Güneş fobisi nedir neden olur cildi güneşe fazla hassas olanlar için...

Güneş fobisi neden olur? Güneş fobisi nedir? Güneşlenme hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir? Hepimiz aynı hataya düşüyoruz dikkat!

Güneş fobisi nedir neden olur cildi güneşe fazla hassas olanlar için...

Günümüzde her ne kadar çok fazla bilinmese bile D vitamini kemik sağlığından tutun insanın psikolojisine kadar bir çok duruma yön veren hayati önem taşıyan bir vitamindir. D vitamini denince akla ilk gelen ve en büyük kaynak güneştir. Eee boşuna demiyorlar ''Güneş girmeyen eve doktor girermiş'' diye, doğru! Güneşten uzak durmanında bir bedeli var sonrasında çeşitli hastalıklarıda beraberinde getiriyor! İşte güneş fobisi hakkında Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş; “Güneş fobisi hasta ediyor” diyerek sözlerine şu şekilde devam ediyor...

Eksikliğinin ciddi boyutlara varan hastalıklara yol açtığı D vitamini, vücudun ihtiyacı olan ancak bu ihtiyacın dışarıdan sağlanmasının mümkün olduğu bir vitamindir. D vitamini eksikliği, yiyeceklerden sağlandığı gibi yaklaşık yüzde 95 oranında güneşten sağlanır. Son yıllarda giderek artan kanser vakalarının ardında yatan önemli faktörlerden birinin güneş fobisi olduğunu gösteren birçok araştırma var.

Besinler ve güneş bir ekiptir. Koruma faktörü 30, hatta 50 olan koruyucular olmadan kumsala gidilmez oldu. Maalesef güneşe karşı sağlık için son derece vahim sonuçları olan bir karalama kampanyası ile karşı karşıyayız. Söylenenin tam aksine, asıl güneş değil, güneşsizlik insanı hasta eder! Senelerdir güneşten uzak durmanın bedelini D vitamini eksikliği ve beraberinde kapımızı çalan amansız hastalıklarla ödüyoruz. D vitamini zengini gıdalar ile güneş ışınlarının bir ekip olarak birlikte çalışması gerekir. Yani ciğer, serbest gezen tavuk yumurtası gibi zengin besin kaynaklarından D vitamini alacaksınız, sonra da güneşlenerek bu vitamini aktive edeceksiniz.

CİLDİNİZ GÜNEŞE HASSAS İSE...

Cildi güneşe hassas kişiler için dedoğanın insanlara sunduğu doğal koruyucuların olduğunu ve onlardan faydalanılması gerektiğini söyleyen hassas ciltler için tüketilmesi gereken doğal koruyucu besinlerden yararlanabilirsiniz.

Cildin güneş hasarına karşı koruyan maddeler içeren kırmızı üzüm, cildi güneşe daha dayanıklı kılmakla kalmayan, güneşin cilt hücrelerinde yarattığı hasarı da onaran soğan,içeriğindeki likopen ile cildin güneş ışınlarına karşı daha dirençli olmasını sağlayan domates tüketin diyor.

GÜNEŞTEN FAYDALANAYIM DERKEN YANLIŞ BİLİNEN O BİLGİLER...

Sadece güneşlenmeniz yetmez, mutlaka gıdalarla da D vitamini almalısınız. Kanser ve depresyon vakalarının artışının bir sorumlusu da senelerdir güneşten köşe bucak saklanmanızı öğütleyen kimyasal tıptır. Bildiklerinizi unutun. Güneş değil güneşsizlik hasta eder! Sadece günde 20-30 dakika güneşlenin. Bu sürede güneşlenmek besinlerle aldığınız D vitamininin sentezlenmesi için yeterlidir. Hangi saatte güneşlendiğiniz önemlidir. Güneşin tepede dik olduğu saatlerde UV B ışınları gelir ve D vitamini sentezini sağlayan, işte bu UV B ışınlarıdır. Güneşin yatay geldiği saatlerde ise, UV A ışınları gelir. UV A ışınları D vitamini sentezlemez ve kanserojendir.

Vücudunuza sürdüğünüz o kimyasallarla dolu güneş koruyucularla güneşten D vitamini alamazsınız. Güneşten ancak ve ancak teninize hiçbir şey sürmeden faydalanabileceğinizi unutmayın. Güneşlendikten sonra sakın hemen duş almayın D vitamini rezervlerinizi doldurmak için iki faktör bir arada olmalı: Hem D vitamini açısından zengin bir diyet hem de güneş.

Yorumlar