebeplerinden biri de antibiyotik kullanımı. Ani hava değişikliklerinin yaşandığı şu günlerde grip ve soğuk algınlığı vakalarında bir artış meydana geleceği malum… İşte bu dönemde kullanılan ilaçlar vajinanın florasını bozarak vajinal mantarlara sebep olabiliyor.

Üreme çağına gelmiş kadınlarda sıklıkla görülen vajinal enfeksiyonlar çeşitli bulgularla kendini gösterir. Vulva olarak adlandırılan genital bölgenin dış kısmında yoğun bir kaşıntı ve içerden gelen bir akıntı durumu söz konusudur. Akıntı beyaza yakın süt kesiği olmakla birlikte genellikle kokusuzdur. Mantar henüz başlangıç aşamasındaysa kaşıntı ve akıntı dışında belirti göstermezken, ileri safhalarında yanma ve ağrılara sebep olur. Özellikle yaz sıcaklarında çok daha hızlı ilerleme gösteren mantar enfeksiyonları kaşınma dolayısıyla şişlik hatta kanamaları beraberinde getirir.

Özellikle içinde bulunduğumuz şu günler ani ısı değişikliğiyle birlikte soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarda da artış olması olasıdır. Halkımızda ezbere ilaç kullanma alışkanlığı maalesef bulunmakta. Çabuk atlatılabilecek basit rahatsızlıklarda bile antibiyotiklere başvurulabiliyor. Antibiyotikler vajinanın normal florasını (mikrop yapısını) bozabilmektedir, bu yüzden bir uzmana danışmadan antibiyotik kullanmak doğru değil. Vajinal mantarlar bulaşmak yerine çoğu zaman kendiliğinden oluşur.

Mantar oluşumuna sebep olacak etkenler

Renkli tuvalet kağıdı, parfümlü günlük pedler, hijyenik olmayan yüzme havuzları,

Sentetik iç çamaşırları, özellikle yaz mevsiminde,

Yanlış temizlik (arkadan öne olmalı),

Vücudun savunma direncini düşüren hastalıklar, aşırı yorgunluk.

Hangi yaşta olursanız olun rahatsız edici bir vajinal akıntı gözlemlerseniz zaman kaybetmeden tedaviye başlamanız gerekiyor.

Yorumlar