Güneşten korunmak için ne kadar güneş kremi kullanmak gerekir?

Güneş kremi kullanırken sadece faktör değerine dikkat ediyorsanız cilt yanıklarına maruz kalabilirsiniz. Çünkü aslolan yüksek koruma değil kullandığınız miktar.

Güneşten korunmak için ne kadar güneş kremi kullanmak gerekir?

Güneşli bir haftasonunda ıstakoz kırmızısı cildin görünüşü, rüzgarlı piknikler sonrası eve gelince yanan yüzler yazın bir parçası. Ve güneş yanıkları. Sağlık tehlikesi dışında cilt kanserlerinin de nedeni olan güneş ışınlarından korunmak için güneş koruyucu kremler en büyük silahımız. 

İngiliz Dermatolog Justine Hextall, kendi ülkesinde ve dünyanın bir çok yerinde yüksek koruyuculu güneş kremlerine insanların yeterince önem vermediklerini söylüyor. Hextall ister açık tenli ister koru tenli olsun herkesin güneşin zararlı ışınlarından korunması gerektiği konusunda ısrarcı. 

2017 yılında yapılan bir anketin sonuçlarına göre, İngilizlerin yüzde 25'i yani her dört kişiden 1'i güneş kremi kullanmıyor. 

ŞİŞENİN ÜZERİNDE SPF YAZMIYORSA...

Hextall, güneş kremi kullanan kişilerin çoğunun ise güneş koruması anlamına gelen SPF değerlerine dikkat etmediği görüşünde. 

Peki gerçekten ne kadar güneş kremine ihtiyacınız var? 

Burada miktarı belirleyen aslında SPF yani güneş koruma değerleri. 

SPF'nin cildinizde işe yaraması için cildin her santimetresi için 2 miligram krem sürmeniz gerekiyor. Çünkü kremler üretilirken laboratuvar testleri bu ölçümlere göre yapılıyor. Kıvamı yoğun güneş kremi kullananlar bundan çok daha az miktarda krem kullandıkları için aslında yeterli güneş korumasına sahip olamayabilirler. Şişede 30 faktör görünen koruma değeri eğer kremi yeterince kullanmazsanız 15 faktör korumadan daha az koruma sağlayabilir. 

Doğu Grinstead'deki Queen Victoria Hastanesi'nde danışman dermatolog Bavhergill, losyonlar, köpükler, spreyler ve jeller gibi çok geniş bir ürün yelpazesinin bulunduğu güneş koruyucularıyla ilgili kesin bir yargıya varmanın zor olduğu görüşünde. Bavhergill, "Bundan dolayı, her zaman üreticinin belirli ürününüz için önerdiğini kontrol etmeyi öneririm” diyor.

VÜCUDUN TAMAMININ GERÇEKTEN KORUNMASI İÇİN...

İngiliz Dermatologlar Derneği, vücudu kaplamak için en az altı tam çay kaşığı güneş koruyucusuna ihtiyacınız duyduğumuzu söylüyor. Dr Hextall, “Bu bir haftalık tatil için kişi başına en az 200 ml bir şişeye ihtiyacınız var" diye konuştu. 

Peki vücudun her yeri aynı güneş korumasına mı ihtiyaç duyar? İşte sırttan buruna vücudunuzun ihtiyaç duyduğu güneş korumasının detayları:

SIRT

Dermatolog Justine Hextall, özellikle erkekler için sırt bölgesi cilt kanserinin en çok görüldüğü yerdir. Bu özellikle tatillerde erkeklerin sırtlarını yeterince korumamasından kaynaklanıyor. Yılın büyük bir kısmı güneşle temas etmeyen sırt derisi tatillerde koruma altına alınmazsa zararlı ışınlara karşı savunmasız kalıyor. 

Sırtınız için yeterli güneş kremi miktarı en az iki büyük bozuk para büyüklüğünde olmalı. Ayrıca kremi sık sık tekrarlamanız gerekiyor.

GÖĞÜS

Göğüs bölgesi güneş tahribatının en çok görüldüğü alanlardan biri. Bunun nedeni üst göğüs ve dekoltenin yıl boyu güneş ışığına maruz kalmasıdır. Ancak insanlar buna rağman göğüs bölgelerini koruma altına almazlar. Yüzüne güneş kremi süren kadınların aynı uygulamayı göğüsleri için de sürekli kullanmaları gerekir. Aynı zamanda göğüs bölgesi güneş lekelerinin de en çok görüldüğü yerlerdendir. Göğsünüz için gerekli olan en az güneş kremi miktarı en az 1 büyük madeni para boyutunda olmalı. 

KAFA DERİSİ

Eğer saçlarınız seyrekse yada onları kazıtmayı tercih ediyorsanız o zaman güneş kremini kafa derinize de uygulamayı sakın unutmayın. Saç derisini kaplamak için 1 büyük madeni para boyutunda krem yeterli olacaktır. Araştırmalara göre erkeklerde görülen cilt kanserlerinde kafa derisi hasarının çok etkili olduğunu gösteriyor. Kafa derisini güneşten korumak için şapka kullanımı da çok önemli.

GÖBEK BÖLGESİ

Göbek bölgesi, güneş ışığına karşı hassattır çünkü normal zamanda gün ışığı görmezler. Koruma için 2 madeni para büyüklüğünde güneş kremi yeterli. Göbek bölgesini korumak için yeterli güneş kremi kullanmak ve gölgelerden faydalanmak en iyisidir. 

OMUZLAR

"Omuzlar güneşten kaçırılması gereken alanlardır."

Güneşe en çok maruz kalan alanlar olan omuzların güneşe çıkmadan önce yoğun şekilde korucuyla koruma altına alınması gerekir. Omuzların her biri için en az 2 madeni para büyüklüğünde güneş kremi kullanılması gerekir.

KOLLAR VE BACAKLAR

Kollar, hem erkeklerde hem de kadınlarda melanom yani kanser için yaygın bölgelerdir. Dr Hextall, “İnsanlar çoğu zaman kollarını, özellikle de alt kolları için endişelenmiyorlar. Yıl boyu güneşe maruz kalmasına ve kolay yanmaması insanları kol ve bacaklarının güneşe karşı dayanıklı olduğu yanılgısına düşürüyor" diyor. 

Kadınlarda melanomanın en yaygın göründüğü yer bacaklardır. Her iki ayak için her biri için en az büyük bir bozuk para büyüklüğünde krem kullanmak şart. Özellikle kadınların uylukları ve sırtları yanmaya eğilimlidir. Ayrıca kadınlar bacaklarını daha fazla bronzlaştırmak için inatla güneşleniler bu da riskleri arttırır. 

BURUN

Sadece burnunuz için küçük bir madeni para kadar güneş koruyucusu yeterli. Burun özellikle yüzde yanmaya hasara en eğilimli alandır. Dr Hextall'a göre, burun üzerindeki cilt kanserlerinin cerrahi tedavisi oldukça şekil bozucu olabilir. Bunun nedeni burun üzerinde oynamak için fazla deri olmamasıdır. Bu nedenle, buradaki cilt kanserlerini gidermek için yapılan ameliyatlar oldukça karmaşık olabilir. 

KULAKLAR

Kulaklarınıza kesinlikle güneş kremi sürmek zorundasınız! Kulakların üst kısımlarını, lobları ve ayrıca kulağın kenarını örtmeniz gerekir. Birçok kişi bunu özlüyor, diye ekliyor. Kulaklar, özellikle yaşlı erkeklerde çok sayıda cilt kanserinin görüldüğü bir alandır.  Bu muhtemelen erkeklerin güneş kremi kullanmaya daha isteksiz davrandıkları ve saçlarının kulak korumaya yetmemesi olabilir. 

SAÇ ÇİZGİSİ

Eğer şapka takmayacaksanız saç çizginizi mutlaka koruma altına alın. Saçlarla birlikte sakallı bölgeler için de koruma gerekir. 

ENSE VE BOYUN 

Ensemiz farkında olmadan en çok güneş yanığı hasarı yaşadığımız yerdir. Aynı şekilde yanmaz diye düşündüğümüz boynumuz da güneşten etkilenir. Boynunuza güneş kremi sürmeden önce alanın gölge kuruması şart. Terleme eğilimi yüksek olan bu bölgeye güneş kremi sürdüğünüzde alanın kuru olduğundan emin olun. 

 

Yorumlar