Göz yorgunluğu nedir? Göz yorgunluğunun belirtileri nelerdir?

Genellikle geçici bir rahatsızlık olsada göz yorgunluğu ciddi hasarlar meydana getirebilir.

Göz yorgunluğu nedir? Göz yorgunluğunun belirtileri nelerdir?

Göz yorgunluğu, gözlerin uzun süre ve yoğun bir şekilde kullanımı sonucu yorgun düşmesidir. Bu rahatsız edici olabilir ama genelde dinlenmeyle geçmektedir. Göz yorgunluğu genelde ciddi bir durum olmasa da nadiren başka bir problemin belirtisi olarak ortaya çıkabilir. İşte göz yorgunluğunun belirtileri ve nedenleri sizler için derledik...

Göz Yorgunluğunun Belirtileri

Yorgunluk
Göz ağrısı
Göz çevresinde ağrıma
Bulanık görme
Çift görme
Baş ağrıları
Yanma hissi
Göz sulanması
Göz kuruması
Boyun ağrısı
Işığa karşı hassasiyet artışı
Göz batması

Göz Yorgunluğunun Nedenleri

Göz Kaslarının Uzun Süre Odaklanmış Halde Kalması
Göz kaslarınızı bilgisayar ekranı ya da kitap gibi bir objeye sabit bir şekilde uzunca bir süre odaklanmış halde bırakırsanız göz kasları gerginleşir. Eğer bu kaslar uzun süre gergin kalırsa bu kaslar yorulur ve hassas hale gelir. Bu tıpkı bir spor ya da jimnastik yaptıktan sonra kullanılan kaslarımızın yorulmasına benzer. Gözler normal olarak yakın ve uzak objeler arasında odak noktasını sürekli değiştirme prensibine göre çalışır.

Zayıf Işık
Zayıf bir ışık altında çalışıyorsanız ya da kitap okuyorsanız gözler odaklanmaya zorlanır ve göz kasları zamanla yorulur. Bu nedenle çalışma ortamının yeterli ışıklandırılması gerekir.

Görme Problemleri
Göz yorgunluğu görme gücünün zayıflamasından da kaynaklanabilir. Bu duruma gözlük camlarının numara ayarının yapılmaması neden olabilir. Bu nedenle göz doktoruna göz testi yaptırıp göz camlarının ayarının yapılması gerekir.

CRT Monitörleri
70 Hz den az tarama hızına sahip CRT monitörleri imgelerin titremesinden dolayı göz yorgunluğuna neden olur. Bu monitörler eskidikçe daha fazla titreşir ve gözün görüntüyü ayarlamak için sık sık odak noktasını değiştirmesine neden olur bu da göz yorulmasıyla sonuçlanır. Bu nedenle kullanılan monitörlerin fazla eskimeden değiştirilmesi gerekir.

Göze Doğrudan Işık Vurması
Göze doğrudan ışık gelmesi gözlerin odaklanmasını zorlaştırır bu da göz kaslarının yorulmasını sağlar. Bunu engellemek için ortamda gözümüze doğrudan gelen ışık olmamasına özen göstermeliyiz.

Kontrast
Kontrast bakılan objenin parlaklığıyla çevrenin parlaklığı arasındaki farktır. Bu ikisi arasındaki fark fazla ise göz yorulmasına neden olabilir. Bunun örnek olarak siyah zemin üzerindeki beyaz kağıt gösterilebilir.

Böyle durumlarda bir uzmana başvurarak yardım almanız önerilir...

 

Göz yorgunluğuna iyi gelen çay tarifi

Meyan kökü çayı

Anti-enflamatuar özelliğiyle göz yorgunluğuna iyi gelir. Çay olarak içilmeli ve 6 haftadan fazla kullanılmamalıdır...

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar