Halluks Valgus nedir neden oluşur nasıl tedavi edilir?

Sürekli topuklu giymekten ayaklarınızda tuhaf şekilde kemikler mi oluşmaya başladı? Uzmanlar Halluks Valgus ve tedavisi hakkında bilgiler verdi...

Halluks Valgus nedir neden oluşur nasıl tedavi edilir?

Biz kadınlar ayaklarımıza çok önem veririz, her zaman güzel ve bakımlı olmalarını isteriz. Ancak bazen genetik sebepler, bazen yanlış ayakkabılar giymek, bazende çok fazla topuklu ayakkabı ayak şeklimizin bozulmasına sebep olabiliyor. Bir çok kadında ayak baş parmağında şekil bozukluğu görülebilir bu durumun tıpta bir adı elbette var; Halluks Valgus! Ayakları çirkin gösteren ayrıca ayakkabı içerisindeyken kişiye çok fazla acı veren bir rahatsızlıktır. Halluks Valgus, ayak başparmağımızdaki şekil bozukluğunu tarifleyen Latince bir tıp terimidir. "Hallux", ayak başparmağı demektir. "Valgus" ise deformitenin vücudumuzdan uzaklaşan yönde olduğunu anlatmaya yarayan anatomik bir terimdir. Normalde ayak aksına paralel, düz durması gereken ayak başparmağımız, Halluks Valgus'ta ikinci parmağa, diğer bir deyişle ayak dış tarafına doğru yön değiştirir ve döner. Bu durumda, ayak başparmağımızın biraz yukarısında bir şişlik oluşur. 

SEBEPLERİ

Ucu sivri, yüksek topuklu ayakkabılar, kovboy çizmeleri başlıca sorumlu tutulanlardır. Bayanlarda daha sık görülmesi, topuklu ayakkabıları sıklıkla tercih etmelerine bağlandığı gibi, bağlarındaki yapısal gevşekliğe de bağlanmaktadır. Ayrıca, her hastalıkta olduğu gibi, bunda da genetik yatkınlık söz konusudur. Ailesinde Halluks Valgus olanlarda bu durumun görülme olasılığı, olmayanlara göre çok daha yüksektir.

TEDAVİ

Bir uzmana göründükten sonra doktorun onayı ile ameliyat söz konusu olabilir, ayakalrda görsel olarak gözle görülecek bir düzelme söz konusu olacaktır. Ayakkabı giyerkende çekilen acı hissi azalacaktır.

 

Yorumlar