Kabızlığın nedenleri nelerdir? Kabızlık nasıl geçer?

Kabızlık; tıp dilinde bağırsak hareketlerinin yetersiz olması olarak açıklanır. Peki kabızlığın sebepleri nelerdir?

Kabızlığın nedenleri nelerdir? Kabızlık nasıl geçer?

Son yılların en sık görülen rahatsızlıklarından biri kabızlık, günümüzde tüketilen hazır yiyecekler, sinir, stres hepsi kabızlığı tetikliyor. Bazen genetik durumlarda etkili olurken çoğu zaman gündelik beslenme şeklimiz kabızlığa sebep oluyor. Sİzler için uzmanlara sorduk, kabızlığın nedenleri nelerdir ve nasıl geçer?

Kabızlığın nedenleri

Yüksek miktarlarda rafine şeker tüketilmesi,

Lifli gıda maddelerinin çok az tüketilmesi,

Dışkılama ihtiyacını sürekli olarak ertelemek,

Bağırsaklarda iltihabi bir durumun olması, tümör veya kanser gibi sebepler,

Uzun süreli seyahatler nedeniyle tembelleşen bağırsaklar,

Kullanılan bazı ilaçlar,

Gebelik durumu gibi nedenler sayılabilir.

Kabızlığa karşı alınması gereken önlemler

Sabah kalktığınızda, aç karnınıza bol su için,

Yenilen gıdalar iyice çiğnenmelidir ki kolayca bağırsakta çözülebilsinler.

Günde, 2-3 litre su tüketimi yapılmalıdır.

Mürdüm eriği, erik, kayısı ve üzüm gibi meyveleri yemeli ya da kompostosunu tüketmelisiniz. Sabah kalkıldığında 4-5 tane kuru kayısı ile su tüketilmesi kabızlığa iyi gelmektedir.

Kabızlığın başlıca nedenlerinden olan yüksek şekerli gıdaların tüketiminden sakınmalısınız. Kavurma ve kızartma gibi yemekler, kabızlığı tetiklediği için fazla yenmemelidir. Öğlen ve akşam öğünlerinde çorba tüketimi yapmalısınız. Kırmızı et ve tavuk yerine sebze ve balık ağırlıklı beslenmelisiniz. Prebiyotik yoğurt kullanımı yapabilirsiniz. Kabızlığın tedavisinde önemli yeri olan bol bol yürüyüş yapmalısınız. Kola ve kahve gibi içeceklerin az tüketilmesi gerekmektedir. Kuru fasulye ve nohut gibi baklagilleri fazlaca tüketmeyin. En önemli önlem olarak bol lifli gıdaların tüketilmesine özen göstermelisiniz. Tek oturmada fazla yemek yeme, bağırsakların çalışma düzenini bozduğundan kabızlık görülebilir. Bunu önlemek için azar azar ve sıklıkla yemek yenmelidir.

Kabızlık nasıl giderilir?

Sıcak su ve bal karışımı, bağırsakların yumuşamasına ve çalışmasına yardımcı olur. Kahvaltılarda zeytinyağını tüketilmesi faydalıdır. Sinameki çayı, fesleğen tohumu ve frenk üzümü yaprağından yapılan çaylar, domates suyu, kuru erik kompostoları, salatalık kabuğu ve maydanoz birlikte kaynatılarak tüketilirse, kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Keten tohumu, sabah aç karnına tüketilirse müshil ilacı gibi etki sağlar. Çok fazla da tüketmemek gerekir. Sıcak suda kaynatılan keçiboynuzu, çiğ olarak mikserden geçirilip sıkılan lahana ve suyu içilebilir.

Yorumlar