Jinekolojik muayene hakkında bilmedikleriniz

Jinekolojik problemler, cinsel hayatınızı, sağlığınızı ve psikolojinizi tehdit ediyor. Doktora gitmekten çekinmeyin.

Jinekolojik muayene hakkında bilmedikleriniz

Kafanızdaki bütün soruları muayaneye gitmeden not alın.

Doktor ne düşünür diye düşünüp, soru sormaktan çekinmeyin çünkü para karşılığında hizmet alıyorsunuz.

Muayene sonrası da sormak istediğiniz her şeyi; hastalığınız veya ilaç kullanımı, bulaşıcılık, veya cinsel yaşamınıza olan etkisi gibi sorun çünkü ruhen tatmin olmaz ve ilaçları kullanmazsanız çözüm yoluna ulaşamazsınız.

Muayene olmak için evli olmak gerekmez , bu sizin özel yaşantınızdır ve kimseye açıklama yapmak zorunda değilsiniz. Bu bilgiler doktorların hiç kimseyle ve hatta özel durumlar dışında meslektaşlarıyla bile paylaşmadığı sırlarıdır.

Bilgiler kanunen de gizli sayılır ve mahkeme kararı dışında kimse alamaz . Sizin adınızı vererek arayan, annesi, kocası veya nişanlısı olduğunu söyleyerek, bilgi almak isteyen kişilere de bu bilgiler verilemez.

Muayene sırasında yapılan işlemler kesinlikle ağrısız ve acısızdır.

Muayene sırasında kanama yoksa ve gerekirse rutin bir test olan pap smear de yapılır. (Tamamen acısız bir işlemdir.)

Muayene esnasında gerekli bazı durumlarda vajinal kültür için numune alınabilir. Gerek smear testi, gerekse kültür almak, ucu pamuklu bir çubuğun (kulak temizleme çubuğunun aynısını uzunu) sürülmesiyle olur, sürüldüğünü dahi hissetmezsiniz.

Daha sonra ultrasonografik incelemeye geçilir. Ultrasonografi her hastaya uygulanır. Ultrasonografik incelemenin amacı muayene esnasında elde edilemeyen bazı ek bilgileri sağlamak veya edinilen bilgileri sağlamlaştırmak içindir.

Ultrasonografi iki şekildedir

Karından ultrasonografi

Vajinadan yapılan ultrasonografi

Bakire olmayanlarda vajinal ultrasonografi, karından yapılan ultrasona göre çok daha net bilgiler verir. Vajinal ultrasonografi tamamen acısızdır .

Abdominal (karından yapılan) ultrasonografi, vajinal yoldan yapılan ultrason kadar net bilgiler vermemekle beraber; vajinal ultrasonografinin yapılamadığı durumlarda çok faydalı olur. (Bakirelik,  vajinada yara gibi durumlar.)

Bakirelerde muayene

Genelde karından ultrasonografi yapılır, ultrason incelemesi amacıyla hastaya su içirilir. İdrar kesesi dolup, idrar yapma hissi arttığında karından ultrasonografi yapılır. Gerekirse rektal (makattan) muayene yapılır. (Ultrasonografinin yanında bazen gerekebilir.)

Makattan muayene sırasında kızlık zarına zarar gelmez ve bu muayenede canınızı acıtmaz.

Düzenli olarak her altı ayda bir kadın-doğum muayenesini olun.

Doktora giderken yapmanız gereken birkaç öneri

1. Muayene öncesi vajeninizi yıkayıp temizlerseniz, akıntınız veya doğal vajen yapınız görünemeyeceği için sorun anlaşılmaz.

2. Gerekirse adetliyken bile muayene olabilirsiniz.

3. Muayeneye giderken eski reçete ve tahlilerinizi de götürün, kendi başınıza ilaç aldıysanız kutusunu götürmenizde fayda var.

4. Muayeneye gitmeden önce, son adet tarihinizi ve adet düzeninizi de mutlaka yazın.

Yorumlar