Hızlı yemek yeme alışkanlığını bırakma yöntemleri doyma hissinden vazgeçin

Hızlı yemek yeme alışkanlığı fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin veya formunu korumak isteyenlerin şikayetçi olduğu durumlardan biridir.

Hızlı yemek yeme alışkanlığını bırakma yöntemleri doyma hissinden vazgeçin

Her ne kadar kilo almak isteyenler için sık sık önerilen bir cümle olsada aslında sağlığı tehdit eden bir çok hastalığa davetiye çıkarıyor! Hızlı yemek yeme alışkanlığı bağırsak hastalığından tutun daha bir çok hastalığa kadar birçok olumsuz sorunlara yol açmaktadır. Yaşam kalitesini arttırmak, formunuzu korumak veya fazlalıklarınızdan kurtulmak için bir an önce vazgeçmeniz gereken kötü bir alışkanlıktır. Her ne kadar söylemesi kolay gibi görünsede uygulaması oldukça zor olan hızlı yemek yeme alışkanlığından kurtulmak için Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Remzi Beştaş elmaelma.com okurları için bazı önerilerde bulundu. Sizde bu önerilere uyum sağalayarak hızlı yemek yeme alışkanlığından kurtulabilirsiniz.

HIZLI YEMENİN VERDİĞİ DOYMA HİSSİNDEN VAZGEÇİN!

Mide ve beyni beraber çalışan bir bütün gibi düşünün bu yüzden yediğiniz her bir lokmanın midenizin karşılayıp beyninizi doyma uyarısını iletmesi yaklaşık olarak 15-20 dakika sürmektedir. Bu süreçte hızlı yediğiniz yemeğin midenizden beyne giden uyarı süresi uzamaktadır ve bu süreçte vaktinden çnce yediğiniz için hala aç olma hissine kapılmaktasınız. Bu yüzden bu vakti dengelemek için bu hızı yavaşlatmanız gerekmetedir. Hızlı yemek yeme alışkanlığının en belirgin olan bu özelliği size fazla kilo olarak geri dönmektedir.

SİNDİRİM MİDE DE DEĞİL AĞIZDA BAŞLAR!

Sindirim, genel algının aksine mide de değil ağızda başlar. Ağızda çiğnenen besin maddeleri daha küçük parçalara bölünür, yüzeyi genişler ve ağız salgısı (tükürük) ile karışır. Tükürükte bulunan enzimler, sindirime yardımcı olur ve besin maddeleri mide sindirimi için daha hazır hale gelir. Hızlı yemek yeme sonucunda besin maddeleri mideye tam sindirilmemiş bir halde ve daha büyük lokmalar halinde ulaşır. Besinler sindirim için hazır olmadığından da mide daha fazla efor harcar, yorulur ve beraberinde de hazımsızlık, dolgunluk hissi, yanma, şişkinlik ve ağrı gibi şikayetler ortaya çıkar.

YEMEK SONRASI YÜRÜYÜŞLERİ ARTTIRIN!

Besinlerin yavaş yavaş ve sindirilerek yeme alışkanlığının toplum tarafından kazanılması çok önemlidir. Çünkü sağlıklı bir yaşamın başka bir anahtarı,ne tüketildiği kadar nasıl ve ne şekilde tüketildiğinde de gizlidir. Yemek sonrası aktivite de sağlık için gereklidir. Akşam vakitlerinde yapılan yürüyüşler midenin hazmını kolaylaştırır, böylelikle besinler daha hızlı bir şekilde çözülür.

YAVAŞ YEMEK PEŞİNDEN KALİTELİ YAŞAMI SUNUYOR!

Yavaş yenilen yemek sayesinde mide de yanma, ekşime, dolgunluk hissi oluşma riski en aza iner. Bu da yemeği daha keyifli hale getirir, besinlerden tat almayı sağlar. 
Yavaş yeme ve besinlerin iyi çiğnenmesi ile sindirim ve besinlerin emilimi artar.
Besinlerin iyi çiğnenmesi, özellikle pişmemiş çeşitli meyve ve sebzelerin sindirimi için oldukça önemlidir.

HIZLI YEMEK YEME ALIŞKANLIĞINDAN VAZGEÇMEK İÇİN...

-Beslenme ortamınızın rahat olmasına dikkat edin 
-Ara öğünler ile açlığınızı dengeleyin.
-Yemeklerinizin çok sıcak olmamasına dikkat edin.
-Yemek yerken sohbet edin.
-Her lokmada çatalı, bıçağı ya da kaşığı elinizden bırakıp diğer lokmada tekrar alın.
-Loş ışıkta ve televizyon izlerken yemek yemeyin.
-Çiğnemek için uzun süre harcamanızı gerektiren yüksek lifli besinleri seçin.
-Stresli iken yemek yemeyin.
-Yemek partnerinizi doğru seçin; yavaş yemek yiyenlerle sofraya oturun ve onlara ayak uydurun. 

Yorumlar