İdrar kaçırma neden olur nasıl önlenir tetikleyen besinler nelerdir?

Çeşitli nedenlere bağlı olmakla beraber kadınların sıklıkla yaşadığı sorunlardan olan idrar kaçırma sorununu aslında tükettiğimiz besinlerde tetikliyor.

İdrar kaçırma neden olur nasıl önlenir tetikleyen besinler nelerdir?

Yapılan araştırmalara göre kadınların erkeklere oranla daha fazla mesane sorunu yaşadığı ortaya çıkmıştır. Ancak sağlık problemi gibi görünsede yaşamın her alanına etki eden bu rahatsızlık sosyal yaşamı etkilediği gibi farklı psikolojik sorunlara da neden olmaktadır. Bir çok farklı etkenlerden kaynaklanan idrar kaçırma sorununu ne yazık ki tükettiğimiz besinlerde tetikleyebiliyor. Bugün sizler için tüketiminde dikkatli olmanız gereken besinlerden bahsedeceğiz. 

GÜNDE TÜKETTİĞİNİZ SU MİKTARI ÖNEMLİ!

Her ne kadar ne alakası var canım deseniz bile, gün içerisinde tükettiğiniz su miktarı idrar kaçırma gibi sağlık sorunları genel anlamda az miktarda tüketilen sıvıdan kaynaklandığı düşünülmektedir. Normalinden fazla sıvı tüketimi idrar kaçırmatı tetikleyebilir ancak günde tüketmeniz gereken 2.5 litre suyu ihmal etmeyerek dengeli bir şekilde tüketmeye özen gösterilmesi gerekmektedir. 

SİGARADAN BİR ŞEY OLMAZ DEMEYİN!

Her ne kadar ikisi arasında herhangi bir bağdaştırma yapılmasada bilinen bir gerçek vardır ki o da sigara tüketiminin mesane kaslarının gevşemesine yol açmaktadır. Bu noktada sağlığın çeşitli alanlarını etkileyebildiği gibi idrar kaçırma sorununu da neden olmaktadır. 

DOMATES

Yapılan araştırmalara göre domatesin mesaneyi tahriş ettiğini ortaya çıkmaktadır.  Aşırı aktif mesane şikayetlerini artırabilecek asidik bir besin olan domatesten özellikle hassas olan kişilerin uzak durması gerekmektedir. 

KAHVE ÇAY SEVENLERE ÜZÜCÜ HABER!

Kahve ve çaydaki kafein mesane aktivitesini artırabilmektedir. İdrara çıkma oranının sıklaşmasına neden olan kahve ve çay semptomların şiddetlenmesine de yol açabilmektedir. Kafein alımının azaltılması veya ortadan kaldırılması veya kafeinsiz çeşitlerin değiştirilmesi semptomları azaltabilmektedir.

ÇİKOLATA BAĞIMLILARI DİKKAT!

 Kahve ve çay gibi çikolata da bir miktar kafeini içermektedir. Çoğunlukla kafein içermeyen beyaz çikolata ya da daha fazla kakao içeren koyu renkli çikolataların denenmesi sorunu azaltabilmektedir. 

PORTAKAL-LİMON- GREYFURT

Domates gibi portakal, limon ve greyfurt da yüksek miktarda sitrik asit içermektedir. Mesane kontrolünü zorlaştıran bu meyveler yerine daha az sitrik asit içeren elma, muz gibi gıdalar tercih edilmelidir. 

GAZLI İÇECEKLER

Gazlı içeceklerde bulunan fizz, potansiyel olarak aşırı aktif mesane semptomlarını şiddetlendirebilmektedir. Özellikle meyveli soda ve enerji içeceklerinin tüketimine dikkat edilmelidir. 

BAHARATLI GIDALAR

Gözleri sulandıran ve dudakları yakan gıdalar mesaneyi de rahatsız edebilmektedir. Baharatlı ve acı gıdalardan uzak durmak yaşana sorunların azalmasına yardımcı olabilmektedir. 


İŞLENMİŞ GIDALAR

İşlenmiş gıdalar; aroma ve koruyucular gibi birçok yapay bileşen içerdiğinden dolay şikayetleri artırabilmektedir. 

SOĞAN

Baharatlı ve asitli gıdalarda olduğu gibi soğan tüketimi mesane problemlerine neden olabilmektedir. Özellikle çiğ soğan tüketimi idrar yapma isteğini artırabilmektedir. Mesanedeki olumsuz etkiyi azaltmak için soğanı pişirerek tüketmek daha sağlıklıdır. 

Yorumlar