Hamilelikte aşerme ne zaman başlar nedir belirtileri nelerdir ne zaman biter?

Gebelik döneminin en popüler konularından biri de baba adaylarını 9 ay boyunca korkutan konulardan biri de aşermedir. Peki aşerme neden olur ne zaman başlar?

Hamilelikte aşerme ne zaman başlar nedir belirtileri nelerdir ne zaman biter?

Oldukça eğlenceli, zararsız gibi görünen konulardan biri de aşermedir. Özellikle baba adaylarının bu dönemde gözlerini korkutan konulardan olan aşerme, bir noktada yeme bozukluğunu işaret ederken bir noktada da erken gebeliğin normal belirtileri arasında yer almaktadır. Elmaelma.com olarak bugün anne adaylarının merak ettiği konular arasında yer alan aşerme hakkında bir derleme yaptık. Haberimizi okumaya devam edebilirsiniz...

AŞERMENİN BELİRTİLERİ NE ZAMAN BAŞLAR?

Belirtiler çoğunlukla gebeliğin ilk üç ayında görülebilir. 7-12 haftalarda görülen aşerme, bulantı ve kusma gibi klinik belirtiler verir. Bu belirtiler kişinin bünyesine ve beslenme şekline göre farklılık gösterebilir.
Aşerme belirtileri genellikle 4. aydan itibaren kesilmeye başlar. Çok nadir olarak 5. aya kadar uzayabilir. Aşermek bir sorun olarak algılanmamalıdır. Bu durum bebeği koruyacak olan fizyolojik bir kalkandır. Araştırmalar normal koşullarda devam eden aşermenin, bebek için faydalı olduğunu göstermiştir. Yoğun yaşandığında, vücutta vitamin, tuz ve sıvıların eksilmesine dengelerin bozulmasına yol açabilir. Bu nedenle tedavi edilmesi gerekir.

hamilelik döneminde aşerme

AŞERME NEDEN OLUR?

Aşerme kesin olarak sebebi bilinmeyen fakat gebelik döneminde oluşan hormonal değişimlerin ya da kan şekeri seviyelerinde olan değişimlerin etkisi olduğu düşünülmektedir. Gebeliği başında yükselmeye başlayan ve anne aday ile bebek arasında alışveriş aracı olan plasentadan salgılanan östrojen hormonu, anne adayının koku alma hassasiyetini arttırmaktadır. Östrojeni fazla salgılayan anne adayları daha iyi koku alırlar. Progesteron ve östrojen hormonları beyin sapında bulunan kemoreseptörleri aktif eden bölgenin hassasiyetini arttırıp, kandaki az miktardaki toksinlerin belirlenmesini sağlar.

Beyin bu toksinleri algıladığında, kusma ve bulantı duygusu harekete geçirilir. Araştırmalar bazı bakterilerin bu bulantılara ve kusmaya neden olduğunu belirlemiştir. Anne adayı gebeliği süresince belirli gıdalara karşı istek ya da tiksinti duyarak, aşerme dönemini geçirir. Yaşanan bu belirtiler anne adayının ve bebeğin sağlıklı olup olmadığı hakkında bilgiler vermektedir. Bu yüzden aşırı derecede yaşanan gebelikte aşerme mutlaka takip edilmeli, altta yatabilecek etkenler tespit edilmelidir.

hamilelik döneminde aşerme belirtileri neden olur

Gebeliğin ilk üç ayında yaşananaşerme bir hastalık olarak düşünülmemeli ve gereken araştırmalar yapılmalıdır. Bağışıklık sisteminin baskı altında olduğu dönemde anne adayını ve bebeği dış etkenlerden koruyan, beyindeki tat ve koku alma reseptörlerini harekete geçiren aşerme dönemi, annenin hassas olduğu bir dönemdir. Bu dönem atlatıldıktan sonra, bağışıklık sistemi üzerindeki baskı kalkacak ve bebeğin organlarının gelişimi büyük oranda tamamlanacak ve aşerme etkileri yok olacaktır. 

Yorumlar