Evinizdeki zararlı kimyasalları azaltmanın en etkili yolu

Evinizdeki zararlı kimyasalları azaltmanın en etkili yolu doğru temizlik yapmak hatta ellerinizi yıkamak. İşte ABD'de yapılan son araştırmanın çarpıcı sonuçları

Evinizdeki zararlı kimyasalları azaltmanın en etkili yolu

Evimizi düzenli hale getirmek ruhumuza iyi gelir bunu kabul ediyoruz. Ama aynı zamanda sizi bir dizi tehlikeli kimyasaldan da arındırır. Tabi temizliği ağır kimyasallarla yapmazsanız. 

Bazı ev temizlik ürünlerinin kendileri sağlık riski taşır, ancak vakumlama, paspaslama, toz alma ve hatta ellerinizi yıkamak bile yaşam alanlarımıza giren en yaygın kimyasal olan tristen sizi koruyabilir.

Tris ne derseniz şöyle özetleyelim: Özellikle mobilyalarda son yıllarda çok fazla kullanılan bir kimyasal. Diğer kimyasallarla hatta ateşle bile etkileşime girmediği için mobilya gibi kolay yanıcı ürünlerde yangın geciktirici olarak kullanılıyor. İlk kullanıldığı yıllarda sağlığa zararlı olmadığı düşünülüyordu. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar yangın geciktirici kimyasalların hormonal bozulma ve kısırlığın nedenleri arasında gösterilmeye başlandı.

SADECE ELLERİNİZİ YIKAMAK BİLE RİSKLERİ AZALTIYOR

İyi haber sadece ellerinizi yıkayarak bile sistemize bulaşan tris seviyesini 3'de bir oranında azaltabilirsiniz. Doğru temizlik yoluyla evinizdeki tris seviyesini yüzde 50'lerin altına indirmeniz de mümkün. Kolombiya Üniversitesi'ndeki bir çalışmaya göre, incelenen 32 kadının idrar örneklerinin tamamında trise rastlandı. 

Çalışmaların ortaya koyduğu bir diğer sonuç ise aynen ellerimizde olduğu gibi evlerin düzenli ve doğru şekilde temizlenmesi de yüzde 50 oranında maruz kalının tris etkisini azaltıyor. 

Kolombiya Üniversitesi'ndeki araştırmada katılımcı gruplar ikiye ayrıldı. Bir hafta boyunca, kadınların yarısı düzenli olarak evlerini temizlerken, diğer yarısına sadece el yıkama rejimi uyguladı. Sadece bir hafta sonra, evlerini özenle temizleyen kadınların idrarında tris seviyeleri neredeyse yarıya indirildi. El yıkama grubu, Tris seviyelerinde de önemli düşüşler gösterdi. İdrarı % 31 daha az madde içeriyordu.

İkinci hafta boyunca, katılımcıların her ikisi de ellerini temizlemek ve yıkamak zorunda bırakıldı. İki ölçümü birleştiren Tris seviyeleri, başlangıç ​​seviyelerinden ortalama yüzde 43 oranında düştü. Tris düzeyleri en yüksek olan kadınlar, daha da dramatik iyileşmeler gördüler ve Tris seviyeleri yüzde 62 oranında azaldı.

Sonuçlar, el yıkama ve ev temizliğinin, alev geciktiricilere maruz kalmayı azaltmak için etkili yollar olabileceğini kanıtladı. Ancak denenen hiçbir yöntem idrardaki tris seyiyesini sıfıra indirmeyi başaramadı. 

YENİ MOBİLYALAR ALDIKÇA RİSK ARTIYOR

Son yıllarda mobilya yapımcıları, Tris gibi kimyasal maddeler kullanmaktan uzaklaşıyor ve bu da kısa sürede bedenlerimizi kurtaracağımıza dair bir umut sunuyor. Ancak halen risk var. İnsanlar eski mobilyalarının yerine yenilerini eer tris kullanılan ürünler seçiyorlarsa evlerdeki kimyasal oranları artıyor. Eğer satın alınan ürünler tris içermiyorsa idrardaki tris oranı giderek düşüyor. 

TRIS YASAKLARI VAR AMA YETERSİZ

Dünyanın bir çok ülkesinde ürünlerin Tris gibi alev geciktirici kimyasallarla işlenmesi yasal. Ancak bazı ürünler kapsam dışında tutuluyor. Mesela çocuk kıyafetlerinde kullanımı uzun yıllar önce ABD'de yasaklandı. 

KİMYASALLARA KARŞI DOĞRU TEMİZLİK NASIL OLUR?

Evinizde kimyasal seviyesini düşürecek türde bir temizlik yapmak istiyorsanız öncelikle ağır kimyasallar içeren temizleyicilerden uzak durmanız gerekir. Doğada çözülen yada ev yapımı basit malzemelerle temizlik yapmanız gerekir. Aksi halde evinizdeki tris oranını düşürseniz bile temizleyicilerin içindeki diğer kimyasallardan kaynaklı zehirli madde oranını arttırmış olursunuz. Özellikle buharlı temizlik hem sağlıklı hem de başarılı sonuçlar verebilir.

 

Yorumlar