İdrar kaçırma nedenleri nelerdir bu haraketleri yaparsanız....

İdrar kaçırma neden olur? İdrar kaçırma her yaşlıda görülür mü? İdrar kaçırmanın tedavisi var mı? gibi sorularınızı içeriğimizden öğrenebilirsiniz.

İdrar kaçırma nedenleri nelerdir bu haraketleri yaparsanız....

İdrar kaçırma nedenleri nelerdir? Kadınlarda idrar kaçırma neden olur? İdrar kaçırmanın yaşı var mı? İdrar kaçırmanın tedavisi mümkün mü? Tüm bu sorularınızın cevaplarını içeriğimizden görebilirsiniz.

KADINLARDA İDRAR KAÇIRMA NEDENLERİ?

İdrar torbasının böyle bir enfeksiyon kapması durumunda idrar torbası sinirleri aşırı şekilde uyarılır ve bu da idrar kaçırmaya neden olur. Bunun dışında gebelik idrar kaçırmaya neden olan hallerden birisidir. Bebeğin idrar torbanıza yaptığı baskıdan dolayı böyle bir durum oluşabilir. Ama bu genelde geçici bir durumdur. Normal doğumla doğum yapan ve fazla çocuğa sahip olan bayanlarda bu olasılık daha fazla olmaktadır. Çünkü pelvik kasları doğum esnasında zarar görmüş olabilir. Bunun dışında pelvik kaslarının zayıflamasına ve de yavaş çalışmasına neden olan bir diğer etken ise yaşlılıktır. Genelde idrar kaçırma şikâyeti bayanlarda belirli bir yaştan sonra başlar. Hiç doğum yapmamış kadınlarda idrar kaçırma görülme olasılığı vardır. Bunun nedeni ise kronik kabızlık ve aşırı kilolu olmaktır. Aşırı kilo pelvik taban kaslarını zorladığından dolayı bu bir süre sonra idrar kaçırmaya neden olabilir.

AŞIRI KİLODAN KAYNAKLANIYOR

Kadınlarda idrar kaçırma idrar kesesinden istek dışı idrar kaçışına İdrar inkontinansı yani idrar kaçırma denir. Kadında hem sosyal hemde hijyenik bir sorun oluşturmaktadır. Ülkemizde yaklaşık yılda 100 bin kadın hasta, idrar kaçırma şikayetleri nedeniyle doktora başvurmaktadır. Hastalarda sinirlilik, toplum içi davranışlarda ve günlük aktivitelerde kısıtlama görülmektedir. Bu durumda, tedavinin ilk aşaması sorunun anlaşılması ve deneyimli bir hekim tarafından ne yapılacağına karar verilmesidir. Kadınlarda idrar kaçırma, hayat kalitesini olumsuz etkileyen ve hastayı sosyal yaşamdan uzaklaştıran önemli bir sağlık sorunudur. Özellikle kadınlarda ileri yaş, çok sayıda doğum yapmak ve aşırı kilo gibi nedenlerle ortaya çıkan idrar kaçırma, önemli hastalıkların belirtisi de olabilir. Tüm dünyada yaygın olan kadınlarda idrar kaçırma sorununun, ülkemizde de birçok kadının çözüm aradığı bir konudur. Her geçen yıl tıp dünyasında yeni yöntemlerin uygulanmaya başlaması, bu konuda problemli olan kadınların da yüzünü güldürüyor.

KADINLARDA İDRAR KAÇIRMA TEDAVİSİ

-Stres tipi idrar kaçırmada kesin sonuç; cerrahi operasyonla alınır. Askı işlemleri ya da laparoskopi uygulanır.
-Yetişememeye bağlı idrar kaçırma tipinin tedavisinde yapılması gereken ilk şey; yaşam tarzı değişikliğidir. Zamanlı idrar yapma ve uyarıcı faktörlerden kaçınma; sorunu azaltır.
-Taşma tipinde; mesane kaslarının kasılmasını uyaracak , tedavisi uygulanır. Karışık tipte; davranış değişiklikleri, pelvik taban kası egzersizleri ve , kullanımı yarar sağlar.
-İdrar kaçırmayı önlemeye yönelik egzersizlerde kişi; idrarını tutacakmış gibi kaslarını kasıp gevşetir. Günün her saatinde ve her yerde uygulanabilir.

-İdrar borusu veya çevresindeki problemler de idrar kaçırmaya neden olabiliyor. İdrar borusuyla vajina arasında bağlantı oluşturan fistüller; vajinadan idrar kaçağına neden olabilir. Tanı; vajinaya yerleştirilen temiz bir tamponun, damardan veya mesaneden verilen boya enjeksiyonu sonrası lekelenmesi ile konulabilir.

Yorumlar