İftara ne yapsam çorbadan tatlıya kolay iftar menüsü örneği ve tarifleri

İftar yemekleri kolay tariflerle Ramazan boyunca elmaelma.com'da. Ramazan'ın ilk iftarı için çorbadan tatlıya kadar kolay bir iftar menüsü hazırladık.

İftara ne yapsam çorbadan tatlıya kolay iftar menüsü örneği ve tarifleri

Ramazan'ın ilk iftarında ne yapsam, ne pişirsen diye düşünüyorsanız elmaelma.com olarak sizin için hazırladığımız iftar menüsüne bir göz atın deriz. Bugün tutulan ilk oruçlar sonrası sizin için seçtiğimiz iftar yemekleri kolay olmasının yanı sıra hafif tercihlerden oluşuyor. Mevsim sebzelerinin ağırlıklı olduğu bugünkü iftar yemekleri listesinde kabaklı yoğurtlu çorba, kadınbudu köfte, enginar salatası ve trileçe tarifi var. 

İşte bugün iftara ne yapsam diyenler için iftar yemekleri listesi ve tariflerin detayları...

YOĞURTLU KABAK ÇORBASI TARİFİ 

Yoğurtlu kabak çorbası için malzemeler listesinde 2 adet kabak, 1 adet kuru soğan, 2 diş sarımsak, 4 yemek kaşığı un, 7 yemek kaşığı yoğut, 2 yemek kaşığı zeytinyağ, 4 su bardağı su,  biraz tuz, karabiber ve kuru nane ile dereotu var. 

Yoğurtlu kabak çorbasının yapılışı ise şöyle:

İlk olarak küçük küçük kestiğimiz soğanlarımızı zeytinyağımızda biraz kavurup ince ince kıydığımız sarımsakları da ilave ediyoruz. Küçük küçük kestiğimiz kabakları da tenceremize koyarak birlikte güzelce kavuruyoruz.

Kavrulduktan sonra suyu üzerine ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Kabaklar iyice yumuşayınca blenderle eziyoruz. İyice ezdikten sonra derin bir kaba yoğurdumuzu ve unumuzu ekliyoruz ve biraz çırpıyoruz ve üzerine kabak çorbamızdan 3 kepçe dökerek iyice çırpıyoruz. Sıcak çorbayı yoğurdun üzerine dökerken aynı anda çırpmanız lazım yoğurdun kesilmemesi için. Çorbayı azar azar dökün, yoğurdun üzerine ve çok güzel çırpın.

Tekrar kaynamaya bırakın. Suyu az gelecek olursa su ilave edin. İnce ince kıyılmış dereotunu ve baharatları en son olarak ekleyin ve karıştırın.

Servis ederken ister nane, pul biberle, isterseniz yoğurtla, istersenizde yağ kavurup (kırmızı biber ve naneyle) servis edebilirsiniz.

Yoğurtlu kabak çorbası

KADIN BUDU KÖFTE NASIL YAPILIR?

Kadınbudu köfte tarifi için malzemeler listesi şöyle:

- 500 gram yağsız dana kıyması,
- 1 çay bardağı pirinç,
- 1 adet yumurta,
- 1 adet soğan,
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ,
- Tuz,
- Karabiber.

Kızartmak gerekli malzemeler:

- Galeta unu,
- 2 adet yumurta,
- Sıvı yağ.

Kadınbudu köfte hazırlanışı ise şöyle:

Kadınbudu köfte harcını hazırlamak için öncelikle 1 çay bardağı pirinç, 2 su bardağı su içerisinde yumuşayana kadar haşlanıp süzülür. Soğan küçük küçük doğranıp tavaya koyulur ve üzerine 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile biraz tuz eklenip kavrulur. Kavrulan soğanların üzerine kıymanın yarısı ilave edilir ve suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Kıyma suyunu çekince ocaktan alınır ve varsa yağı süzülerek yoğurma kabı içerisine aktarılır.

Kavrulan kıyma soğuduktan sonra üzerine kalan çiğ kıyma, yumurta, pirinç, tuz ve karabiber eklenip iyice yoğrulur. Hazırlanan köfte harcı buzdolabına kaldırılarak en az yarım saat kadar dinlendirilir. Süre sonunda dinlendirilen harç dolaptan alınır ve harçtan iri parçalar kopartılıp yassı oval şekil verilir.

Şekillendirilen kadınbudu köfte önce galeta ununa, ardından çırpılmış yumurtaya bulanır. Köfteler hemen kızgın yağ içerisine bırakılır ve arkalı önlü çevrilerek kızartılır. Kızaran köfteler havlu kağıt üzerine çıkartılır ve fazla yağlarının süzülmesi sağlanır. Hazırlanan kadınbudu köfte sıcak olarak servise sunulur.

Kadınbudu köfte tarifi

ENGİNAR SALATASI TARİFİ

Ramazan'ın denk geldiği bu aylar aynı zamanda tam bir enginar mevsimi. Oruçla rahatlayan bedeninizi enginar yiyerek aynı zamanda temizleyebilirsiniz. 

Enginar salatası için gerekli malzemeler listesi şöyle:

Enginar göbeği, kornişon turşu, haşlanmış havuç, dere otu, zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi.

Enginar salatası nasıl yapılır sorusunun yanıtı ise şöyle:

Enginarları limonlu su içinde haşlayın. Haşlandıktan sonra suyunu süzün. Soğumaya bırakın. Soğuyan enginarları ince uzun şeritler halinde kesin. Daha sonra maydanozu, dereotunu ve kornişon turşuları da ince ince doğrayın. Ardından hazırladığınız malzemeleri, garnitürü ve mısırı karıştırma kabına alın. Üzerine tuz, karabiber, limon, zeytinyağı ekleyip karıştırın. Yeşillik yaprakları ile süsleyerek servis edin.

Enginar Salatası tarifi

BİR ARNAVUT TATLISI: TRİLEÇE NASIL YAPILIR?

Trileçe Ramazan sofraları için ideal bir tatlı olabilir. Hem serinleten hem de düşük kalorili sütlü bir tatlı olan trileçe için gerekli malzemeler şunlar: 

6 adet büyük boy yumurta, 1 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu,1 paket vanilya

Trileçe şerbesi için;

3 su bardağı soğuk süt, yarım su bardağı toz şeker, 200 ml krema

Trileçe'nin hazırlanışı:

Yumurtaların sarı ve beyaz kısımlarını dikkatli bir şekilde ayırın. Yumurta beyazlarını derin bir karıştırma kabına alın. Toz şeker ilave ettikten sonra mikserle, yüksek devirde krema halini alana kadar karıştırın.

Yumurta sarılarını da katıp, mikser yardımıyla karıştırma işlemini sürdürün. Toz şeker eriyene kadar homojen bir şekilde karışan yumurtalara elenmiş un, kabartma tozu ve vanilyayı katın.

Tatlının içinde hava kabarcıkları kalması için; bu aşamadan sonra kek harcını bir spatula yardımıyla alttan üste doğru havalandırarak karıştırın. Tercihen dikdörtgen olan fırın kabını zeytinyağı ile yağladıktan sonra kek harcını fırın kabına aktarın. Üzerini bir spatula yardımıyla düzeltin.

Trileçe nasıl yapılır tarifi

Tatlının pandispanyasını önceden ısıtılmış 160 derece fırında 45 dakika kadar pişirin. Oda ısısında hafif bir renk alana kadar pişen tatlıyı fırından çıkartın. Oda ısısında dinlenmesi için bekletin.

Sütlü şerbeti için; soğuk süt ve kremayı derin bir tencereye alın. Bir çırpıcı yardımıyla karıştırdıktan sonra kısık ateşte 5 dakika kadar kaynatın. Ilınması için ocaktan alıp, bir kenarda bekletin. Pandispanyayı, keskin bir bıçak yardımıyla kare dilimlere ayırın. Ilınan süt şerbetini bir kepçe yardımıyla tatlının üzerine gezdirin. Şerbetini çeken tatlıyı arzuya göre soğuttuktan sonra dilim olarak servis edin. 

TRİLEÇE TATLISININ PÜF NOKTASI

Tatlının kekinin yumuşacık ve sünger gibi delikli olması için; yumurta beyazlarını toz şeker ile karıştırmaya başladıktan sonra diğer malzemeleri ekleyin. Un ve kabartma tozu ekledikten sonra sadece bir spatula yardımıyla tüm malzemeleri karıştırın.Fırından çıktıktan hemen sonra oda ısısında dinlendirdiğiniz trileçeyi öncelikle kare şeklinde dilimleyin. Ilık (sıcak değil) durumda olan sütlü şerbetini azar azar ekleyin ve içini çekmesi için bekleyin.

Yorumlar