Güzellik uykusu nedir, en değerli uyku saatleri nelerdir?

Uyku vücudumuz için çok değerlidir, peki hangi saat dilimleri arasında uyumalıyız? İşte uzmanlara göre en değerli uyku saatleri...

Güzellik uykusu nedir, en değerli uyku saatleri nelerdir?

Güzellik uykusu, tüm vücudun dinlenmeye geçtiği zamanlara denir. Uzmanlar kaliteli uyku düzeninin önemini sürekli vurguluyorlar! Peki siz ne kadar kaliteli uyuyorsunuz hiç düşündünüz mü? Bütün gece deliksiz bir uyku çekmek herkesin hayalidir ancak uzmanlar uyku için en verimli saatleri belirledi. En değerli uyku; saat 23.00 ile 04.00 arası uyunan uykudur. Siz uyku halindeyken vücudunuz dev bir fabrika gibi imalat halindedir ve yeni hücre üretmektedir. Uyku halinde beyinden aşırı miktarda büyüme hormonu salgılanır ve bu hormon bütün vücut hücrelerini uyarıp onların yenilenmesini sağlar.

KADINLAR DAHA HAFİF UYUR

Kadınların uykuları erkeklerden daha hafiftir ve hemen derinleşmez. Erkekler ise hemen derin bir uykuya dalabilir. Erkeklerin vücut ısıları gece uykuda fazla değişmez, geceleri donarak uyanan genellikle kadınlardır.

KONTROL BİYOLOJİK SAATTE

İçinizdeki biyolojik saat, karanlıkta uyku moduna geçer ve melatonin salgılanınca uykuya dalarsınız. Zifiri karanlıkta ise vücut kendini güvencede hissedemez ve uyku gecikir. Uyuduğunuz ortamın ısısı 16-18 derece olmalıdır. Soğuk bir odada uyursanız vücudunuz ısınmak için enerji harcayacak, çok sıcak yatak odalarında ise vücudunuz soğumak için çabalayacaktır. Bütün bunlar enerji kaybıdır ve vücudunuz bu enerjiyi kendi kendini tamir etmek için ayırdığı kaynaklardan çalarak, sabah yorgun kalkmanıza neden olacaktır. Rahat bir gecelik veya pijama insanları günlük hayattan uzaklaştırır ve daha rahat uyumalarını sağlar.

YATAĞA TEMİZ GİRİN

Sıhhatli bir uyku için yatmadan önce yapılacak vücut temizliği kadın ve erkekler tarafından farklı uygulanır. Kadınlar bu konuda daha titizdir. Erkekler ise hemen yatağa girmek ister ve kadınların banyoda geçirdikleri zamanla alay ederler.
Kadın vücudunun ihtiyaçları farklıdır ve gizlilik esastır. Erkekler ise ihtiyaçlarını toplu halde görmeye alışkındır, birbirleriyle şakalaşarak işlerini görürler.
Erkeklerin daha çok salgılanan horlamaları ve uykuda gaz çıkarmaları da yatak düzenini bozabilir’ diye düşünen uyku bilimciler, birçok kadının bundan şikayetçi olmadığını görmüşlerdir. Erkekler gece uykularında daha çok hareket ederler ve kadınları her seferinde uyandırırlar. Ama kadınlar zamanla buna da alışır ve rahatsız olmazlar.

Yorumlar