Esnemek bulaşıcı mıdır? Neden esneriz?

Bir ortamda bir kişi esnediğinde genellikle devamı gelir ve birden kendimizi esnerken buluruz. Peki esnemek gerçekten bulaşıcı mıdır?

Esnemek bulaşıcı mıdır? Neden esneriz?

Evet toplum arasında sık sık tartışılan konulardan biri de esnemek bulaşıcı mı, yoksa beynimizin bize oynadığı bir oyun mu? Esnemek insanların iradesinde olmayan bir yüz hareketir. Farkında olmadan karşımızdaki kişi esnediğinde bilinçsiz bir şekilde esniyoruz. Peki bilinçli yapılan bir şey değilse neden esniyoruz...

Yapılan araştırmalara göre geçmişte, esnemek vücudun oksijen ihtiyacında kaynaklandığını belirttiklerini dile getiren Psikolog Barış Gürkaş, son yıllarda esnemeyle ilgili en popüler ve en ilginç bulgunun ‘beynimizi soğutmak için esnediğimiz’ olduğunu söyledi.

Esnemenin beynin soğumasına yardımcı olduğunu belirten Gürkaş, konuyla ilgili şu bilgileri verdi, “Araştırmalara göre beyin düşük ısıya ihtiyaç duyuyor ve esnemek kan akışını hızlandırıyor ve kan akışı sayesinde beyin soğuyor ve daha iyi çalışıyor. Bu da sporcunun müsabaka öncesinde esnemesini daha iyi açıklıyor. Bir diğer değişle, bu sayede sporcu beynini soğutarak daha zekice ve kıvrak düşünebilmesi için beynini hazırlıyor. Beynimizi bilgisayara benzetecek olursak, esnemek bilgisayarın fanı denebilir. Ayrıca esnemeyle birlikte, gerinme sonucunda kaslara baskı ile vücut hazır hale gelir ve sonra harekete başlarız." dedi. 

Ancak bir ortamda bir başkasının arkasından esneme gerçekleşiyor esnemek bulaşıcı mıdır? Herkesin aklındaki o sorunun cevabı ise aslında, beklenen cevap kocaman bir ''Evet'' olacaktır. Genellikle tanımadığımız yabancı insanlarda daha az etkilemesi esnemenin duygusal bir bağ kurduğunuda göstermektedir.

 

Yorumlar