İBB Şehir Tiyatroları'nda Bu Hafta

100. yılını kutlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Mart ayının ikinci haftasında 18 oyunla seyirci karşısında...

İBB Şehir Tiyatroları'nda Bu Hafta

12-16 Mart 2014 tarihleri arasında sahnelenecek oyunlar şöyle;

Yuvaya Dönmek “Babam İçin”, beklenmedik bir anda nüfus mübadelesi ile yüzleşerek evini ve her şeyini kaybeden bir ailenin çöküşünü anlatıyor. Bu yolculuğu farklı dilleri konuşan farklı ülkelerden ve sanatsal gelenekten sanatçılar sunmaktadır. Oyun, çok kültürlü bir toplumda yaşamanın ve karmaşık kültürlerde var olmanın önemini seyirciye duygusal yoldan aktarıyor. 

Alessandra Paoletti’nin yazıp yönettiği 12-16 Mart 2014 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde. Oyunda; Emre Narcı, Esin Umulu, Işıl Zeynep Tangör, Ömer Barış Bakova, Özgür Kaymak Tanık, Selim Can Yalçın, Semah Tuğsel rol alıyor.

Toros Canavarı, Türk mizahının ve ulusal tiyatromuzun usta ismi Aziz Nesin’in yazdığı Tarık Şerbetçioğlu’nun yönettiği bir oyun… Kurumları yozlaşmış, değerleri altüst olmuş bir toplumsal yapı içinde, yaşadığı koşullara karşı çıkamayan insanların çaresiz halleri, Aziz Nesin’in taşlama üslubuyla sahneye taşınıyor.

 Aziz Nesin’in deyimiyle “izahı olmayan şeylerin mizahının yapıldığı” oyunda, Nuri Sayaner isimli mülayim bir memur emeklisi, ailesiyle birlikte monoton bir hayat sürmektedir. Aile bir taraftan geçim sıkıntısıyla diğer taraftan onları apartmandan atmak isteyen ev sahibiyle uğraşmaktadır. Tahliye davasını kazanan Sayaner ailesinin sevinci çok uzun sürmez.

 12-16 Mart 2014 tarihleri arasında  Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde oynanacak oyunda; Şevket Avşar / Tarık Şerbetçioğlu, Gökhan Eğilmezbaş, Ceylan Çete, Naci Taşdöğen, İskender Bağcılar, Murat Bavli, Rahmi Elhan, İbrahim Şirin, Funda Köseoğlu, Berna Oğuzutku Demirer, Abdullah Topal, Tuğçe Açıkgöz, Şehnaz Bölen Taftalı / Binnur Şerbetçioğlu rol alıyor.

Yüzleşme, deniz kıyısındaki istasyonda yolları kesişen yalnız insanları anlatıyor. Bir yanda geçmişe dönük kırgınlıkları ve pişmanlıkları ile geçmişini irdeleyen Züleyha, diğer yanda tek derdi para olan, yaşamı basit sorularıyla anlamlandırmaya çalışan ve umudunu yitirmeyen Yadigâr... İki farklı kültürün insanları olmalarına rağmen, Yadigâr ile Züleyha arasında giderek bir iletişim kurulur ve bir süre sonra her ikisi de yaşadıkları içsel yolculuklarındaki büyük yüzleşmenin farkına varırlar. Arslan Kacar’ın yazdığı oyunu Ali Karagöz yönetiyor. 12-16 Mart 2014 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde oynanacak oyunda; Perihan Savaş, Zeki Yıldırım, Samet Hafızoğlu, Orcan Dönmezer rol alıyor.

Dar Ayakkabıyla Yaşamak, özelleştirme yapılarak kapatılan bir ayakkabı fabrikasında, beş işçinin haklarını almak için başlattığı açlık grevi ve sonrasında medyanın bu direnişi bir tür ölüm-kalım oyununa dönüştürmesini anlatıyor. Duşan Kovaçeviç’in yazdığı M. Nurullah Tuncer’in yönettiği oyunda; Bora Seçkin, Müge Akyamaç, İbrahim Can, Nihat Alpteki, Yeliz Gerçek, Bennu Yıldırımlar, Tankut Yıldız, Volkan Ayhan, Çağrı Hün, Uskan Çelebi rol alıyor. Oyun 12-16 Mart 2014 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde sahnelenecek.

Vakti Geldi...  Üç  eski  okul arkadaşı; bir iş adamı, bir bürokrat ve bir profesör… Yıllar önce yaşanan ve üzerine  sünger çekilen bir olay… Tam da her şeyin yolunda  gittiğini düşündükleri sırada bir karabasan gibi üzerlerine çökmüştür. Aile düzenleri, siyasi, ekonomik ve akademik gelecekleri hatta tüm yaşamları onları buluşturan bir kız yüzünden tehdit altındadır. Yüzleşme vakti gelmiştir. İlginç ve sürpriz gelişmelere gebe hesaplaşmalar başlar. Gökhan Eraslan’ın yazdığı Naşit Özcan’ın yönettiği oyunda; Orhan Hızlı, Ali Karagöz, Yeşim Koçak, Selçuk Soğukçay rol alıyor. Oyun 13-16 Mart 2014 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde…

Zengin Mutfağı’nda 1970'ler Türkiyesi’nde zengin köşkündeki hizmetlilerin, o yıllardaki toplumsal kavga içinde taraf olup olmama konusunda yaşadıkları olaylar trajikomik bir anlatımla sunuluyor. Ayrıca Epik Tiyatro’nun ülkemizdeki önemli örneklerinden olan oyun, alt sınıf insanlarının yaşamsal ve düşünsel seçimlerini sorguluyor. Vasıf Öngören’in yazdığı Aslı Öngören’in yönettiği oyunda; Murat Garibağaoğlu, Ozan Gözel, Ali Mert Yavuzcan, Selçuk Yüksel, Irmak Örnek rol alıyor. Oyun, 12-16 Mart 2014 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde…

Kabare (Cabaret), bir kabare aktristi ile Amerikalı bir yazarın kısa ömürlü aşkını ve onları kuşatan büyük toplumsal kaosu anlatıyor. Kült müzikaller sınıfında yer alan Kabare, 1972’de beyaz perdeye aktarıldığında 8 Oscar kazandı ve “Tüm Zamanların En İyi Yüz Filmi” listesine girdi. Joe Masteroff’un yazdığı Yücel Erten’in yönettiği oyunun unutulmaz müziği John Kander imzasını taşıyor. Oyunda; Mert Turak, Senan Kara Tutumluer, Can Başak, Ergun Üğlü, Selma Kutluğ, Hakan Arlı, Nurdan Kalınağa, Soner Dinç, Eraslan Sağlam, Ceren Hacımuratoğlu, Pınar Aygün, Deniz Evrenol, Yeşim Mazıcıoğlu, N. Ceren Aktay, Yonca Eğilmezbaş, Mana Alkoy, Y. Arda Alpkıray, Doğan Şirin ve Berk Samur rol alıyor. Oyun, 14-16 Mart 2014 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde…
Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum’da; Libby Tucker, on altı yıldır görmediği babasının yanına geldiğinde nasıl karşılanacağı hakkında hiçbir fikri yoktur. Hollywood’da senaryo yazarı olan babası Herbert Tucker, onun sinema artisti olma hayallerine yardım edecek midir? 

Bu karşılaşmayla başlayan geçmişin sorgulanmasına, babasının kız arkadaşı Steffy ile arasındaki sorunlar da eklenince gerilim artar. Neil Simon’un yazdığı oyunu S. Bora Seçkin yönetti. 13-16 Mart 2014 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde oynanacak oyunda; Bestem Türen, Derya Çetinel, Erhan Yazıcıoğlu rol alıyor.
 

Yorumlar