İlişkide kıskançlık nedeni çocukluk yıllarına dayanıyor!

Çocukken 5 yaşında başlayan bağlanma duygusu ilerleyen dönemde ikili ilişkilerinde kıskançlığın boyutunu belirlemektedir. Peki siz ilişkinizde nasılsınız?

İlişkide kıskançlık nedeni çocukluk yıllarına dayanıyor!

İlişkilerde sıklıkla yaşanılan sorunların temel kaynağı olarak bilinen kıskançlık zaman zaman olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. İlişkide yaşadığınız aşk duygusu zamanla yerini bağımlılığa bırakabilir. Ancak bu noktada devreye giren kıskançlık duygusu ortalığın karşmasına neden olabilir. Peki hiç kendinize ''Neden kısaknıyoruz?'' sorusunu sormak geldi mi, zira kıskançlığı hastalık boyutuna getirenler ve ilişkinin zedelenmesine neden olabilmektedir. Çocukluk yıllarına dayanan kıskançlığın nedeni hakkında merak ettiğiniz soruların yanıtını merak edenler için ilişkide kıskançlığı sorgulayanların temelinde bakın ne varmış!

İLİŞKİDE KISKANÇTIĞIN TEMELİ ÇOCUKLUĞA DAYANIYOR!

Kıakançlığın temeline inecek olursak, çocukluk yıllarında ilk bağlanma duygusu 5 yaşlarında devreye girmektedir. Çocuğu büyüten kişi ve çocuk arasında kurulan bu bağ ihtiyaca karşılık veren kişiyle çocuk güvenli bağlanmaktadır. Ancak kaygıya dayanan bir bakım sonucunda ihtiyaca duyarsız tepki veren kişilerle karşılaştığında güvensizlik gibi duygular ağır basmaktadır. Çocuk yıllarında bakım veren kişiyle yaşadıkları bağlanma şekillleri ilerleyen zamanlarda çocuğun duygusal ilişkilerini de etkileyerek yön vermektedir. 

KADIN VE ERKEK ARASINDA KISKANÇLIK NASIL OLUR?

Cinsiyete göre değişkenlik gösteren kıskançlık duygusunu kıyaslayacak olursak, erkekler genellikle fiziksel kadınlarsa duygusal yönden kıskançlık duygusu yoğunlaşmaktadır. Erkekler başka biriyle fiziksel anlamda aldatmaya gidebilirken kadınlarda ise bu durum erkeklerin başkasına yoğun duygu beslemesini kıskanmaktadır. Çiftler arasında yaşanan kıskançlıklar zamanla ilişkiye zarar verebilmektedir. Hatta kıskançlığın boyutuna göre ilişkinin sonlanmasına neden olan kıskançlık duygusu bir tarafın kaybetme korkusunu yaşatırken diğer tarafın ise baskı altında hissetmesine neden olabilmektedir. 

KISKANÇLIĞIN ÖNÜNE NASIL GEÇİLİR?

Eğerki çiftler arasında gerçekten kıskançlığa neden olacak bir durum yoksa bu durum ortadan kaldırılabilir. Kıskançlığın önüne geçmenin en kolay ve etkili yolu iletişimdir. Çiftler arasında iletişim ne kadar kuvvetliyse sorunların çözümü o kadar kolay olur. Bu duyguyu profesyonel bir yardım alarak çözmek de mümkündür. Ancak her şeyden önce kişinin kendine olan özgüvenini kaybetmemeli ve kendisini sevmesidir. Aksi taktirde kendisine değer vermeyen birinin karşı tarafa olan kıskançlığıda artacaktır.

Yorumlar