Genital siğil nedir? Genital siğilin belirtileri nelerdir?

Aktif bir cinsel hayatı olan kişilerin zaman zaman karşılaştığı bir hastalık olan genital siğillerle ilgili bilinmeyenleri Op. Dr. Murat Çeltik anlattı...

Genital siğil nedir? Genital siğilin belirtileri nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan biri olan siğiller, hem kadında hem erkekte görülebilir. Bu sebeple cinsel açıdan fazla aktif olan çiftler bu durumla sıklıkla karşılaşabilmektedirler. Sizler için uzmanlara genital siğilleri ve belirtilerini sorduki mutlaka okumanızı tavsiye ederiz. HPV erkekte penis üzeri ve genital bölgede , kadında dış genital organlar, vagina ve rahim ağzına yerleşir. HPV virüsünün 120'nin üzerinde tipi vardır, özellikle genital bölgede görülmesine rağmen bazı tipleri anal bölgelerde görülebilmektedir. HPV virüsü vücuda girdikten sonra dönem dönem alevlenmeler ile ortaya çıkabilmektedir. HPV (Human papilloma virüsünün) genital siğil veya kondilom denen lezyonlara yol açabilir.

Kadında ve erkekte çıktığı bölgeye göre kanser oluşumuna sebep olabilir. Kadında rahim ağzı kanseri, erkek ve kadında anüs çevresinde anal kanser, erkekte penis ve üretra hatta mesane kanserine yol açabilmektedir. Aynı şekilde oral seks sebebiyle ağız içinde , dilde, damakta lezyonlar oluşturarak kanser oluşumuna zemin oluşturabilirler.

Her HPV tipi kansere sebep olmaz iken, hastalığın tekrarlaması , vücutta aktif lezyon oluşması kişinin bağışıklık sistemi ile ilgilidir. Bazı insanlar virüs ile karşılaşmalarına rağmen hiçbir belirti vermeden virüs vücut tarafından yok edilebilmekte veya taşıyıcılık dediğimiz hastalık olmadan sadece bulaşıcılık özelliği kalmaktadır.

HPV'nin belirti ve bulguları nelerdir?

HPV bulunan erkek veya kadınların büyük çoğunluğunda herhangi bir belirti ya da sağlık sorunu ortaya çıkmıyor. Erkekte sağlık sorunu oluşturanlar için dikkat edilmesi gereken belirti ve bulgular şunlardır:

Genital Siğiller: Penis , testis torbaları, kasık bölgesi ve anüs bölgesinde görülebilirler. Tek tek , cillte kabarık karnabahar görünümünde lezyonlar olarak ortaya çıkar, ağrısızdır. Siğili olan bir kişiyle cinsel temas sonrasında, haftalar ya da aylar içerisinde ortaya çıkabilir.

Anüs Kanseri: Hiçbir belirti vermeyebilir, anüste kanama, ağrı, kaşıntı veya akıntı olabilir. Dışkılama alışkanlıklarında değişiklik olur. Eşcinsel erkeklerde ve anal ilişkide bulunan kadınlarda anal muayene ve pap testi (Anal smear) yapılmalıdır.

Penis Kanseri: Peniste renk değişikliği, ciltte kalınlaşma, penis üzerinde doku büyümesi erken belirtileri olurken, geç dönemde peniste yara şeklinde tümöral yapı görülür. Ağrısızdır, yara acılı olabilir, kanama gözlenebilir.

Yorumlar