Erken boşalma nedir, nasıl tedavi edilir?

Erken boşalma her ne kadar bir hastalık gibi gözüksede aslında sadece cinsel uyumsuzluktur! Psikiyatrist Prof. Dr. Kerem Doksat açıkladı...

Erken boşalma nedir, nasıl tedavi edilir?

Erken boşalma, son zamanlarda çiftlerin en çok yaşadığı problemlerin başında gelmektedir. Dile getirmekten hoşlanmasalarda ilişkide büyük hasar yarattığı  bir gerçek. Fakat uzmanlar bunun bir hastalık olmadığını tamamen cinsel uyumsuzluktan ibaret olduğunu belirtmektedir. Psikiyatrist Prof. Dr. Kerem Doksat erken boşalma ve bunun çiftler üzerindeki etkisini anlattı...

Bir erkeğin eşiyle kurduğu ilişkide kendisi boşalmadan eşi orgazma ulaşabilir veya tam tersine eşi geç orgazm olabilir ve kendisi ondan önce boşalabilir. Bu durumda farklı şartlara göre kişinin boşalması farklı şekilde tanımlanabilir.  Yapılmış olan istatistiksel çalışmalara göre kadınların ve erkeklerin ortalama normal sayılan boşalma süreleri vardır ve eğer erkek bu sürenin altında (erken) ve kadın da bu sürenin üstünde (geç) boşalıyorsa, bu çiftin ciddi bir cinsel uyumsuzlukla karşı karşıya kalacağı kaçınılmazdır. 

Bunun için böyle durumlarda bu uyumsuzluğu aradan kaldırmak gerekmektedir. Yani hem erkeğin erken boşalmasının tedavisi, hem de kadının geç orgazma sebep olan problemlerinin ortadan kaldırılmasıveya her iki bireyin de sorunlarının aynı anda tedavi edilmesi yahut ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Yukarıda bahsedilen bilgilere dayanarak erken boşalma aşağıdaki şöyle sınıflandırılabilir: Penis vajinaya girmeden önce boşalma olursa “ileri derecede erken boşalma”,penis vajinada iken 1 dakika veya daha altı zamanda boşalma “orta derece erken boşalma”,penis vajinada iken 1 ilâ beş dakika arası boşalma sadece “erken boşalma”olarak kabul edilir.

Bu şartlar altında normal ilişki süresi, penis vajinada iken en az 5 dakika ve üstü olarak kabul edilmektedir. İdeal süre ise 5 ilâ 15 dakika arasıdır, ama bahsedildiği gibi bu daha çok bireysel ve çiftlere bağlı bir durumdur ve erken boşalma bir uyum sorunudur. Gene de, son tanımlamalarda, bu süre erkeklerde 1-2 dakikaya kadar düşürülmüştür.

Erken boşalma arada sırada ortaya çıktığında normal bir süreç olarak değerlendirilirken, örneğin ilişki denemelerinin %50’sinden fazlasında görülmekteyse, sorun artık süreğenleşerek, tedavi edilmesi gereken bir aşamaya gelebilmektedir. Mesela, erkek eş penisin vajinaya girmesinden yaklaşık 8 dakika sonra boşalıyor olsun. Kadın tarafında orgazm genellikle 5 dakika gerçekleşiyor ve her iki tarafta bu sürelerden memnun durumdularsa erken boşalma sorunundan söz edilemeyecektir. 

Bir başka erkek düşünelim, boşalmasını 20 dakikaya kadar geciktirebiliyor olsun; ön sevişmeye rağmen kadın eş orgazm öncesinde 35 dakika süre ile vajinal ilişkiye ihtiyaç duyuyorsa, bu durumda, erkek kendisinin erken boşalma sorunu olduğunu düşünme eğiliminde olacaktır. 

Bu ikinci örnekte, penisin vajina içindeki hareketleri çift için tek cinsel uyarım yöntemi ise, 20 dakika sonra erkek boşalmakta, takiben sertleşmesini kaybetmekte, bunun sonucunda ilave bir 20 dakika daha süreye ihtiyacı olan kadını artık penis yoluyla uyarılamayacağından, ilişki başarısız bir ilişki olarak değerlendirilecektir.

Yorumlar