Hızlı okuma tekniği nasıl yapılır göz egzersizleri yapın!

Hızlı okuma tekniği nasıl yapılır? Kitap kurdu olmak isteyenler buraya! Hızlı okuma teknikleriyle siz de 1 gecede 1 kitap bitirebileceksiniz!

Hızlı okuma tekniği nasıl yapılır göz egzersizleri yapın!

Az zamanda çok fazla kitap okumak isteyenler, keşke bu kitabı bir günde bitirebilsem diyenler buraya! Düzenli olarak uygulayacağınız bu teknikle siz de okuma hızını arttırabileceksiniz .Peki hızlı okuma tekniği nasıl yapılır? İşte hızlı okuma tekniği ile ilgili tüm merak edilenler! 

HIZLI OKUMAYLA OKUMA HIZI DAKİKADA 400 KELİMENİN ÜSTÜNE ÇIKABİLİR 

Hızlı okumak, okumak için daha az zaman ayırıp daha çok okumak ve daha çok anlamak demektir. Okumada dünya ortalaması dakikada 200 kelime civarıdır. Bu rakam batı ülkelerinde 220’ye çıkar geri kalmış ülkelerde ise 150 civarına düşer. Ülkemiz için 200 kelime civarındadır. Hızlı okumayı öğrenmiş ve başarı ile uygulayan bir birey dakikada 400 kelimenin üstüne çıkabilir.

HIZLI OKUMAK İÇİN BİRÇOK YÖNTEM VARDIR 

Hızlı okumak için uygulanacak birçok yöntem vardır. Bu yöntemleri uygulayarak, bir süre sonra kaliteli ve hızlı okuyabileceksiniz. Hızlı okuma teknikleri çalışmasına başlamadan önce hızlı okuma testleri yaparak kendinizi sınamalısınız.

GRUPLAMA YAPIN 

Hızlı okuma yaparken kelimeleri tek tek okumayın. Bunun yerine 3 veya 4'lü kelime grupları halinde okuyun. Böylece her kelimeye ayrı ayrı bakmak zorunda kalmazsınız. İlk başlarda kelimeleri 3 ya da 4 kelime olarak görürsünüz. Ancak aktif görme alanınız genişledikçe kelimeleri bir bütün olarak görmeye başlarsınız. Ve tek bakışta bir grubu okuyabilirsiniz.

HIZLI OKUMANIN EN ÖNEMLİ KURALI GRUPLAMA YAPMAKTIR 

Gruplama yaparak okumak,hızlı okumanın en önemli kuralıdır. Gruplama yaparak okumanın gelişmiş versiyonları vardır. Her bakış ayrı zaman ayrı zihin işlemi gerektirir. Profesyonel okuyucular sütun olarak okurlar yani soldan sağa doğru değil de sütun olarak metinde aşağı doğru inerler böylece müthiş hızlara ulaşırlar. Ancak bu ileri seviye okuyucular için geçerlidir

METNİ TAMAMIYLA OKUMAYIN! 

Hızlı okumanın en önemli kurallarından biri de okuduğunu anlamaktır. Ön okuma yapmak hem hızlı okuma esnasında, zihninizi rahatlatacak hem de önemli noktaları hatırlamanızı sağlayacaktır. Özellikle okuduğunu anlama sıkıntısı yaşayan kursiyerler, ön okuma yöntemini kullanmalıdır. Ön okumada metin tamamıyla okunmaz! Göz gezdirme denen bir yöntemle sadece başlıklara önemli kısımlara ve paragraf sonlarına bakılır.

SADECE ZİHİNLE OKUYUN

Okuma yaparken sizi yavaşlatan başka bir unsurda kitabı sesli okumaktır. Sesli okumak, eli ile takip etmek, altını çizerek okumak gibi yöntemler vakit kaybından başka bir şey değildir. Hiçbir olumlu katkısı yoktur. Sadece zihninizle okuyunuz.

UYGUN ORTAM HAZIRLAYIN 

Hızlı okuma yapmanın en önemli şartlarından biri de uygun ortam hazırlamaktır. Yüksek konsntrasyona sahip bireylerde bu kural çok önemli değildir. Ancak bu kural çoğu insan için geçerlidir. Çünkü uygun ortam olmaza hızlı okumada gerçekleşememektedir. 

KELİME HAZİNENİZİ GENİŞLETİN 

Ne kadar çok kelime bilirseniz o kadar hızlı okursunuz. Özellikle işiniz ya da okuldaki alanınızla ilgili kelimelerin anlamlarını mutlaka öğrenin.

GÖZ EGZERSİZLERİ YAPIN 

Göz egzersizleri hızlı okuma tekniklerinin aslında bir numaralı kuralıdır. Aktif görme alanınızı ne kadar genişletirseniz o kadar hızlı kitap okuyabilirsiniz. Bunun için hızlı okuma tekniklerindeki göz egzersizlerini inceleyip uygulamaya başlamalısınız. Kısa sürede okuma hızınızın geliştiğini fark edeceksiniz. 

 

Yorumlar