Evde boza yapılabilir mi? Boza tarifi ve yapılışı...

Kış aylarında içinizi ısıtacak bir içeceğe ihtiyacınız varsa hemen boza yapmayı deneyebilirsiniz!

Evde boza yapılabilir mi? Boza tarifi ve yapılışı...

Özellikle kışın içimizi ısıtması için üzerine bol tarçın döküp içeriz bozayı. Yanında bir avuç leblebi ile nasılda güzel gider değil mi? Peki hep dışardan mı alacaksınız bu kez gelin birlikte yapmayı deneyelim!

Gerekli Malzemeler

4 su bardağı siyez bulguru

3 yemek kaşığı şeker

yarım su bardağı pirinç veya bulgur

1 çay kaşığı kuru maya ve su.

Bu malzemeler boza yapımının ilk aşamasında kullanılır. Bu aşamadan sonrası için ihtiyaç duyacağınız malzemeler 1,5 su bardağı şeker ve isteğe göre toz tarçın ve leblebidir. Boza yaparken bulgur yerine yulaf, çavdar veya darı gibi diğer tahılları da tercih edebilirsiniz.

Yapılışı ve püf noktaları

Boza yapımı için dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri kullanacağınız tüm ekipmanların güzelce yıkanması ve arındırılmasıdır. Boza yaparken bir mayalanma süreci yaşanacağı için kirli kaplar ya da ekipmanlar, daha fazla mikrobun üremesine neden olabilir.

Öncelikle kullanacağınız bulgur ve pirinci güzelce yıkayın ve 3-4 saat kadar suda bekletin. Daha sonra bol suda haşlayın ve malzemeniz iyice yumuşayınca ocaktan alın. Daha sonra haşlama suyunu karışımdan ayırmak için bir süzgeç yardımıyla süzün ve bulamaç haline gelen bulgur ve pirinçleri ayrı bir kaba alın. Bu karışımı üzerini örtmeden 1-2 saat karanlık bir ortamda dinlendirin.

Bu esnada, maya ve şekeri karıştırın ve üzerine yarım su bardağı kadar su ekleyin. Bu karışımı da bulamacınızın içine ekleyin ve kabın üzerini örtün. Yine karanlık ve serin bir yerde 1 gün kadar bekletin. Eğer mayalanma işlemini daha sıcak bir ortamda gerçekleştirirseniz, yarım günde bu süreç tamamlanacaktır. Ancak çok sıcak ortamlarda maya dayanmadığı için, buzdolabını tercih edebilirsiniz.

Ara ara kabın ağzını açıp, lapayı karıştırarak bekletin. 1 gün sonra şekeri karışıma ekleyin ve karıştırın. Bozanın tadına bakın ve su ve şeker oranını bu aşamada ayarlayın. Bozayı hazırladıktan sonra 2-3 içerisinde tüketmeye özen gösterin ve kesinlikle sıcak ortamda saklamayın. Üzerine toz tarçın serperek ve yanında leblebi ile servis edebilirsiniz.

Yorumlar